blog

Vinice ve Francii: Ideální čtení ke skleničce šampaňského!

Knížky od Julie Caplinové čtenáře většinou zachumlají do deky a usadí do tepla plápolajícího krbu. Ne tak Vinice ve Francii – ta naopak zahřeje červencovými slunečními paprsky. Dostali jste chuť na chvíli zapomenout na počasí venku? V tom případě si určitě nenechte ujít „summer vibes“ ukryté v nejnovějším Romantickém útěku!

Do Francie nás už Julie Caplinová jednou zavedla – konkrétně v románu Cukrárna v Paříži. Vzpomínáte na Ninu a její éclairky? Pokud ne, nevadí. Tentokrát hlavní hrdinka ostatně nevyráží do pulzujícího hlavního města, ale na luxusní zámek v Champagne, aby v oblasti kvetoucích vinic zorganizovala svatbu své sestřenice. Hattie to nebude mít jednoduché, ne všechno jde podle plánu. Navíc se – jako obvykle – na obzoru zjeví mimořádně přitažlivý muž. I na tuhle slečnu každopádně čeká happy-end, i když možná všechno dopadne trochu jinak, než si původně představovala.

Na knížkách Julie Caplinové mě mimo jiné baví to, že se její protagonistky věnují atraktivním profesím. A ani sexy povolání svatební koordinátorky není výjimkou. Bylo příjemné sledovat, jak Hattie přemýšlí nad prostory kolem zámku, zvelebuje interiér, řeší květiny, jmenovky nebo dort. A svatební menu? To zase vymýšlí „šéfka“ cateringu Fliss a je to naprosto dokonalý útok na chuťové pohárky! Popisovat gastronomické nuance – to autorka prostě umí. Jak vám zní třeba „losos v bylinkové krustě s citronovou bramborovou kaší, zelenými fazolkami a petrželovou omáčkou“…?

V úvodu jsem naznačila, že příběh Hattie prosvěcuje letní atmosféra. Ocitáte se na čerstvém vzduchu uprostřed léta v prostředí, kde zraje réva, a na kůži vás hladí hřejivé sluneční paprsky. To, pravda, lehce kontrastuje s podzimem venku. Buď si tedy můžete knížku „pošetřit“ na letní dovolenou, nebo ji slupnout rovnou a vrátit se spolu s ní do teplých červencových dnů. To taky není na škodu.

Když bych měla Vinici ve Francii přece jen něco vytknout, byl by to přílišný důraz na romantickou linku. Oproti jiným knížkám ze série tady zamilované hrdince nadmíru často „buší srdce“ a až moc se nechává rozptylovat erotickými fantaziemi. Na druhou stranu je to samozřejmě otázka mého osobního vkusu a možná, že vy naopak tohle jiskření oceníte. 🙂

Čtěte také  Divine Rivals: Když rivalita zažehne jiskru, která vzplane v něco víc

Tak či tak se podle mě jubilejní desátý díl Romantických útěků povedl. Odpočinete si u něj, osladíte si (nejen) podzimní dny kapkou romantiky. A pokud si chcete čtení užít hezky stylově, doporučuju si ho vychutnat s lahvinkou dobrého šampaňského!

Lenka Měrková

Lenka píše články na martinusácký blog a taky si nenápadně pěstuje svůj vlastní (Budiž kniha!). Miluje čtení, miluje čaj a úplně nejvíc obojí zároveň. První místo jejího knižního top listu patří Lolitě. Bez debaty. Ale jinak se nejraději pročítá vším, co ji inspiruje a pozitivně naladí.

Příspěvky autora