blog

Všude samí lháři: Lapena doručila očekávané, ale laťku neposunula

Na novinky od Shari Lapeny se jakožto milovnice psychologických thrillerů vždycky těším, takže jsem si samozřejmě nemohla nechat ujít její novinku s názvem Všude samí lháři. Jaké to bylo? V téhle recenzi jsme se na knihu dopodrobna zaměřili.

Jméno Shari Lapena není třeba dlouze představovat, jde o renomovanou kanadskou autorku, která se v Česku postupně proslavila díky svým čtivým psychologickým thrillerům s rodinnou tématikou. Bývalá právnička a učitelka angličtiny debutovala románem Manželé odvedle, který si vysloužil bestsellerový úspěch nejen v Česku, ale hned v pětatřiceti dalších zemích, což je na první román úctyhodný úspěch.

Její sedmá kniha Všude samí lháři pokračuje ve stejné lince odpočinkového čtení. Jak už jsme u této autorky zvyklí, znovu se ocitneme ve zdánlivě idylickém předměstí, které je plné rodinných domků a bezchybných rodin. Že je v každé něco zkaženého, na to Lapena ostatně upozorňuje nejradši a nejinak je tomu i tady.

Všemi oblíbený a charismatický doktor William má perfektní rodinu, ale jakmile nahlédneme pod pokličku, zjistíme, že je všechno jinak; rozpadají se manželství, utajovaná milenka, nezvladatelná dcera – vyberte si. Právě jeho devítiletá dcera Avery najednou beze stopy zmizí; a shodou okolností je to chvíli poté, co ji William v záchvatu vzteku uhodí.

Lapena má několik nepopiratelných kvalit – její příběhy vždy plynou bez sebemenších zádrhelů, snadno vplujete do děje a ačkoli její knihy nemají zvlášť důmyslně konstruovanou stavbu, pravděpodobně vás zaujmou během pár stránek a zápletka udrží vaši pozornost po celou dobu čtení. Je to vděčný materiál pro případ, že si chcete odpočinout na dovolené a nezaobírat se složitými tématy. Byť je do určité míry servíruje – ve lhářích se podrobně zaobíráme únosem malého dítěte i komplikovanými rodinnými vztahy – vždycky na to jde jen po povrchu a od prvních řádků je jasné, že Lapena nemá ambice svými příběhy sdělit nějakou komplikovanější myšlenku.

To ale vůbec není kritika; myslím, že je naprosto v pořádku, že existují oddechové knížky, jejichž jediným cílem je zapomenout na realitu okolo vás a prostě si jen užít naservírovaný příběh. Jako jediné bych vlastně Lapeně vytkla pouze to, že pořád dokola opakuje ten samý scénář a její knihy (snad kromě té první, která je za mě stále tou nejlepší) už zkrátka splývají. Na druhou stranu se zdá – alespoň podle prodejů – že to je přesně to, co čtenářstvo od Shari Lapeny očekává a chce.

Čtěte také  Soumrak: Nefiltrovaná lidskost z pera Levandule Brownové

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora