blog

Kateřina v říši kimči: Odlehčená procházka korejskými zvyklostmi

Zajímají vás cizí kultury, ale odborně pojaté naducané publikace nejsou nic pro vás? V tom případě by vám mohla přijít k chuti Kateřina v říši kimči – odpočinková jednohubka, která vám nenáročnou a hravou formou přiblíží korejské myšlení.

Autorkou knížky je Kateřina Kang, kterou můžete znát z Instagramu. Právě tam totiž pod identitou @jina_tvori začala před lety sdílet kreslená komiksová okénka a glosovat tak své postřehy ohledně rozdílů mezi českou a korejskou mentalitou. Tahle slečna (dnes již paní) nejenže vystudovala koreanistiku, ale dokonce se za jednoho z Korejců provdala… takže o inspiraci v jejím případě dozajista není nouze.

Pozor ale! Od titulu Kateřina v říši kimči rozhodně nečekejte, že vás do tajů korejské kultury vyloženě zasvětí. Není to učebnice. Není to průvodce. Nic takového. Tuhle knížečku je třeba brát jako jakýsi „Instagram na papíru“ – obrázkový mix nahodilých faktů o Jižní Koreji a jejích obyvatelích. Jako něco, co vám příjemnou formou rozšíří obzory, nikoli však komplexně.

Autentická zkušenost, již autorka prostřednictvím své tvorby sdílí, je nicméně zábavná, a občas narazíte na skutečně pozoruhodné detaily. Věděli jste třeba, že Korejci počítají délku vztahů na dny? Nebo to, že se u moře chodí koupat v oblečení? Tak přesně takový typ poznatků si z knížky odnesete. Jo – a taky se samozřejmě dozvíte, jak může vypadat takové „klasické“ korejsko-české manželství.

A protože základ knížky tvoří především ilustrace autorky, tak bych na závěr poznamenala i něco málo k nim. Kateřina Kang kreslí jednoduše,  výstižně a vytvořila si osobitý způsob, jak své myšlenky kreativně znázornit – na jejích obrázcích vás upoutá například minimalistická kombinace černé a bílé s jemnými broskvovými detaily. A pokud chcete mít stoprocentní jistotu, že je to váš šálek kávy – neváhejte a mrkněte na autorčin Instagram. Pak budete mít jasno.

Kateřina v říši kimči je tedy skvělou formou, jak ochutnat korejskou kulturu. A když vás chytne, tak se příště můžete pustit třeba do Kórejských halušek od Dominiky Sakmárové nebo rovnou zamířit do regálů s odbornou literaturou.

Čtěte také  Knižní dárky ke Dni matek

Lenka Měrková

Lenka píše články na martinusácký blog a taky si nenápadně pěstuje svůj vlastní (Budiž kniha!). Miluje čtení, miluje čaj a úplně nejvíc obojí zároveň. První místo jejího knižního top listu patří Lolitě. Bez debaty. Ale jinak se nejraději pročítá vším, co ji inspiruje a pozitivně naladí.

Příspěvky autora