blog

Útěk na venkov: Tak trochu jiný „Romantický útěk“

Zamilovali jste se do Romantických útěků od Julie Caplin? V tom případě vás určitě bude bavit i její nejnovější román Útěk na venkov. Tahle knížka sice lehce vyčnívá z řady, protože hlavní hrdinka pro tentokrát nezamíří za hranice Anglie. Ale jinak je to přesně TA Julie Caplin, kterou jsme si oblíbili.

Těžko říct, jak to Julie Caplin dělá, ale zdá se, že ji máme čím dál raději. V českém překladu už jí pod tímto jménem vyšlo několik knih a s Útěkem na venkov se jejich počet krásně zakulatil na deset. Na rozdíl od předchozích titulů (Chata ve Švýcarsku, Kavárna v Kodani, Hotýlek na Islandu a dalších) se však Útěk na venkov liší tím, že hlavní hrdinka neodjíždí do zahraničí, ale „pouze“ na venkov.

Protagonistkou je tentokrát ilustrátorka Ella. Je trochu ztracená – její kariéra se neubírá směrem, který si předsevzala, a protože se navíc s přítelem Patrikem rozhodli „dát si pauzu“, odebere se na venkov hlídat dům své kmotry. Ze začátku jí tohle místo připadá zapadlé a vidlácké… Ale postupem času si začíná uvědomovat, že právě tady nachází nejen samu sebe, ale i něco víc.

Když bych tento román porovnala s ostatními knížkami autorky, musím upozornit na jednu změnu: v Útěku na venkov hrají podstatně menší roli kulinářské zážitky, které jsou jindy docela výrazným (a mňamózním) ozvláštněním. Nezoufejte však. Místo lásky k jídlu vás bude příběhem provázet neméně kouzelná láska psí. Kromě rustikálního domku totiž Ella dostane na starost labradoří slečnu jménem Tess, která jí (jak to tak bývá) přiroste k srdci.

V ostatních aspektech nicméně v Útěku na venkov můžete očekávat „starou dobrou“ Julii Caplin, se vším všudy. I tady hrdinku obklopí upřímná přátelství, svěží vánek, nové perspektivy… a určitě vás nijak nepřekvapí, že i Elle se do cesty připlete charismatický Muž s velkým „M“.

Pokud byste tedy měli chuť na poklidné romantické čtení zasazené do kulis anglického venkova, za nás říkáme jednoznačné ano. Tohle si totiž natuty užijete!

Čtěte také  5 důvodů, proč se pustit do knih Jodi Picoultové

Lenka Měrková

Lenka píše články na martinusácký blog a taky si nenápadně pěstuje svůj vlastní (Budiž kniha!). Miluje čtení, miluje čaj a úplně nejvíc obojí zároveň. První místo jejího knižního top listu patří Lolitě. Bez debaty. Ale jinak se nejraději pročítá vším, co ji inspiruje a pozitivně naladí.

Příspěvky autora