blog

3 tipy z Magnesie Litery na knihy, které nás nejvíc baví

23. ročník literárních cen Magnesia Litera přinesl - ostatně jako každý rok - tipy na zajímavé knihy, o kterých stojí za to vědět, nebo je dokonce mít na svém wishlistu. Ze všech letošních vítězů a vítězek jsme vybrali 3 creme de la creme knihy a povíme vám, proč by si je měl podle nás přečíst opravdu každý.

Přiznávám, že ne vždy mi výběr Magnesie Litery sedí a poté, co jsem si v podcastu vyslechla letošní debatu k longlistu Liter, zhořkla mi tahle literární cena, která je jednoznačně tou nejpopulárnější v naší zemi, ještě o fous víc. Magnesia Litera už dlouhé roky bojuje s tím, že důležitá společenská témata promítá do výběru nominovaných knih jen velmi opatrně, z druhé strany zase útočí mainstreamové populární autorstvo s názorem, že by se měla více otevřít knihám, které čte většinové čtenářstvo.

Na to se Magnesii Liteře podařilo zareagovat přece jen o něco lépe než na první zmíněný problém – zatímco zcela stěžejní kniha loňského roku Těla od Kláry Vlasákové se nedostala ani do longlistu, alespoň se podařilo rozšířit kategorie nominací na fantastiku, detektivku či humoristiku. K tomu je tu navíc jako každý rok cena čtenářů, která vždy reflektuje to, co se právě nejvíc prodává v knihkupectvích.

Naštěstí se tu i letos vyskytuje pár knih, které si ocenění opravdu zasloužily a těším se na to, že se jim dostane větší pozornosti od lidí, kteří třeba právě ocenění Magnesie Litery berou jako štempl kvality. A pokud byste rádi doporučení přímo od nás na to, co z Magnesie Litery si přečíst, vybrali jsme pro vás 3 knihy, které stojí za to neminout ⤵️

Litera za prózu: Rozložíš paměť | Marek Torčík

Máme velkou radost, že si ocenění za prozaickou knihu odnáší náš oblíbený autor Marek Torčík, s jehož knihou Rozložíš paměť už jsme se dopodrobna seznámili ve Čtenářském klubu Martinus a s Markem jste se už mohli potkat i na únorové besedě v našem brněnském knihkupectví.

Kniha světového formátu, která bývá přirovnávána k dílům Édouarda Louise nebo Douglase Stuarta zkoumá selektivnost vlastní paměti. Torčík popisuje dětství a dospívání v Přerově, které odlišnost neodpouští, a syrově i citlivě zároveň vystihuje chudobu, šikanu a násilí v novém, nekoukaném stylu. Tuhle knížku už od jejího vydání doporučujeme, kudy chodíme a máme velkou radost, že se jí teď dostane ještě větší pozornosti!


Kniha roku: Hella | Alena Machoninová

Na tu pomyslnou nejvyšší příčku, na ocenění Magnesia Litera Kniha roku dosáhl debut rusistky Aleny Machoninové. Ten je pozoruhodný svou až obsesivní snahou přiblížit se druhému člověku. Popisuje životní osudy a osobnost české židovky Heleny Frischerové, autorka s ní vede dialog napříč časem a debatuje o tom, co je smyslem překladatelství, přátelství, porovnává atmosféru současné Moskvy a Moskvy třicátých let.

Román je obdivuhodně konstruovaný, jazykově originální a přitom stále zůstává nesmírně čtivý. Doufáme tedy, že navzdory prohlášení Machoninové, že si myslí, že další knihy už následovat nebudou, snad autorka přece jen bude psát dál.


Litera za detektivku: Krutý měsíc | Jana Jašová

Náš třetí tip bude detektivka s příchutí thrilleru, která se odehrává ve vesnici v Lužických horách, navíc během covidové pandemie. I přes zákaz nočního vycházení se Tamara uprostřed noci probudí v autě na lesní cestě. Je celá od krve a z posledních hodin si nic nepamatuje. Netuší, čí je ta krev, ani kam zmizel její čtrnáctiletý syn Ben.

Jana Jašová umí skvěle popsat atmosféru nejistoty, vyhrocené momenty plné emocí a dávkovat čtenářstvu příběh přesně v takovém množství, aby vás nikdy nepřestalo bavit číst dál. Pokud tedy hledáte napínavý příběh z českého (a velmi aktuálního) prostředí, doporučujeme seznámit se s Jašovou a její tvorbou, nebudete litovat.

Pokud by vás zajímaly další knihy oceněné Magnesií Literou za rok 2024, omrkněte naši kolekci, kde najdete komplet všech letošních výherců.

Čtěte také  Ferrante, Giordano, Starnone a další. Objevte kouzlo současné italské literatury

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora