blog

Budete trpět, ale náramně si to užijete. 6 silných příběhů, které vám zlomí srdce

Nezapomenutelný literární zážitek, který zacloumá emocemi. Přesně tak si představuji dokonalé čtení. A že si trochu popláču? To vůbec nevadí. Naopak ráda vyhledávám tituly, které se mi zavrtají do srdce a trochu ho rozcupujou.

Pokud máte rádi silné příběhy, které vás dojmou, rozpláčou, zarezonují na dlouhou dobu, tohle jsou knižní tipy právě pro vás. Tři překladovky, tři české tituly.

Malý život | Hanya Yanagihara

Kdybyste mě o půlnoci vzbudili, abych vám řekla jednu jedinou knihu, která mi zlomila srdce, řekla bych bez váhání Malý život. Je to sice pro mě celkem čerstvý literární zážitek, ale věřím, že podobné pocity budu mít ještě za hodně dlouhou dobu. Pokud jste tuhle knížku ještě nečetli, pravděpodobně jste alespoň zaslechli, že ji často lidé označují nálepkou pain porn. Utrpení je tu opravdu spoustu. A když už si myslíte, že teď bude jenom dobře, Hanya Yanagihara vás znovu a ještě tvrději srazí na zem. Americká spisovatelka s havajskými kořeny v Malém životě mistrovsky vylíčila bolest, lidskou krutost i ztrátu blízkého člověka, a podrobila své hrdiny velkým životním zkouškám.


Neopouštěj mě | Kazuo Ishiguro

Tahle knížka mi zlomila srdce. Pomalu a nenápadně, až jsem ke konci nevěděla, jestli dříve utírat slzy, nebo obracet stránky. Nobelista Kazuo Ishiguro je sázkou na jistotu, pokud toužíte po kvalitní literatuře. Stejně jako v jeho nejnovějším díle Klára a Slunce, se i starší Neopouštěj mě odehrává v blíže neurčené budoucnosti. Ale více než sci-fi, je tento zneklidňující příběh o mezilidských vztazích, dospívání, umírání i o manipulaci a morálce. Ze zdánlivě drobných a všedních zážitků skládá Ishiguro děsivou mozaiku, ze které běhá mráz po zádech.


V šedých tónech | Ruta Sepetysová

Na žánr young adult mě moc neužije, ale romány autorky s litevskými kořeny Ruty Sepetysové si nikdy nenechám ujít. Velmi přístupnou cestou popisuje opomíjené dějinné události. V šedých tónech je pro mě její rozhodně nejsilnější knihou. Příběh se odehrává v roce 1941. Vypravěčce Lině je tou dobou patnáct let a těší se, že po prázdninách nastoupí na uměleckou školu. Jenže do poklidného života její rodiny vtrhne válka. Linu, jejího malého bratra i matku čeká deportace do pracovních táborů na Sibiři. V nelidských podmínkách musejí bojovat o holé životy. Celou dobu Lina tajně schraňuje vzkazy v podobě kreseb s nadějí, že je jednou někdo objeví a odhalí, jakým peklem si lidé v pracovních táborech procházeli.

Čtěte také  Ferrante, Giordano, Starnone a další. Objevte kouzlo současné italské literatury

U severní zdi | Petra Klabouchová

Ďáblický hřbitov dlouhá léta ukrýval jedno z nejkrutějších tajemství komunistického režimu. Politické vězenkyně i jejich děti umučené a zavražděné v 50. letech tu našly místo posledního odpočinku v hromadných hrobech. Spisovatelka Petra Klabouchová tak na základě osudů těchto žen napsala detektivní vyprávění, intenzivní a velmi bolavé, plné krutosti a utrpení. Přesto se od něj jen těžko odtrhnete. Kniha obsahuje několik mikropříběhů, které se vzájemně prolínají a fungují i jako celek.


Hornické vdovy | Kamila Hladká

„Květo, ti havíři tam jsou. Je to zaplynované, museli je zazdít, aby to nevybouchlo. Kdybys věděla, tam chlapi ještě žili, řvali, a oni to museli zavřít.” Už jen z tohoto úryvku mám pokaždé husí kůži. Kniha je sestavena z osmi autentických rozhovorů s hornickými vdovami, které za tragických okolností přišli o svého partnera. Hovoří o tom, jak se vyrovnávaly se smrtí manžela, poodkrvají fenomén hornictví a vyvrací i mnohá klišé, které o profesi horníků panují. Vyprávění jsou uspořádána chronologicky – od nejstarších až po nejmladší popisují historické proměny československého a českého hornictví, které bylo vnímáno jednou jako výkladní skříň socialismu, jindy jako zatracované povolání. Bude vám připadat, že s ženami sedíte v kuchyni nebo v obýváku, posloucháte jejich vyprávění, čekáte, až otočí na další stránku v albu plném fotek, a jen se slzavýma očima žasnete, kolik si toho osud může pro jednoho člověka přichystat.


Soběstačný | Zuzana Dostálová

Pokud vás baví knížky, které se nimrají v rodinných vztazích, nejúspěšnější román Zuzany Dostálové by mohl být pro vás to pravé. Soběstačný je příběh o dospívání i předčasné dospělosti, o samotě i samostatnosti. Dospívající Štěpán dostal v životě pořádně naloženo. Rodiče se rozvedli, tátova nová přítelkyně ho nemá zrovna v lásce a jeho mámě je čím dál hůř. Tohle bolavé vyprávění se vám zavrtá do srdce.

Čtěte také  Tipy na ,,No Plot Just Vibes“ knihy

Barbora Maršíček

Baru už nějaký ten pátek sdílí svoje čtenářské nadšení na instagramu a knížkám se věnuje i v práci. Nejradši čte současnou beletrii, baví ji tvorba Sally Rooney, Delphine de Vigan nebo třeba Petry Soukupové. Kromě čtení si ujíždí na popkultuře 80. let a pořadu Amerika hledá topmodelku.

Příspěvky autora