blog

Feministické knihy, se kterými můžete oslavit MDŽ

Jako každý rok na Mezinárodní den žen nemůžeme nepřipomenout zajímavé a silné knižní hrdinky a jejich inspirativní autorky. V tomhle článku najdete výběr knih, se kterými bude oslava letošního MDŽ ještě o fous lepší a navrch pozvánku na jednu skvělou akci!

Jedním z nejlepších způsobů, jak můžete oslavit Mezinárodní den žen, podle nás je rozhodně i čtení feministických knížek! Vybrali jsme pro vás několik, které teď máme v našich knihovnách, sáhli jsme do beletrie i non fiction a věříme, že se vám budou zamlouvat stejně, jako nám. Pusťte se do čtení!

Barva nachu | Alice Walker

V podstatě novodobou klasickou by se dal označit příběh Alice Walker, který v češtině vyšel už poprvé na začátku druhého tisíciletí. Teď je tu znovu s novou obálkou a jistojistě si jej mnozí z vás povšimli v našem únorovém Čtenářském klubu Martinusu. Knížku doporučujeme i nadále proto, že jej vypráví silná hrdinka, kterou si okamžitě zamilujete. Celia je úžasnou postavou a i navzdory tomu, že se jí nedostalo v podstatě žádného vzdělání, proniká skrz její dopisy ke čtenářstvu její přirozená inteligence, tvrdošíjnost a odvaha. Počátek minulého století na americkém Jihu nepřál ženám obecně, natož pak ženám jiné barvy pleti, a vy se díky knize dostanete do úplně jiného prostředí, naprosto odlišného od naší současnosti, ale v některých ohledech pořád palčivě současného.


Feministkou snadno a rychle | Kateřina Lišková & Lucie Jarkovská

Známé socioložky vystupují jako Duo Docentky pro všechny přichystalo takzvanou ,,příručku argumentů pro debatu s rodinou a přáteli” – najdete tu vtipné, ironické a trefné příspěvky, které pomohou zůstat nad věcí každému, kdo je ze stereotypních komentářů typu ,,feministky si neholí nohy” už poněkud unavený. Knížka navíc nabízí nové podněty k zamyšlení a skvělé komiksové stripy a ilustrace Leny Vítkové.


Těla | Klára Vlasáková

Jako další nesmíme opominou jednu z loňských knih Čtenářského klubu Martinusu – druhý román spisovatelky Kláry Vlasákové, ve kterém se intenzivně dotýká tématu mateřství, vztahu matek a dcer, tělesnosti i neviditelnosti žen v důchodovém věku. Je to hodně silné čtení, které vás mnohokrát přiměje k zamyšlení a za nás Těla rozhodně patří mezi to nejlepší, co jsme v roce 2023 přečetli.


Mladík / Událost | Annie Ernaux

V tomhle článku nemůžeme nezmínit alespoň jednu knihu od nobelistky Annie Ernaux! Vybrali jsme dva příběhy v jednom, přičemž Mladík popisuje vztah starší ženy s o mnoho let mladším mužem a Událost zase příběh dívky, která v minulém století ve Francii nemá možnost legální interrupce, a proto volí jiné, nelegální a zdraví ohrožující cestu, jak se zbavit nechtěného těhotenství. Zejména Událost ve vás stoprocentně dlouho zůstane a byť je psaní Ernaux syrové a strohé, mezi řádky se ukrývá spoustu křehkých emocí, co jistojistě silně procítíte.


V pasti pohlaví | Silvie Lauder

O politice, péči, sexu, násilí a postavení žen v ČR píše Silvie Lauder ve své knize V pasti pohlaví. Dotýká se zejména toho, na čem se ženská emancipace v Česku zadrhla a jaké to má následky. Silvie Lauder smazává tabu, jde po meritu věci, tematizuje strukturální znevýhodnění a my nemůžeme jinak, než vám tuhle knihu s radostí doporučit! Pokud vás baví data, která se týkají především místa, ve kterém žijeme, vsadíme se, že tohle bude pro vás jako dělané.


Co číst dalšího?

Kdybychom chtěli zmínit všechny feministické beletristické i non fiction knihy, co jsme přečetli nebo si přečíst chceme, byl by tenhle článek nekonečný. Tak jen na závěr ve stručnosti zmíníme, že pokud byste si o letošním MDŽ chtěli dopřát feministické čtení, určitě nesáhnete vedle, pokud sáhnete po Příběhu služebnice, Geniální přítelkyni, po Lekcích chemie nebo třeba Persepolis, pokud máte zrovinka náladu na grafický román. Na konci března navíc v Hostu vyjdou dlouho očekávané Neviditelné ženy, na které se moc těšíme!

Máte chuť popovídat si (nejen) o feminismu v současné české literatuře? V tom případě si nenechte ujít besedu Lucie Jarkovské a Kláry Vlasákové v naší brněnské knihkavárně! 8. března od 17:30 si budeme povídat o jejich knihách i o dalších tématech souvisejících s feminismem a literaturou. Těšíme se na viděnou!

Čtěte také  To nejlepší čtení k Valentýnu, ať už ho milujete nebo nesnášíte

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora