blog

5 tipů na zimní čtení: Co číst, když venku mrzne

Mezi knihomoly a knihomolkami jsou tací, kteří si říkají mood readers - čtení si vybírají podle nálady, která se často odvíjí například od ročního období nebo počasí, které je obklopuje. Nás tahle tendence tak úplně nemíjí a v zimních zasněžených (i nezasněžených) dnech se taky rádi zachumláme do deky s příběhem, ve kterém taky padají sněhové vločky :)

Přinášíme tipy pro milovníky a milovnice různých žánrů a témat v literatuře. Od společenského románu řešící vážné téma, přes kvalitní historický román, islandský masterpiece nebo něžnou romantiku až k TikTokové senzaci pro mladší čtenářstvo. Ať už si tedy v chladu nastávajících měsíců libujete nebo spíš tiše trpíte, s těmito knihami obojí půjde ještě líp. Kdo by si přeci jen nevybral, můžete kouknout i po našich dalších tipech

Takové maličkosti | Claire Keegan

Autorka nás v útlém románu zavede do Irska osmdesátých let těsně před Štědrým dnem, kde sledujeme Billa Furlonga, obchodníka s uhlím a dřevem v jeho nejvytíženějším období v roce. Musí se otáčet, protože zabezpečuje velkou rodinu a nahlížíme i na jejich rodinné zázemí, které neoplývá bohatstvím. Jedním z jeho klientů je klášter, který spravuje také prádelnu a mezi obyvateli města má podivnou pověst, protože v něm nežijí jen jeptišky, ale také „padlé“ ženy. O problematice Magdaleniných prádelen příběh vypráví poutavě, ale v náznacích, ze kterých mrazí. 


Zulejka otevírá oči | Guzel Jachina

Ultimátní tip pro milovníky a milovnice historického čtení. Kniha vypráví příběh Zulejky, třicetileté ženy žijící v malé tatarské vesnici, kde ji tyranizuje její manžel a tchyně. Žijí na malém statku, každodenním chlebem je neskutečná dřina, ale Zulejka jiný život nezná a nemá důvod mít pocit, že není spokojená. Jednoho dne roku 1930 je ale její manžel zastřelen rudým komisařem a je spolu s dalšími kulaky transportována na Sibiř, kde začíná život ještě krutější, dokud Zulejce nevysvitne naděje, pro kterou stojí za to jít dál. 


Tvá nepřítomnost je tmou | Jón Kalman Stefánsson

Tato kniha islandského autora, od kterého jsme si zamilovali každý řádek, který jsme kdy přečetli, není výjimkou. Tohle melancholické vyprávění vypravěče, který ztratil paměť a hledá sám sebe pomocí rodinné historie, se nás dotkly. Příběh plyne pomalu, s mnoha odbočkami v minulosti, které přináší dílčí příběhy jak krásné, tak tragické, osudové i pomíjivé, bolavé i hřejivé. Doporučujeme všem, kdo se rádi noří hluboko do příběhů, které občas bolí. 


S láskou z Londýna | Jules Wake

Čtěte také  Tipy na malá nakladatelství

Co by to bylo za seznam bez jedné zasněžené romantiky připomínající vánoční romantický film. Julie Caplin pod pseudonymem Jules Wake vám asi nemusíme dlouho představovat – pokud vyhledáváte něžnou romantickou literaturu, určitě už ji dobře znáte. Tentokrát se setkáváme s hlavní hrdinkou Tilly, která je maskérkou v zimou opěkněném Londýně, kde žije se svým snoubencem. Po nešťastném zavirovaném e-mailu se ale seznámí s ajťákem, se kterým zprvu nemá mnoho společného, v těžkých chvílích ji ale okouzlí svou racionalitou a ochotou řešit problémy. 


Icebreaker | Hannah Grace

Pětici uzavírá titul Icebreaker, který „zbořil“ TikTok a taky se jedná o romantický příběh. Potkáváme se v něm s cílevědomou, možná až bručounskou krasobruslařkou Anastasiou, která si jde za svým a nehledá žádnou vážnou známost. Naproti tomu Nate, kapitán hokejového mužstva, je dobrák od kosti, který je sympatický všem, které potká, včetně čtenářů a čtenářek. Nejdříve si samozřejmě nerozuměli, ale nakonec se přece jen sblížili – víc neprozradíme! 🙂 Jen to, že vás při čtení čekají motýlci v břiše, pár žhavých scén a nad to komunikace, od které bychom si přáli se za mladších let učit.

Lucie Hartmannová

Lucie je martinusácká knihoholka. Ač ráda cestuje a fotí, nejčastěji ji najdete doma schoulenou nad queer nebo feministickou fikcí i nefikcí nebo velkými společenskými romány.

Příspěvky autora