blog

Představte si, že jste Náhle sami na pustém ostrově

10.08. 2017

Nenápadná knížka Náhle sami s půvabnou obálkou působí jako poklidný a sofistikovaně poetický příběh o dvou mladých lidech, kteří musí čelit nečekaným překážkám – zdání však klame, spíš než tohle před sebou máte psychologické drama, co vás donutí knihu neodložit, dokud nedočtete poslední stránku.

Louisa a Ludovic se rozhodnou, že na děti, bílé ploty a stabilní zaměstnání mají před třicítkou ještě čas a rozhodnou se, že utečou celému světu a na lodi budou brázdit oceán. Jejich příjemné dobrodružství se zvrhne, když ztroskotají na pustém ostrově – tak pustém, že kromě lachtanů a tučňáků na něm v podstatě vůbec nic není. Zpočátku to oba berou jen jako další výzvu, totální oproštění se od civilizace a svým způsobem jako dobrou zábavu – protože je přece hned někdo zachrání. Jenže pomoc nepřichází a Louisa a Ludovic si čím dál tím víc uvědomují, že jejich životy jsou v ohrožení.

Původně to tedy vypadalo na příběh o útěku od hlasité civilizace, která na vás dotírá 24/7 prostřednictvím médií a sociálních sítí, ale ve výsledku jde o působivý boj o přežití, který vás nenechá klidnými a postaví vás před morální otázky, na které se sami sebe jistojistě neptáte každý den. Co všechno jsem ochotný/á udělat pro to, abych přežila? Kdo je pro mě nejdůležitější? Jaké jsou moje životní priority? Jak moc se bojím smrti? Řekl/a bych pravdu, i když bych věděl/a, že se nikdo nedozví, že jsem lhal/a?

Není to literatura, která by vás drásala k nepřečkání, není to kniha, která by mi změnila život, ale těší mě, když se v působivém thrilleru objeví témata, co vás minimálně donutí zamyslet se i sami nad sebou. A v neposlední řadě si díky Isabelle Autissierové užijete skvělý příběh, který potvrzuje, že současná francouzská literatura nám čtenářům toho nabízí setsakramentsky hodně.

Čtěte také  Tři důvody, proč se zakousnout do feelgood detektivky Zlatá vařečka