blog

7+1 doporučení na inspirativní biografie a autobiografie

Osudy některých lidí se můžou zdát často neuvěřitelné. I jejich každodenní rutina přináší události, které čtenářům občas berou dech. Ne nadarmo se říká, že ty nejnapínavější příběhy píše sám život. Jestli zrovna nemáte náladu na detektivku nebo spletitý román, zkuste se začíst do životního příběhu, který se doopravdy někomu přihodil.

Zajímá vás soukromí oblíbených herců nebo zpěváků? Cesta k úspěchu vrcholových sportovců? Výtvarní umělci, spisovatelé, politici nebo lékaři a další známé osobnosti za sebou nenechávají jen významný odkaz ve svém díle a práci, ale mnohdy je i jejich životní cesta velmi zajímavá.

Životopisné knihy nám také umožňují nahlédnout do života lidí, kteří překonali nepřízeň osudu, změnili svět k lepšímu, stali se úspěšnými. Jejich příběhy se zapsaly do historie a jsou plné inspirace. V mém výběru jsou jak tipy na bestsellery, které dost možná znáte, tak i na méně známé životopisné knihy, které rozhodně stojí za přečtení.

Světový bestseller Nejšťastnější muž na Zemi

Eddie Jaku přežil koncentrační tábor v Osvětimi a následně pochod smrti. Přišel o rodinu, přátele i o svou zem. Ale navzdory všem těmto hrůzyplných skutečností sám sobě slíbil, že se bude každý den usmívat. Paměti, vydané na počest Eddieho stých narozenin, jsou působivé, dojemné, ale také plné naděje, že štěstí lze nalézt i v těch nejtemnějších časech.


Dechberoucí, smutný a mrazivý příběh When Breath Becomes Air

Ve věku šestatřiceti let, před dokončením desetileté neurologické praxe, byla lékaři Paulu Kalanithimu diagnostikována neoperovatelná rakovina plic. Jeden den byl lékařem, který léčil umírající, druhý den byl pacientem, který se snažil žít. Proč stojí za to žít život tváří v tvář smrti? Co dělat, když do poklidně fungujícího a šťastného rodinného života vstoupí tragická diagnóza? A jaké to je být milujícím otcem, když se váš vlastní život vytrácí? Kniha se bohužel nedočkala českého překladu, ale pokud čtení v angličtině zvládáte, neváhejte.


Kniha plná vzpomínek nejen O Pavlovi

Vzpomínky české novinářky, prozaičky a kulturní organizátorky (mj. též ministryně kultury města Hamburk) Dani Horákové na léta strávená s jejím manželem, filmovým režisérem, scénáristou a prozaikem Pavlem Juráčkem. Kniha je nejen intimním, místy humorným a v mnohém strhujícím psychologickým portrétem významné osobnosti české kultury, ale i svědectvím o širším okruhu mnoha přátel a známých z oblasti českého filmu, divadla, disentu a exilu, kterými byli například Václav Havel, Miloš Forman, Věra Chytilová, Jiří Menzel, Rudolf Slánský mladší a mnozí další.

Čtěte také  Jak se stát jiným: Naštvané psaní se silným příběhem

Záhadný příběh To je on! O té, co si říkala Toyen

Beletrizovaný životopis o životě surrealistické malířky Toyen, která patřila mezi deset nejvýznamnějších světových umělců 20. století. Vzpomínky vypráví malíř Jindřich Štyrský, se kterým tvořila celoživotní uměleckou dvojici. Dále židovský básník Jindřich Heisler, kterého až do konce války skrývala ve své žižkovské garsonce, protože odmítl nastoupit do transportu, a také její přátelé z Devětsilu – Vítězslav Nezval, Jaroslav Seifert nebo Karel Teige. Opomenout nemůžeme ani známé francouzské surrealisty, se kterými se seznámila, když v roce 1947 odešla do pařížského exilu.


Ikonická Michelle Obama v autobiografii Můj příběh

Bývalá první dáma Michelle Obama vypráví o svém životě od dospívání v jižní části Chicaga až po působení v Bílém domě. Sdílí výzvy, kterým musela čelit, a lekce, které se na své cestě naučila. S neomylnou upřímností a jiskřivým vtipem popisuje svá vítězství i zklamání na veřejnosti i v soukromí a vypráví svůj příběh, tak jak ho žila – svými slovy a podle svého.

Cesta legendárního českého horolezce Rakoncaj: Měl jsem kliku

Zvládl čtyři prvovýstupy v Himálaji, které dosud nikdo nezopakoval, dva unikátní výstupy bez kyslíkového přístroje na nejobávanější horu světa K2, jeden ze severu a druhý z jihu, což se dodnes nikomu jinému nepovedlo, stal se prvním Čechem na vrcholech osmitisícových hor Broad Peak, Manaslu, Annapurna, Shisha Pangma, K2 a Nanga Parbat. V téhle knize se o muži, který přiznává, že měl v životě velkou kliku, dočtete mnohem víc.


Napínavé vyprávění o túře po Pacifické hřebenovce Divočina

V šestadvaceti letech si Cheryl Strayedová po smrti své matky a krachu svého manželství myslela, že přišla o vše. Měla pocit, že již nemá co ztratit a učinila nejimpulzivnější rozhodnutí svého života: odhodlala se sama ujít vysokohorskou trasu Pacifik Crest Trail dlouhou 1 770 kilometrů. Napínavé vyprávění okořeněné humorem živě zachycuje strach i radost mladé ženy tvrdě si razící cestu k cíli, a to navzdory mizivé šanci na úspěch. Pouť ji téměř dožene k šílenství.

Čtěte také  Někde mezi literaturou a temnotou. Co je to dark academia?

Deníky charismatického Alana Rickmana vycházejí 9. května 2023

Rickmanovy deníky popisují neobyčejné i obyčejné věci, které legendární herec vypráví světsky, vtipně i s lehkou jízlivostí, přičemž zůstává naprosto upřímný. Alan Rickman nás vezme do svého domova, na výlety s přáteli po celém světě, k přípravě divadelních her i na natáčení filmů.

Markéta Patková

Markéta je copywriterka na rodičovské. Svůj čas velmi nerovnoměrně dělí mezi čtení knih, psaní textů, skotačení po hřištích s dcerou Medou a popíjení cappuccina v dejvických kavárnách.

Příspěvky autora