blog

Kvíz: Poznáš knihy podle prvních vět?

K létu luštění křížovek, hraní společenských her a hádání kvízových otázek jednoduše patří. Věříme, že knihy podle obálky nebo hlavní postavy byste uhodli hravě. Jak si ale povedete, když nápovědou bude pouze prvních pár vět knihy?

Kvíz můžete zároveň brát jako naše tipy na čtení k vodě, na zahradu nebo po práci v posteli. Pod nápovědami se skrývají jak knihy klasické literatury, tak novodobější čtení, za které dáme všechny končetiny do ohně. Hodně štěstí při hádání! 

Jestli to teda chcete vážně poslouchat, tak byste asi ze všeho nejdřív chtěli vědět, kde jsem se narodil a jaký jsem měl dětství a co dělali moje rodiče, než mě měli, a podobný kecy á la David Copperfield, ale jestli chcete co vědět, mně se do toho nechce.

Correct! Wrong!

Jarome David Salinger: Kdo chytá v žitě

Spaly jsme v bývalé tělocvičně. Podlahu tvořily lakované parkety s namalovanými kruhy a čárami pro hry, které se tu kdysi hrály, na stěnách byly stále ještě zavěšené obruče na košíkovou, ale síťky z nich zmizely.

Correct! Wrong!

Margaret Atwood: Příběh služebnice

Tátu jsem nezabil, ale občas si říkám, že jsem mu asi do hrobu pomohl. A nebýt toho, že umřel v době, která se kryla s důležitým zlomem v mém tělesném dospívání, byla by jeho smrt ve srovnání s tím, co následovalo, naprosto bezvýznamná.

Correct! Wrong!

Ian McEwan: Betonová zahrada

Colin byl s koupáním u konce. Než vylezl z vany, zabalil se do měkké osušky, z níž mu čouhaly jenom nohy a horní část těla. Vzal ze skleněné etažérky rozprašovač a lehce si nastříkal světlé vlasy voňavým olejem.

Correct! Wrong!

Boris Vian: Pěna dní

Dneska je mi pět. Když jsem šel včera večer spát do Skříně, bylo mi čtyři, ale když jsem se vzbudil ve tmě v Posteli, bylo mi najednou pět, čáry máry fuk. Předtím mi byly tři, pak dva, pak jeden, pak nula.

Correct! Wrong!

Emma Donoghue: Pokoj

Když jsme s Rózou byly nové, stály jsme uprostřed obchodu, vedle stolku s časopisy, a z okna výlohy viděly víc než polovinu.

Correct! Wrong!

Kazuo Ishiguro: Klára a Slunce

Všeobecně panuje skálopevné přesvědčení, že svobodný muž, který má slušné jmění, se neobejde bez ženušky.

Correct! Wrong!

Jane Austen: Pýcha a předsudek

Poznáš knihu podle úryvku
Tleskáme!
Je vidět, že ti výběr knih sedl a máš řádně načteno, skvělá práce! Za odměnu doporučujeme naordinovat si odpoledne se zmrzlinou a další skvělou knihou.
Dobrá práce!
Buď máš vše načteno, nebo dnes suprově funguje tvá intuice! Ať tak či tak, i přes pár chybiček sis vedl*a výborně. Doporučujeme se odměnit se zmrzlinou a skvělým čtením.
Je čas vstřebat další příběh
Možná se ti otázky na knížky netrefily do vkusu, nebo možná jen nemáš pamatováka na počáteční věty knih. Nevadí! Knihy si jistě užíváš i tak, proto dnes doporučujeme odpoledne se zmrzlinou a skvělou knihou.

Lucie Hartmannová

Lucie je martinusácká knihoholka. Ač ráda cestuje a fotí, nejčastěji ji najdete doma schoulenou nad queer nebo feministickou fikcí i nefikcí nebo velkými společenskými romány.

Příspěvky autora