blog

6 knih z letošního Čtenářského klubu

Patříte ke čtenářům a čtenářkám, kteří neustále hledají nové tipy na čtení a rádi si o knihách povídají? V článku pro vás máme hned 6 tipů na skvělé knihy a k tomu navíc pozvánku do našeho martinusáckého Čtenářského klubu, pokud v něm náhodou ještě nejste 🙂

Čtenářský klub Martinus.cz vznikl v podobě facebookové skupiny před několika lety a jeho úkol je jednoduchý: spojovat knihomoly a knihomolky, povídat a debatovat o knihách a jednou měsíčně upozorňovat na tituly, kterým by se třeba jinak větší pozornosti nedostávalo, ačkoliv jejich obsah stojí za pozornost. Vybranou knihu najdete vždy v našem knihkupectví v daný měsíc za výjimečnou cenu a ve facebookové skupině na vás čeká jako bonus kód na poštovné zdarma, které platí na objednávku, ve které je i kniha měsíce.

A teď už slíbené tipy na knihy! Rozhodli jsme se vám připomenout 6 knížek, které se v klubu četli od začátku letošního roku – a navnadit vás tak, abyste se do klubu přidali na další měsíce!

Leden: Směna | Anna Beata Háblová)

,,Nakonec není nic než síla,” uzavírá své první prozaické dílo autorka, která na sebe už dříve upozornila pozoruhodným propojováním aktuálních témat a žánrů. Směna vypráví o mladé výtvarnici Petře, která balancuje mezi touhou po úspěchu a odvržením od všeho tvůrčího; o monotónní práci pokladní v supermarketu; o vnitřních bojích, hledání svého uměleckého vyjádření i sebe samotné. Krátký příběh, který ve vás bude svou naléhavostí rezonovat dlouho.


Únor: Osm hor (Paolo Cognetti)

S příchodem filmové adaptace do kin jsme se rozhodli vrátit ke staršímu příběhu Paola Cognettiho, který vypráví životní osudy dvou přátel, Bruna a Pietra, o jejich rodinných vazbách a především o horách, se kterými jsou navždy spjatí. Je to úsporně vyprávěná, v každé době aktuální kniha, kterou přečtete za den a pohltí vás okamžitě.


Březen: Všechny řeky (Dorit Rabinjan)

Překladatelka Liat a umělec Hilmí se náhodně setkají v New Yorku a zamilují se do sebe. Zatímco on pochází z Palestiny, ona se příští léto musí vrátit do Izraele. Jde o příběh vztahu, uvěřitelného a nepřikrášleného, uprostřed nějž stojí politický spor. Izraelský ministr školství odmítl knihu zařadit mezi povinnou četbu na středních školách a jeho rozhodnutí vyvolalo takovou vlnu protestů, že se kontroverzní román v Izraeli stal okamžitě bestsellerem a symbolem ohrožení svobody slova.


Duben: Můj odpočinkový rok (Ottessa Moshfegh)

Román, který budete buď milovat, nebo nesnášet – tak bývá, koneckonců, často označované každé dílo téhle výjimečné spisovatelky. Kniha, které se zpočátku jeví jako absurdní dílo plné černého humoru, nabízí vážné otázky po nalezené smyslu v rychle se měnícím světě, kde si můžete dovolit vše, pokud u toho skvěle vypadáte a nepřestanete se usmívat.


Květen: Takové maličkosti (Claire Keegan)

Irská novela nominovaná na Man Bookera roku 2021 otevírá téma Magdaleniných prádelen v dickensovském podobenství o laskavosti. O klášteru v irském městečku se vedou různé řeči, krom jiného, že jsou tam zavřené padlé dívky, které se mají napravit. Obchodník s uhlím a dřevem Bill Furlong ničemu z toho věřit nechce, dokud jednoho večera náhodou neodhalí temné tajemství.


Červen: Těla (Klára Vlasáková)

Ovdovělá šedesátnice Marie, která žije v nájmu a přivydělává si hlídáním dětí, vdává svou dospělou dceru Rózu. Ve chvíli, kdy ji po obřadu popřeje hodně štěstí, cítí, že o ni nadobro přišla. Důchodový věk, nedostatek peněz a pocit, že se stává neviditelnou, ji nutí hledat cesty, jak brát samu sebe zase vážně. Výjimečné nové dílo naší oblíbené české spisovatelky Kláry Vlasákové si určitě nenechte ujít 🙂

Stavte se ve facebookové skupině Čtenářského klubu Martinus.cz a napište nám tip na knihu, kterou byste si rádi v klubu viděli v dalších měsících!

Čtěte také  5 tipů na zimní čtení: Co číst, když venku mrzne

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora