blog

Puberta za dveřmi? To chce knihu!

Doby knihy typu Děvčátko, na slovíčko jsou už naštěstí tytam. Ačkoli třeba ten rozkládací anatomický atlas z filmu Obecná škola, ten měl něco do sebe. Minimálně Edovi předkládal informace o stavbě trupu ženy na rovinu a bez nudné omáčky okolo… Ale máme tu 3. tisíciletí a s ním knížky tak vstřícné a otevřené, že pokud na ně vsadíte, nezklamou ani vás, ani vašeho potomka.

A jestli mu je nechcete „nutit“ (neb puberta už stihla naplno propuknout a veškerá literatura, kterou rodič dovalí, je automaticky bleh), prostě je nechte nedopatřením povalovat na kraji knihovny… 😉

TO nemusí být jen krvavý horor

Začněme knížkami určenými dívkám od devíti let. Potřebujete-li vzdělat prepubertální dcer zejména stran tělesných změn a menstruace, doporučuji TO: Všechno o menstruaci (a ještě něco navíc). Sympatickou příručku pro malé ženy z pera Hany Kašákové, která se svými čtenářkami hovoří bez vytáček nebo povyšování, a v souladu s názvem se závěrem krátce věnuje i bezpečnému sexu.

TO si možná vybavujete z užších nominací na ocenění Zlatá stuha v kategorii populárně-naučné literatury pro děti a mládež za rok 2020. Ale to ještě zdaleka není nejvyšší vyznamenání, které kniha tohoto typu může získat – znám totiž jednu mladou čtenářku, která TO zhltla a začala se díky TOMU těšit na svou první menstruaci. A onen čas, než dorazí, si krátila debatami o menstruačních kalhotkách se svým (poněkud z míry vyvedeným) tatínkem…

Růžová bible

Druhá publikace už se tak úplně nehodí pod lavici, protože je poměrně objemná, ale její obsah mě víc než příjemně překvapil. Holčičí kniha (s podtitulem Upřímný průvodce pubertou) je sice převzatá ze zahraničí, konkrétně z norského originálu, ale překlad Jitky Jindřiškové je skvělý a redakce nezapomněla ani na pečlivé přizpůsobení textu českému čtenáři, tedy vlastně čtenářce. V téhle knize najdou teenagerky opravdu úplně všechno. Všechno nejen o menstruaci, ale i o sexu. Takže nejen menstruační kalíšky a kalhotky, růst prsou a chloupků, ale taky celou kapitolu o panenské bláně či klitorisu, masturbaci… Nechybí dokonce ani popis (blížícího se) orgasmu. Autorky, mimochodem obě profesí lékařky, zde tento děj přirovnávají k pocitům, které prožíváte, když se vám chce kýchnout… Oceňuji i kapitolu věnovanou transgenderu. Skutečně moderní, komplexní a maximálně otevřená kniha (nejen!) pro dívky.

Čtěte také  Proč číst knihy Sylvie Plath?

Respekt!

A pak je tu ještě nakladatelství Paseka a jeho Respekt. Všechno, co kluci potřebují vědět o lásce a sexu. Ač jde o knihu vizuálně naprosto odlišnou, svou komplexností a otevřeností se vyrovná již zmíněné Holčičí knize. Podle mého názoru se jedná v tuto chvíli o nejlepší dostupnou literaturu pro mladé muže, ale samozřejmě nejenom pro ně. Autor Inti Chavez Perez se ve své spisovatelské a novinářské práci sexualitou a andrologií dlouhodobě zabývá a je to znát. Uvnitř nic zásadního nechybí, naopak. Nakladatel věkové doporučení neuvádí, takže si troufnu určit sama a viděla bych to na 12+.

Ani čtení pro rodiče není k zahození

Tak, potomstvo jsme poučili. Ale co my? Co nějaká moderní literatura pro rodiče? Existuje, nebojte se! Shodou okolností nedávno spatřila světlo světa publikace Děti to chtěj vědět taky, vydaná pod hlavičkou organizace Konsent. Tady se samozřejmě neřeší ani tak to, jak se dostane spermie k vajíčku, nýbrž spíš jak s dospívajícími dětmi hovořit o změnách, kterými procházejí, o jejich sexualitě i o sexu jako takovém. Kniha autorek Marcely Poláčkové a Dagmar Krišové ukazuje, jak se rodiče mohou stát těmi, za nimiž si dítě bez dlouhého váhání přijde pro radu. A jak v hovoru s ním přistupovat i k takovým tématům, jakými jsou masturbace, LGBTQ nebo třeba porno.

Přejeme vám, abyste vybrali tu správnou knihu, do níž se vaši pubertální potomci hluboce ponoří – a aby v ní nalezli přesně to, co hledají.

Lucie Hášová Truhelková

Bývalá novinářka, která našla smysl života mezi čtivem pro děti a mládež. Zakladatelka blogu Knihy dětem, literární redaktorka nakladatelství Albatros, autorka několika knížek (a také syna přezdívaného Prcek, který ji co nevidět přeroste).

Příspěvky autora