blog

Rovnýma nohama do Maasverse & tipy, co číst

Jak jsem vyměnila non fiction za ACOTAR 📚✨ Co to je a jak se to stalo jsem vám povyprávěla v tomhle článku. I to, jak můžete do Maasverse rovnýma nohama skočit i vy.

V patičce mého pracovního e-mailu mi pořád ještě svítí: „Naposledy jsem přečetla Křižovatky od Jonathana Franzena”. Dočetla jsem ji v lednu a ano, doporučuji ji, byla skvělá. Začátkem roku jsme si s kolegy zároveň dali výzvu, že si nekoupíme žádnou novou knihu. A taktéž jsme debatovali tom, že chceme letos nejprve přečíst všechny knihy, co už máme doma. Ledne ledne, dneska zníš tak vzdáleně!

A pak přišlo Čtvrté křídlo a zatřáslo nejen mým “to-read listem”, ale i celkově pohledem na knižní svět za mou bublinou (wow).

Na vlně knižního trendu

Začátkem května jsem už měla přečtený téměř celý “Maasverse”, což znamená 16 knih od Sarah J Maas. Rozečetla jsem se znovu v angličtině a vyzkoušela audioknihy. Jednoznačných 5 hvězdiček jsem dala některým romantasy knihám, které momentálně válcují Booktok a u několika sérií mám dokonce v diáře poznačeno, kdy vyjde další díl, jako by to byl svátek. Přečetla jsem i knihy, u kterých jsem si říkala proboha, už nikdy víc. Zblbla jsem? Asi jo. Mám z toho radost? Jasně, je to zábavné období a přineslo mi skvělé debaty.

„Když mně se zdá, že ty si prostě umíš rozkázat, že teď jdeš číst a ne scrollovat.”
„Vůbec. Je to jen o tom, že mě kniha najednou baví víc než cokoliv na telefonu.”

Uvědomuji si, že jsem jen naskočila na vlnu trendů Gen-Z čtenářstva z TikToku a přestimulovaných & unavených) mileniálů. I to, že literatura, kterou teď čtu, nebude vyhrávat Pulitzera. O to víc mě baví číst o tom, jak série ACOTAR (A Court of Thorns and Roses) rozečetla lidi, z nichž mnozí neměli knihu v ruce několik let. Dobrá práce, Sarah!

✨Fenomén ACOTAR

První kniha série A Court of Thorns and Roses vyšla v roce 2016, tedy dávno předtím, než vůbec nějaký Booktok vznikl. Pokud byste však dnes začali jakoukoli jinou knihou ze žánru romantasy či new adult a chtěli byste víc, pravděpodobně byste se vždycky nakonec dostali k ACOTARu, jelikož jde o to nejúspěšnější, co v daném žánru najdete. “Co si přečíst po Čtvrtém křídle a Iron Flame” byl můj scénář.

Čtěte také  Na které knihy se můžeme těšit v roce 2024?

Až dočtete všech 16 knih od Sarah J Maas, nebojte se, internety vás v tom nenechají. Knižní influencerky jsou připravené poslat vám dokonce celou excel tabulku se 120+ knihami, co číst dál.

Důvodů, proč knihy jako ACOTAR série válcují knižní žebříčky je víc, nejen dobře napsané 🌶️ spicy scény. Od These books are hot when most media is not až po děj vystavěný ve fantasy světě na silném narativu “emotional trauma and healing”. Výborný článek i podcast o této tématice najdete na Culture Study.

Kniha za knihou, série za sérií

Netvářím se, že volný čas trávím “lépe”, když teď zrovna nekoukám na seriály. Právěže mě naopak mrzí, že nemám takový přehled v popkultuře. Jde o to, že mám prostě hlavu jinde a i příběhy, které teď čtu, jsou pro mě v podstatě oddychový binge-reading. Je to lepší nebo horší? A kdo o tom rozhoduje? Kdysi bych to nazvala guilty pleasure, ale dnes bych se spíš cítila guilty, pokud bych tam slovo guilty nechala 🫠

Radost ze čtení

Terapeutka mi jednou pověděla, že klientům radí namísto další motivační non-fiction knihy přečíst si Pána prstenů. Často na to myslím. Možná vám to dává už teď smysl, ale když se začtete do fantasy příběhu a budete se soustředit na to, co to s vámi dělá a jak se cítíte, tehdy vám to do sebe celé dokonale zapadne.

Na závěr si půjčím ještě tenhle super komentář z výše zmiňovaného blogu, který ve mně už týdny rezonuje: „They got me back into reading for pleasure – I hadn’t wanted to stay up all night finishing a book since I was a teenager. There’s something to be said for embracing things that give us sheer delight.

Čtěte také  Tři důvody, proč si přečíst Život na míru

📚 A na závěr ještě pár tipů na knihy, které vás vtáhnou (a nejsou ACOTAR):

Simona Lichá

Kdysi editorka, dnes knihomolka v Martinusu. Čte hodně a vždy podle nálady, proto se do jejího oblíbeného knižního světa vejdou příběhy od Johna Irvinga, Åsne Seierstad, Paola Giordana až po Sarah J. Maas. Čas strávený v online světě vyvažuje horami a kaligrafií.

Příspěvky autora