blog

Na které knihy se můžeme těšit v roce 2024?

Jak už to tak u nás každý rok bývá, s očekáváním vyhlížíme, co nás (knižního) čeká v roce 2024! Probrali jsme se tedy pro vás prvními edičními plány od nakladatelství a dali dohromady pár tipů na tituly, které nás obzvlášť zaujaly.

I když nás letos s velkou pravděpodobností nečeká nový román od Aleny Mornštajnové a pořád nevíme, kdy se dokončí trilogie Šikmý kostel, už teď vám můžeme slíbit, že i rok 2024 bude co se nových knih týče určitě stát za to. A hned únor je nabitý parádními novinkami, které už můžete mít za chvíli u vás doma v knihovně!

Čeká na vás totiž nejen překlad dalšího srdcervoucího příběhu od Taylor Jenkins Reid, autorky populární knihy Sedm manželů Evelyn Hugo, ale taky (konečně!) šestý díl série s Cormoranem Strikem a Robin Ellacott, který píše J.K. Rowling pod pseudonymem Robert Galbraith. Tentokrát se v něm podíváme do světa online her a Taylor Jenkins Reid vás zase zavede do prostředí těch nejznámějších tenisových zápasů. Pokud holdujete non-fiction týkajících se slavných osobností, možná vás zaujme, že v českém překladu v únoru vyjde nová kniha Arnolda Schwarzeneggera, kterou na našem martinusáckém Instagramu novinářka Jana Ciglerová z Deníku N označila za svou nejlepší knihu uplynulého roku.

Na konci února nebo na začátku března se můžeme těšit na nový román Veroniky Opatřilové, autorky oblíbené knihy Počkej na moře. Vsadíme se, že s ní nakladatelství Prostor přinese další tklivý příběh, který ve vás dlouho zůstane – zatím se nám podařilo vyzvědět, že v knize nebude chybět linka s LGBTQ+ tematikou a rovněž linka věnující se vztahu starší ženy s mladším mužem. Jsme zvědaví a už se nemůžeme dočkat! To rovněž platí i o Rebecce Yarros a jejím Čtvrtém křídlu, které se objeví v knihkupectví od 28. března. Tenhle zahraniční velehit je zbožňovaný všemi booktubery, bookstagrammery i booktokery, tak jsme moc zvědaví na to, jak jej přijmou čeští čtenáři a čtenářky.

TIP: Věděli jste, že všechny dosud zmíněné knihy si u nás můžete předobjednat? Doporučujeme předobjednávku především proto, že díky ní už knihu můžete pustit z hlavy a v klidu se věnovat svému rozečtenému příběhu – a hned jak se kniha dostane do našeho skladu, fofrem ji pošleme do vaší knihovny. Nemusíte se bát, že by se vyprodala a doma ji budete mít hned po vydání mezi prvními.

Za zmínku určitě stojí i kniha Philippy Perry jménem Kniha, kterou by si měl přečíst každý, koho máte rádi. Ta vyjde letos v dubnu s originální obálkou a vsadíme se, že tenhle hit od oblíbené psychoterapeutky si čtenáři a čtenářky v Česku taktéž nebudou chtít nechat ujít. Stejně tak – doufáme – si nebudete chtít nechat ujít novinku od Coco Mellors, autorky Kleopatry a Frankensteina, naší prosincové knihy Čtenářského klubu. Bude se jmenovat Blue Sisters a v angličtině vychází letos v dubnu.

Pokud si libujete v psychologických thrillerech, určitě vás potěší, že od autorky Pomocnice Freidy McFadden vychází nová kniha jménem Za zamčenými dveřmi, fanoušci a fanynky romantických oddechovek zase potěší nový překlad Ali Hazelwood s názvem Šach a mat. Ti, co mají v oblibě původní českou literaturu, zase určitě zajásají, že letos se v jejich knihovničce objeví nový příběh Jiřího Hájíčka. Ten dopisuje román z jižních Čech, který se odehrává v současnosti a s velkou deziluzí se dívá na zemědělství – oficiální název ale stejně jako u Opatřilové ještě neznáme.

S novou knihou v roce 2024 přijdou také Petra Klabouchová, Aleš Palán, Jakuba Katalpa i Sára Zeithammerová. Pokud holdujete čtení v angličtině a vyhlížíte novinky z angloamerické literatury, můžeme vám prozradit, že se můžete těšit na nový román Emily Henry, královny romantické literatury, na novou Leigh Bardugo nebo třeba Olivii Blake.

TIP: Abyste měli přehled o všech novinkách, které se na vás letos chystají a dozvěděli se o nich mezi prvními, doporučujeme odebírat náš newsletter. Pošleme vám jednou týdně dopis plný knižních novinek, knihomolského povídání a inspirace k tomu, jak si najít více času na čtení.

Čtěte také  3 důvody, proč si přečíst Čtvrté křídlo Rebeccy Yarros

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora