blog

Severka: Dívka, na kterou budete po přečtení ještě dlouho vzpomínat

Nina Špitálníková pozornost již potřetí obrátila k Severní Koreji a rozhodla se napsat svůj první román, jenž bude vyprávěn z pohledu obžalované dívky Ri Jŏ-čŏng. Jestli po ní pokukujete a zatím váháte, nechte se nalákat naší recenzí!

Ri Jŏ-čŏng od svého otce dostala přezdívku Severka a čtenáři sledují její skutečný příběh od dospívání v KLDR až po události, které se odehrály v Jižní Koreji. Hlavní hrdinka je podrobena výslechu v podobě otázek a záznamů, které rozdělují samotnou knihu a čtenáře přimějí k zastavení a zamyšlení.

O Ri Jŏ-čŏng se postupně dozvídáme, že její dětství nebylo až tak náročné jako mají například ostatní obyvatelé Korejské lidově demokratické republiky. Patřila totiž k vyšší vrstvě, která neměla nouzi o jídlo, měla určitá privilegia a připadalo jí běžné donášet nejen na ostatní, ale i na svou rodinu. Dívka je totiž přesvědčena o skutečnosti, že nikdy nevíme, kdo se dívá. Za nahlášení přestupku dostává dobrý pocit, ale i odměny:

„Osud lidí, kteří mi zkřížili cestu, míval cenu jednoho kafe. Jednoho blbýho kafe.“

Příběh začíná gradovat druhou částí, kdy se Ri Jŏ-čŏng chystá odjet na univerzitu do Pekingu, avšak bez vlastního souhlasu je odvezena do Jižní Koreje. Tam ji poslal otec, který se jí snažil zachránit. Hlavní postava se však v nové zemi nedokáže adaptovat, protože jsou pro ni severokorejské zvyky příliš silné a stále vzpomíná na rodnou zem, rodinu a život, který měla předtím. Dozví se nakonec Ri Jŏ-čŏng, že země, ze které utekla, je státem, kde demokracie neexistuje a hrozí vám nebezpečí? A kam celý příběh bude směřovat?

„Chtěla, abych se ve svých odpovědích ponořila do minulosti, do vzpomínek zahrabaných hluboko, co nejhlouběji. Nebylo potřeba, abych se příliš přemáhala. Stále jsem v minulosti jednou nohou byla, pořád jsem. A když se začala ptát na ty chvíle, které jsem chtěla zanechat na severu, přistihla jsem se v pokušení zacpat jí pusu a odejít. Byla jsem konfrontována s nejtemnějšími pocity.“

Román je koncipovaný jako soud, jenž nás ovlivňuje, abychom se sami stali soudci. S hlavní postavou je těžké soucítit, ale brzy vám dochází, že je nemožné ji odsoudit. V příběhu hraje velkou roli i popis pracovních táborů, kam se zavírají nepohodlní lidé. Vše to mnohdy působí jako z jiného světa, ale to samotná Severní Korea je.

„Chybovat je lidské. Lidské možná, ale ne severokorejské.“

Čtěte také  Tři důvody, proč se zakousnout do feelgood detektivky Zlatá vařečka

Michaela Kováříková

Jsem sběratelka pohledů, opravdová milovnice kaváren a knihomolka, jejíž vášní je současná česká literatura. Pro Martinus píšu rozhovory a články. Snažím se ke každé knize přistupovat s pokorou a láskou. Do snídaně jsem schopna uvěřit v šest nemožností a na cesty s sebou balím minimálně tři knihy.

Příspěvky autora