blog

To nejlepší čtení k Valentýnu, ať už ho milujete nebo nesnášíte

Valentýn je zase po roce tu a postoje němu jsou v našich končinách stále různorodé. Někteří slaví, někteří vůbec, někteří kupují dárečky a někteří obdarovávají sami sebe. Myslíme, že letos pro vás máme tipy a rady pro všechny možné scénáře.

Věříme, že kniha je ideálním dárkem vždy, k Vánocům, narozeninám, Valentýnu, pro radost nebo k přežitému pondělí. Pokud chcete prožít zamilované příběhy se svou drahou polovičkou, následující knihy budou skvělými dárky. Pokud vy máte náladu na takový příběh, doporučujeme se obdarovat, sebeláska je taky láska!

Adelaide | Genevieve Wheeler

Horká novinka na poli romantických příběhů. Američanka Adelaide se přestěhuje do Londýna a potká muže svých snů, Hugha. Je to ale tak docela muž jejích snů? Nebude to pro ni spíš toxické zklamání? Knížka prozkoumává jaké je milovat, být milován/a a jak důležité je milovat a neztrácet sám/sama sebe, a to ani při zamilování do někoho dalšího.  Pokud nemáte v oblibě knihy, kde je protagonistka/protagonista nesympatická bytost, tady se vám to nestane. Adelaide je skvělá, hodná, pečující a obklopená pravými přáteli, kteří by pro ni udělali cokoli.


Každé další léto | Carley Fortune

Pokud už je na vás zimní období dlouhé, není nad knihu prozářenou slunečními paprsky. Kniha vás zavede rovnou do příběhu Persefony a Sama. Prozkoumává dlouholetá přátelství a vztahy, jestli se dají zlomové okamžiky zvrátit a vztahy spravit, a tím se nejedná jen o ploché čtení o lásce dvou teenagerů (na čemž ale taky není nic špatného). Čte se lehce, je úsměvná, dobrodružná, laskavá, ale nevyhýbá se ani ztrátě a občasnému zlomenému srdci. Čtenářské srdce si snadno získá díky způsobu, jakým je napsaná – citlivě se střídají dvě dějové linky, díky kterým si skládáte obrázek postupně.


Knihomolové | Emily Henry

Na knihomolskou romantiku nedáme dopustit. O téhle konkrétní od bestsellerové autorky to platí dvojnásob. Příběh sleduje hlavní hrdinku Noru, která je drsná a úspěšná literární agentka. Jednoho dne se střetne s Charliem, redaktorem, který oplývá jistou přitažlivostí, ale taky nebetyčnou protivností. Nora je mu taky očividně proti srsti a dělá jí naschvály. Asi je vám jasné, že jim tohle napětí moc dlouho nevydrží a postupně se přetaví do něčeho jiného – do náklonnosti, možná i dál? Oba jsou pro čtenáře na začátku spíš osinou v… knize, ale krásný je na příběhu právě ten vývoj nejen jejich vztahu, ale i postav samotných. Není divu, že je Emily Henry mezi knihomoly tak populární!

Pokud ale letos nemůžete zamilované šílenství ani cítit, i na vás jsme mysleli! Tyhle tři knihy budou skvělými parťáky na období po rozchodu, cynické dny nebo když prostě na srdíčka ve výlohách opravdu už nemůžete ani koukat. Je to nesourodý mix, ale vyslechněte nás, třeba se alespoň v jednom tipu najdete.

Ztracenné | Michelle Losekoot a Táňa Brodská

První „antivalentýnský“ tip je pro čtenáře a čtenářky (ano, míří spíš na ženy, ale i muže může její čtení samozřejmě obohatit!), kteří se cítí ztraceni. Může to být důsledek rozchodu, jakékoli jiné tíživé situace nebo prostou životní únavou. Knížka je tvořena kratšími příběhy ze života přesně takových žen. V knize se kloubí racionalita i spiritualita, příběhy mohou jak pohladit po duši, tak rozesmát nebo dokonce rozplakat. Po dočtení vás ale nemůže minout jeden hlavní pocit – pocit, že v tom nejste sami, že vám někdo rozumí a že si zasloužíte všechnu péči světa.


Šeptající mrtví | Darcy Coates 

Pokud něco skutečně nekřičí „svátek zamilovaných“, je to kniha s tímto názvem. Jedná se o horkou novinku Darcy Coates, královny spooky mrazivých příběhů, nejčastěji s elementem duchařiny. Paranormální jevy jsou hlavním prvkem i této novinky. Hlavní hrdinka Keira je bez domova, snaží se uniknout bouřce a tak se uchýlí ke hřbitovu, kde ale slyší hlasy zemřelých, jednu zemřelou ženu dokonce vidí. Je přesvědčená, že potřebuje pomoc s přechodem do příštího života a že je jediná, kdo jí pomoc může nabídnout. Můžeme prozradit, že vedle pořádné dávky duchařiny vás čeká i humor, který byste v knize možná nečekali.


Poloviční král | Jan Hamouz

Poslední tip je zase z úplně jiného soudku! Jedná se o epické fantasy, první díl ze série Ptačí srdce, od českého autora. V knize najdeme epické bitvy, magii, tři dějové linky zasazené do historických dob králů. Tři linky spolu zdánlivě nesouvisí, ale postupně složí kompletní obrázek. Tenhle fantasy svět neopomíjí ani témata politiky, náboženství nebo geografických faktů. Série bude rozsáhlá, i tento první díl má přes 500 stran, do kterých se začtete postupně. Pokud to ale uděláte, čeká vás skvělý zážitek, který se může vyrovnat profláklým světovým sériím epických fantasy knih.

Čtěte také  Útěk na venkov: Tak trochu jiný „Romantický útěk“

Lucie Hartmannová

Lucie je martinusácká knihoholka. Ač ráda cestuje a fotí, nejčastěji ji najdete doma schoulenou nad queer nebo feministickou fikcí i nefikcí nebo velkými společenskými romány.

Příspěvky autora