blog

Tíživé ticho: Trochu jiná detektivka od Roberta Bryndzy

Kdo má rád detektivky a thrillery, jméno spisovatele Roberta Bryndzy určitě zná. Tenhle britský spisovatel, trvale žijící na sousedním Slovensku, napsal dvě celosvětově úspěšné série s vyšetřovatelkami Erikou Fosterovou a Kate Marshallovou, které vyšly už ve 29 zemích. Na očekávanou novinku Tíživé ticho, autorovu první knihu, která součástí série není, ale je samostatným thrillerem, se fanoušci hodně těšili. Pojďme se tedy knize podívat na zoubek.

Robert Bryndza bezesporu patří k autorům, kteří píší skvěle – jeho psaní má spád a množství nepředvídatelných zvratů čtenáře hravě udrží v pocitu, že při četbě jede na horské dráze. Pro Tíživé ticho to platí dvojnásob. Jestliže jste fanoušci, pravděpodobně za sebou už máte sprint do knihkupectví a vzhledem k žánru napínavé detektivky jste ji možná zhltli za jediný večer. Váhavci tak učiní až po přečtení téhle recenze.

Bez (velkých) spoilerů si nejdřív načtrneme, o čem Tíživé ticho je: Maggie je úspěšná lékařka pracující na pohotovosti. S manželem Willem žijí spokojený a idylický život v centru Londýna. Ovšem čteme thriller, takže žádné dlouhé popisování romantického života šťastného páru, ale hned na dvacáté stránce postřelený muž. Tušíte správně, je to Will, který o několik odstavců později umírá. Policie a experti tvrdí, že to byla sebevražda a Will se zastřelil sám. Maggie je ale přesvědčená, že se stal obětí vloupání a vraždy. Trochu málo na sofistikovaný thriller, ne? Ano, pravda je totiž někde úplně jinde.

Zdrcená Maggie odjíždí na chorvatský ostrov do jejich prázdninového domu, aby utekla realitě a srovnala si myšlenky. Od právníka dostává dopis, který její manžel sepsal pro případ své smrti a první indicie odhalující tajemství je na světě. První a rozhodně ne poslední. Maggie si postupně skládá střípky dohromady a uvědomuje si zdrcující skutečnost, že svého muže znala daleko méně, než si myslela. Zjišťuje, že Willova smrt je spojena s někým z jeho minulosti. S někým, kdo udělá vše pro to, aby teď umlčel i ji.

Ačkoli se jedná o thriller, kniha je víc psychologická než krvelačná. Autor nás většinu času nechává v napětí, jestli jsou postavy v ději Maggie nakloněny, nebo se nečekaně vybarví. A samozřejmě je tam v tomhle směru hned několik šokujících překvapení. 

Čtěte také  Máte pocit, že povídkové knížky jsou nuda? Přečtěte si 13! a změníte názor

Robert Bryndza věnuje hodně prostoru popisům míst a prostředí, čtenář tak má možnost přenést se na chorvatský ostrov a užít si jeho podzimní počasí a náladu se vším všudy. Rozhodně uvítá i skvěle popsané pocity a emoce hlavní hrdinky, díky kterým s ní náročné situace bude naplno prožívat.

Detektivní série s Erikou a Kate mají výborná hodnocení, a proto měli i od Tíživého ticha čtenáři velká očekávání. A jak už to tak s velkými očekáváními bývá, někomu se naplnila, někomu ne úplně, takže můžete najít i rozporuplná hodnocení a já pro ně mám jisté pochopení.

Pro kriminalisty je případ uzavřený, byla to sebevražda, Maggie tak pátrá na vlastní pěst. Nečekaných zvratů a komplikací se dělo možná o chlup víc, než muselo. Na druhou stranu, čtenář se určitě nenudí, protože se v knize stále něco děje a jedno překvapení střídá druhé. Z mého úhlu pohledu to trochu ubíralo na uvěřitelnosti, Maggie toho prožila (a přežila) tolik, že by to nezvládl nejeden superhrdina.

Osobně fandím tomu, že se Robert Bryndza pustil do něčeho trochu jiného, než na co jsou jeho čtenáři zvyklí. Je naprosto bez diskuze, že píše senzačně, takže ačkoliv jsem si v průběhu čtení místy říkala, že tahle zápletka už je moc, a že náhod bylo až až, knihu jsem si užila. Pokud máte rádi psychologické krimi a detektivky plné tajemství a nepředvídatelných akcí, Tíživé ticho bude váš šálek čaje.

Markéta Patková

Markéta je copywriterka na rodičovské. Svůj čas velmi nerovnoměrně dělí mezi čtení knih, psaní textů, skotačení po hřištích s dcerou Medou a popíjení cappuccina v dejvických kavárnách.

Příspěvky autora