blog

Knižní dárky ke Dni matek

Den matek se kvapem blíží a zbývá jediné – přiložit mamce ke květině ještě knihu! Pokud nevíte, jaký dárek mamince vybrat, nezoufejte. Dali jsme do kupy pár tipů na dárky ke dni matek, o kterých si myslíme, že by ji mohly rozhodně potěšit.

Každá maminka si ráda přečte něco jiného. Je ta vaše náročnější čtenářkou společenských románů? Nebo si naopak nejradši odpočine u romantické oddechovky? Nebo naopak u mrazivé detektivky? Vybrali jsme pár kategorií, do kterých by vaše mamka mohla patřit.

Pro náročnou knihomolku.

Pokud vaše mamka louská jednu Odeonku za druhou, mohla by se jí jistě líbit i knížka Shuggie Bain, která letos mimojiné získala Magnesii Literu za překladovou literaturu. Je to drásavá knížka z prostředí Glasgow 80. let, která rozhodně stojí za pozornost. Moc doporučujeme také reportážní knížky nakladatelství Absynt


Pro čtenářku historických románů.

Je-li vaše maminka milovnicí třeba knížek Aleny Mornštajnové (mimochodem, četla už maminka její novinku Les v domě?) nebo Karin Lednické, mohla by se jí jistojistě zalíbit kniha Emilka od Ivany Fajnorové. Knížka přináší osud Emilky narozené v Československu za první republiky. Čtení tedy připomíná knížky zmíněných autorek – popisuje osudy obyčejných lidí na pozadí velkých historických událostí.


Pro milovnici romantických románů.

Pokud si mamka ráda oddechne u jednoduché romantické knížky, která ale bude kvalitní a bude krásně odsýpat, doporučujeme mrknout se po knížkách Julie Caplin. Pro tip na větší dárek, třeba k narozeninám, by mamka určitě ocenila třeba knížku Cukrárna v Paříži a letenky do Paříže uvnitř. Možná je to spíš naše tajné přání 🙂


Pro čtenářku detektivek.

Mamince, která vyhledává v knížkách napětí, bychom vybrali například sérii české autorky Kristýny Trpkové začínající knihou Stvůra. Napětí ale přinese třebas i kniha Dobré matky, která je navíc napsaná na základě skutečných událostí, což na marazivosti ještě přidává.


Pro knihomolku, která si nepřeje další knihu.

Je také možné, že vaše maminka teď zrovna číst nechce nebo má knížek příliš mnoho. Máme řešení i pro takové případy! Takové mamince by mohlo udělat radost třeba naše knihomolské pexeso – aneb věnování společného času, kdy si můžete pexeso zahrát společně. Minimálně naše maminky si vždycky jako dárek přejí čas, který strávíme pospolu. Případně můžete mrknout i na další martinusáckou knihomolskou výbavu

Věříme, že z tipů můžete načerpat spoustu inspirace pro dárek ke dni matek. Pokud byste přece jen ale potřebovali konkrétnější tip, neváhejte využít našeho Knihomolského pomocníka a dát nám nějaké indicie, podle kterých bychom mohli vybrat dáreček pro vaši maminku co nejvíce na míru!

Čtěte také  Knižní tipy z KVIFF

Lucie Hartmannová

Lucie je martinusácká knihoholka. Ač ráda cestuje a fotí, nejčastěji ji najdete doma schoulenou nad queer nebo feministickou fikcí i nefikcí nebo velkými společenskými romány.

Příspěvky autora