blog

I’m Glad My Mom Died: Životopis plný bolesti

Memoár I'm Glad My Mom Died mladé americké herečky Jennette McCurdy v zahraničí zaplavila internet. Autorka v něm odhaluje svoje dětství na place a především, jak název napovídá, problematický vztah se svou matkou.

Jennette McCurdy se nejvíce proslavila jako teenagerka v seriálu iCarly od Nickelodeonu. Proto si troufám říct, že zasáhla jen velmi omezenou část českého publika. Já McCurdy do vydání její knihy neznala. To mi vůbec nezabránilo knihu přečíst, procítit a nechat se potrápit.

Postava Sam, kterou Jennette v seriálu představovala, je optimistická, od rány, drzá mladá holka. Když jí bylo šestnáct a iCarly se těšilo největší oblibě, byla Jennette pyšná na to, že zajistila finančně sebe a svou rodinu. Přitom ale byla pod přísnou kontrolou své matky, která jí nejenže dotlačila do herectví, ale kontrolovala její váhu, její stravu, i její hygienu.

Autorka začala s hraním v šesti letech. Šesti letech! Její matka ji vozila po natáčeních, po agentech, protože jejím snem bylo být herečkou, ale místo toho otěhotněla a musela se spokojit s rodinným životem. Herečka vždycky vypadala mladší a dostávala proto spoustu různých rolí, byla to její konkurenční výhoda. Když ale i její tělo začalo dospívat, matka ji naučila svoje tajemství štíhlosti, omezování kalorií, které u její dcery vedly k anorexii i bulimii.

Po smrti její matky, která ji týrala jak psychicky, tak svým způsobem fyzicky, ale vysvobození nepřišlo. Jennette, jejímž jediným smyslem života bylo svou manipulativní matku dělat šťastnou, najednou nevěděla, jak pokračovat. Všechny její jistoty se zhroutily a vedly nakonec i k problémům s alkoholem. Na povrch stále musela být tou usměvavou dětskou hvězdičkou, kterou v Los Angeles každý zastavuje pro fotku (děti pro sebe a jejich rodiče, aby se mohly před dětmi blýsknout fotkou s jejich oblíbenou herečkou), uvnitř se ale dělo tolik bolesti.

I’m Glad My Mom Died bylo silné tragické čtení a k autorce cítím respekt, že tento obrovsky citlivý a zranitelný příběh vynesla na veřejnost. Upozorňuju na témata týrání, poruch příjmu potravy, problematického vztahu k alkoholu, deprese, ztráty rodiče a více dysfunkčních vztahů. Pokud se na to ale cítíte, dejte knížce šanci, byla pro mě jedinečná. Nebo můžete počkat na českou verzi, jejíž vydání je zatím oznámeno na podzim tohoto roku.

Čtěte také  Máte chuť na ujetou sci-fi knížku? Zkuste Šňůraře!

Lucie Hartmannová

Lucie je martinusácká knihoholka. Ač ráda cestuje a fotí, nejčastěji ji najdete doma schoulenou nad queer nebo feministickou fikcí i nefikcí nebo velkými společenskými romány.

Příspěvky autora