blog

Tipy k nakousnutí aneb Kuchařky, které budete milovat

Pořád tápete, čím nakrmit vaše hladové partnery a potěšit vybíravá dítka? Točíte se v bludném kruhu známých receptů, kterých se co nevidět přejíte? Chcete si naservírovat něco nového a skvělého? Tak to jste na správném místě internetu.

Martinus má v záloze neskutečnou spoustu kvalitních kuchařek, které stojí za to znát a mít. Na dalších řádcích najdete tipy na některé z nich. Všechny mám dlouho doma. Některé jsou pošplíchané rajčatovou omáčkou, jiné na sobě mají fleky od slané vody na těstoviny nebo zaschlé těsto na banánový chlebíček. Na všech je vidět, že v nich listuji ráda a často.

V naší kuchyňské knihovně mají místo i anglické tituly, které jsou pro mě a náš jídelníček přínosnější a inspirativnější. Pokud si svou angličtinou nejste úplně jistí, nenechte se od nich odradit. Vsadím vařečku, že se s angličtinou v kuchařkách poperete s grácií a lahodným výsledkem! Pojďme se na ně společně mrknout: 

One: Pot, Pan, Planet od Anny Jones je jednou z mých srdcovek. Když nevím co vařit, většinou sáhnu nejdřív po ní. Jde o vegetariánský titul, který je plný inspirace na neodolatelná jídla, nádherných fotek i užitečných tipů a triků, jak neplýtvat, šetřit surovinami i energiemi.

Co musíte vyzkoušet hned, jak vám kuchařka přijde? Crispy potato, polenta & cheese pancake ze strany 96 a Chocolate, olive oil & rosemary cake ze strany 288.


Ottolenghi, britský kuchař, majitel restaurací a můj oblíbený superhrdina v zástěře, upekl už tolik kuchařek, že by nimi zaplnil celou knihovnu. Všechny (zatím) nemám, ale doporučuji a miluji Simple a Moji milovanou spíž. Jeho recepty občas vyžadují ingredience, které v tuzemských obchodech horko těžko seženete. Řeším to tak, že je buď vynechám, nebo si lehce „zababicuji“ a použiji nejpodobnější surovinu (ve stylu ,,Když nemám mellasu z granátových jablek, dám tam malinko malinového balsamica“). Ottolenghi by mě za to nepochválil, ale výsledek je super i tak.

Co musíte vyzkoušet hned, jak vám kuchařka přijde? Horká pečená rajčátka s vychlazeným jogurtem ze strany 70, Cheesecake s jogurtem a bílou čokoládou a medem ze strany 280 (obojí v Simple) a Pečené těstoviny orzo puttanesca.


Six Seasons je Biblí pro všechny z nás, kteří se snažíme vařit sezónně a s respektem ke všem darům přírody.  Je přehledně rozdělená podle sezón. V každé najdete ty nejpopulárnější druhy zeleniny, které jsou hlavními hvězdami daných receptů.

Čtěte také  Budete trpět, ale náramně si to užijete. 6 silných příběhů, které vám zlomí srdce

V kuchařce je spousta vegetariánských i masových skvostů, ke kterým se budete rádi vracet.

Co musíte vyzkoušet hned, jak vám kuchařka přijde? Kale Sauce with Any Noodle ze strany 312 a Rigatoni and Eggplant alla Norma ze strany 239.


Všechny kuchařky od Green Kitchen Stories (aka nejstylovější a nejmilejší rodiny ze Skandinávie) jsou za mě musthave. Davida i Louise sleduji už roky a s radostí následuji jejich gastronomickou cestu. Žijí a vaří bez masa, ale věřte, že ovládli kouzlo dochucování tak moc, že potěší i zapřísáhlé masožrouty. Green Kitchen: Quick + Slow, jejich nejnovější kuchařkový počin, nabízí recepty stvořené pro uspěchaná rána i pomalé víkendové vaření. Jsou lahodné, jednoduché, zdravé a výživné.

Co musíte vyzkoušet hned, jak vám kuchařka přijde? Švédskou palačinku z trouby se sezónní zeleninou ze strany 108 a Obrácený ricottový koláč ze strany 210.


Kája Fourová je naší rodinnou oblíbenkyní. Její přístup k výživě vychází ze zdravého rozumu i neuvěřitelné informační základny. Její recepty jsou (většinou) jednoduché, rychlé a dostupné. Její kuchařky (a ona sama) vás naučí, jak vařit a péct, aby byl výsledek vždycky na jedničku. Poradí vám, jak skladovat ingredience, po jakých potravinách v obchodě sáhnout a které tam radši nechat. Výživnou knihu o jídle jsem už několikrát darovala jako dárek.

Co musíte vyzkoušet hned, jak vám kuchařka přijde? Velevláčné muffiny z řeckého jogurtu ze strany 270 a fazolovou pomazánku á la chorizo.

Dana Fráňová

Dáňa, čtenářka, máma, copywriterka a externí dopisovatelka martinusáckého blogu. Ve světě knih se cítí jako doma.

Příspěvky autora