blog

Děláte si skutečně dost času na čtení? Oslavte s knížkou, co vám leží na stolku, Den nepřečtených knih

Dnes je Den nepřečtených knih! Jak je pro mě důležité dělat si čas na čtení, kolik mám doma nepřečtených knih a jaké zásady jsem si dala, abych četla víc? To vše jsem shrnula v tomto článku. Takže honem na něj – a pak honem za knížkou a celý den číst!

Je to jako kolotoč. Konečně vyjde knížka, na kterou se dny, měsíce či roky těšíte. Pořídíte si ji. Přijdete s ní domů, položíte ji na noční stolek a natěšeně si slíbíte, že se do ní po tak dlouhém čekání musíte co nejdříve pustit. Ale to nejdříve se pak změní na zanedlouho. Až dočtu tohle a tamto. Až budu mít víc času. Až bude léto a budu ležet u moře. A nakonec se čtení této dříve tak očekáváné knížky odsune na neurčito a leží vám na stolku či v knihovně další měsíce či roky, zatímco si zvesela pořizujete nové a nové přírůstky.

Poznáváte se v tom? Já teda určitě. A jsem si jistá, že nejsem sama.

Knížky jako povinnost? Už nikdy víc

Čtení je samozřejmě krásná věc. Ale jak člověk stárne, času na to, abyste si sedli do pohodlného křesla a začetli se do knížky bez výčitek, že na vás čeká neumyté nádobí ve dřezu nebo že musíte jít ještě vyvenčit psa, moc není. Kde jsou ty časy, kdy jsem za týden byla schopná přečíst klidně dvě knížky? Kdy jsem doma neměla žádnou nepřečtenou knížku, takže jsem si u různých děl dávala klidně třikrát či čtyřikrát re-reading? Nenávratně pryč.

A ano, řeknu to upřímně – z knížek se pro mě v jednu dobu stala spíše povinnost než radost. A vztah k nim si už několik let musím postupně napravovat.

Seriály a sociální sítě jako žrout času

Dělat si čas na čtení je pro mě důležité, ale přiznám se, že se mi to v poslední době spíše nevede než vede. Místo knížky zasednu k seriálu, u kterého vypnu, nebo v tom horším případě skončím neustálým scrollováním na Instagramu (TikTok naštěstí nepoužívám!), který funguje jako bezedná propast, v níž člověk může zabřednout klidně na několik hodin.

Čtěte také  Den nepřečtených knih: 91 % lidí by chtělo věnovat čtení více času

Přitom mi doma v knihovničce leží tolik skvělých knížek, které bych si moc ráda přečetla. O přesný počet nepřečtených děl se radši nebudu pokoušet, protože se obávám toho, že bych se nedopočítala, a i kdybych náhodou pak došla k přesnému číslu, určitě bych se zděsila. Pro klid své duše to tedy radši nechám na neurčitém počtu.

A tak jsem si teď v srpnu řekla – dost. Knížky jsou stále velkou součástí mého života a trápí mě, že si na ně nejsem schopná udělat čas. Rozhodla jsem se sepsat si pár zásad, díky kterým se snad už konečně donutím více číst. (Ano, jsem jeden z těch lidí, co potřebuje mít všechno hezky sepsané, jinak nic neudělá a nic si nezapamatuje – vy snad ne?)

Tipy, jak si udělat více času na čtení? Sem s nimi!

Na mém seznamu figuruje například zásada – přečíst aspoň dvacet stránek před spaním. Samozřejmě, nebudu říkat, že se mi to vede úplně každý den, ale snažím se večer odložit mobil a aspoň dvacet stránek přečíst. Co mi také pomáhá, je to, zapsat si to do diáře do mobilu. Mezi pracovními povinnostmi, schůzkami a setkáními mi tak svítí ještě upozornění ,,ČÍST SI!‘‘ s emotikonem knížek. Vím, možná se vám bude zdát zvláštní zapisovat si čtení do diáře, ale opravdu to – alespoň mně – pomáhá. Mám tak pocit, že to je věc, co ten den musím splnit.

Dále – a to je opravdu důležitá zásada – když vás knížka nebaví, není vaší povinností ji dočítat! Vždycky jsem si myslela, že je hrozná škoda, že knížku nechám nedočtenou a že si to jednou budu vyčítat. Ale to jediné, co mi díla, co mě nebavila, dala, byla tak akorát čtecí krize a nemožnost se několik měsíců začíst do čehokoliv, ať už to bylo jakkoliv skvělé. A myslím si, že spoustu z vás ví, jak těžké je se dostat ze čtecí krize, tak proč byste tomu dobrovolně čelili? A navíc, pokud máte výčitky, že vám nedočtená knížka leží doma na poličce, je spoustu možností, jak ji poslat dál. Věnujte ji kamarádovi, někomu z rodiny nebo ji můžete poslat dál i přes martinusácký Knihovrátek *mrk mrk*, kdy nejenže budete mít dobrý pocit z toho, že si knížku může přečíst někdo další, ale navíc dostanete poukaz na nákup dalších knih – a pokud možno lepších než těch, které jste právě poslali dál. A to je přeci krásné, ne?

Čtěte také  Proč vyzkoušet e-knihy & audioknihy

Další zásada je asi taky poměrně jasná, ale na seznam jsem si taky musela zařadit – rozhodně minimalizovat počet zakoupených knih a opravdu pečlivě si vybírat. Hodně cestuji a byly doby, kdy jsem si na cestách koupila knížku jen z toho důvodu, abych měla nějaký knižní suvenýr a ,,nebylo mi to líto‘‘. Přitom vlastně nevím, co by mi mělo být líto? Taky nepřijdete do obchodů s botami, oblečením nebo třeba doplňky do bytu s tím, že si tam jistojistě vždycky něco vyberete. Někdy něco najdete, někdy zase ne. A tak se teď snažím to samé praktikovat i s knížkami. Někdy jsem nadšená z výběru, někdy prostě odejdu s prázdnou. Důkazem je například má nedávná návštěva Londýna, kdy jsem si v celém pětiposchoďovém knihkupectví Waterstones na Piccadilly nekoupila ani jednu knížku. A ten samý scénář se opakoval v nedalekém knihkupectví Hatchards. A měla jsem vlastně dobrý pocit. Prostě mě žádná knížka nezaujala, dílo, které jsem hledala – Den od Michaela Cunninghama – neměli, tak jsem si domů nic neodvezla.

A poslední věc – ukliďte si tu vaši knihovnu, no honem! Protřiďte knížky, pošlete je dál a udělejte si speciální poličku (nebo v mém případě poličky, ups) na nepřečtené knížky. A dejte si zásadu, že si z ní každý měsíc nějakou vyberete a přečtete. Když budete mít i organizovanou knihovnu, nejen, že se vám na ni bude lépe dívat, ale taky budete přesně vědět, na jaké knížky se zaměřit. A pokud nevíte, kam s vyřazenými knížkami, znovu zmíním martinusácký Knihovrátek (opakování je matka moudrosti!), kam můžete vyřazená díla zaslat a rovnou si za poukázku nakoupit další.

Uklízení upřímně není má oblíbená aktivita, ale uklízení knihovničky – to je jiná!

Čtěte také  5 tipů na to, jak se namotivovat k častějšímu čtení v roce 2024

Hlavně číst

Tak to bylo pár mých tipů, jak si dělat více času na čtení. Neberte mě ale samozřejmě jako bernou minci, některé tipy vám mohou vyhovovat, některé zas ne, a to je v pořádku!

Nezapomínejte ovšem na to, že stejně tak je v pořádku zrovna nemít chuť na čtení. Ať už vás něco trápí nebo kvůli práci či rodině jednoduše nestíháte, ze čtení se v žádném případě nesmí stát povinnost – mluvím z vlastní zkušenosti! Tak si to nijak neznepříjemňujte. Protože co na světě je lepšího, než čtení? Moc věcí teda nevymyslím.

Tak oslavte Den nepřečtených knih s nějakou nepřečtenou knihou a pak pokračujte s dalšími a dalšími!

Klára Nováková

Čtenářka Klára Nováková, kterou můžete znát i pod přezdívkou Klářiny knihy, jen nejen knižní influencerka, ale taky moderátorka, podcasterka a dabérka.

Příspěvky autora