blog

5 knih, díky kterým letos zvládnete svá předsevzetí

Patříte-li k lidem, pro které je začátek roku ideální startovní čárkou pro vaše nové a lepší já, tento výběr knih je jako ušitý přímo pro vás! Ať už chcete zlepšit svoje návyky, stravování, vztahy, kreativitu nebo budovat imunitu, zahloubání do těchto řádků by vám mohlo zaručeně pomoct :)

Pokud ale těmto účinkům ledna odoláváte a jste zastánci toho, že je každý den dobrým začátkem, i vám by tipy mohly přijít k duhu. Mrkněte i na náš seznam ideálního čtení k předsevzetím, kde kromě těch popsaných naleznete další kousky, které by vám mohly pomoct k tomu, aby tento rok byl „ten váš“ 🙂

Tvůrčí akt | Rick Rubin

Kniha, která je velmi oblíbená i v zahraničí a neměla by v knihovně chybět žádné duši, která by ráda byla kreativnější. Autor Rick Rubin je hudebním producentem, jehož vlastností je právě to, že dokáže z ostatních vykřesat to nejlepší a nejtvořivější, co v nich je. Pomocí krátkých, stručných a velmi laskavých kapitol ukazuje cestu umělců, po které ale můžeme jít i my, obyčejní smrtelníci, a obohatit tak svůj každodenní život.


Tahle kniha vám možná zachrání život | Graham Lawton

Tato kniha má velmi ambiciózní název, co se v ní ale skrývá? Její autor Graham Lawton, který je vědeckým publicistou, se v ní noří do vod všemožných rad a mýtů ohledně zdraví a například hubnutí, které nás všechny už pár dekád obklopují různé značky, média a celebrity. Kniha vám utřídí, které metody skutečně stojí na pevných vědeckých základech a které jsou pouze mýty. Dozvíte se pravdu nejen o dietách a cukru, ale třeba i opalovacích krémech nebo kávě.


Změň svůj dech a začnou se dít věci | Petra Macháčková, Rostislav Václavek

Že by vás jako novoroční předsevzetí nenapadlo zlepšit svůj dech? Tahle kniha ukazuje, že by mělo. Podle výzkumů má totiž tato, pro většinu z nás přirozená věc, o které běžně nepřemýšlíme, vliv na celou řadu věcí – od zvládání situací náročných na psychiku až po kvalitní spánek nebo správné fungování trávicího traktu. Poskytne vám možný pohled na fungování vašeho těla, kterému jste doteď možná nedávali dostatečnou péči.


Mozaika duše | Tomáš Kvapilík

Čtěte také  Non fiction novinky, které byste si neměli nechat ujít

Psycholog a psychoterapeut Tomáš Kvapilík, kterého možná znáte díky jeho tvorbě na YouTube, dal knižně dohromady desatero pro zdravější duši a vztahy. Velmi přístupnou formou vysvětluje například odkud mohou pramenit naše frustrace, stresy nebo jak a jestli zápasit s naším „vnitřním kritikem“. Kniha vám pomůže jak cítit se lépe ve své vlastní mysli, tak budovat lepší vztahy s ostatními. Navíc je autor doplnil o vlastní prožitky nebo například QR kódy, které vás dovedou k videím, která dané kapitoly doplní. Za tento bonus tleskáme!


Atomové návyky | James Clear

A ať už je vaše předsevzetí jakékoli, zaručeně ho doplní kniha Atomové návyky. Autor dal dohromady spoustu rad a tipů, jak dosahovat cílů, které si vytyčíte, ať už jsou z jakéhokoli odvětví. Ví, že nestačí samotné stanovení předsevzetí, ale je třeba podnikat i jen malé krůčky, kterými doťapkáte až k vytouženému cíli. Autor vás odnaučí zlozvyk sebesabotáže, co můžete pro změnu udělat každý den, jak se z cesty nevychýlit a co dělat, pokud byste nedopatřením sklouzli ke starým (zlo)zvykům.

Lucie Hartmannová

Lucie je martinusácká knihoholka. Ač ráda cestuje a fotí, nejčastěji ji najdete doma schoulenou nad queer nebo feministickou fikcí i nefikcí nebo velkými společenskými romány.

Příspěvky autora