blog

Legendy a latéčka: Fantasy, kde se místo mečů bojuje s kávovarem

Píše se rok 2022, v USA vrcholí pandemie covidu. Včetně doprovodných restrikcí. Travis Baldree, veterán herního vývoje a současný vypravěč dobrodružných audioknih, sedí izolovaný ve svém pokoji a zoufá si. Chybí mu malé radosti v životě. Setkávat se s přáteli, sbližovat se nad šálkem horké kávy. Chybí mu společnost, chybí mu útulný ruch oblíbené kavárny. Způsob, kterým doposud nejraději trávil volný čas, se skoro již také proměnil v pouhou fantasy, pomyslí si.

Myšlenka je ovšem jako semínko – a tohle semínko rychle klíčí. Co kdyby se kavárna opravdu stala ústředím fantasy příběhu. Co kdyby se dobrodružství nerovnalo hned epické bitvě elfů a orků, ale nasadilo mnohem komornější měřítko. Dobrodružství je přece i cesta za splněním snu, dobrodružství je sebrat odvahu říct druhé osobě, že pro mě hodně znamená. Myšlenka postupně vyklíčí až v příběh. Příběh jménem Legendy a latéčka.

Orkyně Viv si uvědomí, že život nájemné barbarské bojovnice už ji nenaplňuje. Chtěla by pro jednou vědět, kde večer složí hlavu, mít stále místo, kam se vracet. Nechtěla by už jen ničit. Chtěla by vytvářet. Starat se a pečovat. Meč Černokrevník proto doslova pověsí na hřebík, na zeď zakoupené stáje, kterou se rozhodne postupně proměnit v kavárnu.

V Legendách a latéčkách nehledejte kdovíjaký příběh, ten jsem vám už víceméně shrnula. Kniha je téměř až lyrickým vyprávěním o krásách všedního života, o kouzlu, které najdete v každém šálku kávy, úsměvu přátel, v prvopočátcích lásky. Sekyry a meče nahradí espresso kávovar a pečicí trouba; politické intriky nahradí strategie, jak nalákat hosty z ulice, aby ochutnali „exotickou“ kávu, o níž v městečku nikdo neslyšel.

Kniha se řadí do čím dál populárnějšího žánru tzv. „low-stakes“ fantasy, což by se dalo ve zkratce přeložit, že prostě o „tolik nejde“. Příběhy tohoto druhu pracují s nízkým rizikem, nízkým nebezpečím a dovolují čtenáři si oddechnout, uklidnit se, utišit, vypnout. Autor Travis Baldree v rozhovoru uvádí, že nejlepším přeborníkem tohoto žánru je dle něj Terry Pratchett, za zmínku pak stojí i čtenářsky velmi oblíbené knihy Dům v blankytně modrém moři, Než vystydne káva nebo The Very Secret Society of Irregular Witches (chystá se i v češtině!).

Čtěte také  Kalmann: Forrest Gump z Islandu

A co jiného než příběh vám tedy Legendy a latéčka nabídnou? Tu nejútulnější hru smyslů a vjemů. Nabaží vás vůní lahodných skořicových šneků, čerstvě namleté oříškové kávy, zasyčí vám do ucha rachotícím espresso kávovarem a v zápětí zatrylkuje loutnou barda Pendryho. Představí vám hrstku nejvřelejších postav, které dopomáhají Viv splnit si životní sen, a budete se s nimi upřímně těšit a culit pokaždé, když přidají na menu kavárny nový nápoj, získají dalšího hosta. Kolem procupitá i velmi milá a nevinná queer romance mezi Viv a sukubou Tandri.

Legendám a latéčkám se výborně daří vytvořit ve vás uzlíček tepla, který se postupně rozmotává a rozlévá do celého těla, až do samých konečků prstů. Jsou to endorfiny na papíře, pohlazení pro každého kávomila a kavárenského povaleče. Číst tuhle knihu bez sladkého pečiva a čerstvého šálku by bylo čiré sebetrýznění, nemůžu zdravě doporučit. Na dřevěné stěny maličké kavárny si téměř můžete sáhnout, autora k ní údajně inspirovala bývalá kavárna El Diablo v Seattlu, kam s rodinou denně chodíval.

Hledáte-li tištěné útulno a oddech mezi velkolepými příběhovými ságami, tahle kniha vás nenáročně, nekomplikovaně a přesto zplna potěší. V listopadu tohoto roku vyjde i druhý díl, prequel, s názvem Bookshops & Bonedust. Již brzy tak uvidíme, jestli se Travisovi zadaří navodit tuhle návykovou voňavou atmosféru i podruhé. Dle všeho se v roce 2024 od nakladatelství Laser dočkáme opět i českého překladu.

Iva Antošová

Iva je zapálený knihomil, který recenzuje knížky na svém „knihstagramu“ The Cozy Aim i martinusáckém blogu. Miluje fantasy, magický realismus a japonskou literaturu. Je to velký vyznavač útulna. Pořád čeká na svůj dopis z Bradavic.

Příspěvky autora