blog

Čtení Šlehačkových oblak od Terezy in Oslo je jako vřelé objetí

12.10. 2017

Terezu Salte alias Terezu in Oslo jsem znala jen zběžně, z projíždění instagramového feedu. Zkrátka jedna z milionu blogerek. Ke Šlehačkovým oblakům jsem se tedy dostala její internetovou minulostí netknutá, bez očekávání, lehce znuděná, protože co za knihu s tímhle cukrkandlovým názvem by mě mohlo nadchnout… ale mýlila jsem se.

Tereza Salte píše svou knihu tak, jako píše svůj blog, takže knihu nepořizujte s očekáváním, že na vás uvnitř číhá výjimečný literární zážitek. To na férovku. Ale pochybuji, že by si její cílovka kupovala Šlehačková oblaka zároveň s Malým životem. Tahle kniha je určená pro někoho jiného. Pro ty, co čtou blog Tereza in Oslo, pro snílky, co si v sobě spřádají velké plány a potřebují postrčení k jejich uskutečnění, pro milovníky hygge, kteří oceňují pěstěný skandinávský životní styl. Je to kniha pro ty, kteří hledají pohlazení na duši.

Skutečně, čtení Šlehačkových oblak se dá místy přirovnat k širokému, vřelému objetí. Tereza Salte v knize líčí své životní osudy mladé gymnastky, která se probojovala k profesionálům do Skandinávie, procestovala kus světa, potkala svou životní lásku, změnila se. Je to příběh o ztrátách a nálezech situovaný do líbivějšího prostředí, do kulis, které připomínají pohádku. Je to škoda, protože se vší tou spoustou nekonečných superlativ pak ztrácí na reálnosti a i když knihu zpočátku otvíráte s přesvědčením, že to bude o jedné normální české holce, která si zkrátka “žije svůj sen”, je vám brzo jasné, že tohle je na hony vzdálené všední realitě. Protože zkrátka ne vždycky je všechno růžové a pozitivní a po všech stránkách dokonalé, ne vždycky se vzduch v jiné zemi dýchá snadněji a ve skutečnosti vaši milovaní zkrátka ne vždycky udělají přesně to, co od nich očekáváte. Sem tam i Salte narazí v příběhu na tvrdou realitu, ale vždycky se od ní rychle odrazí zpátky do oblak.

Čtěte také  Tři důvody, proč se zakousnout do feelgood detektivky Zlatá vařečka

oblaka

Pokud ale budete Šlehačková oblaka číst jako pohádku v takové skandinávské “zemi nezemi” a především proto, že potřebujete načerpat trochu serotoninu, pozitiv, dobré nálady a pohody, je to naprosto ideální kniha. Je to čtivé, příjemné, vlídné a po dočtení máte pocit, že všechno jednou dobře dopadne. A taky máte svrbivý pocit, že si okamžitě musíte dopřát svetr z kvalitní vlny a kakao. Se šlehačkou, samozřejmě.

Už jen kvůli tomu nejsou Šlehačková oblaka další zbytečnou blogerskou knihou, která zapadne. Protože v těchhle pošmourných podzimních dnech asi všichni občas potřebujeme trochu z Terezina nekonečného životního optimismu, abychom se mohli odrazit od našeho dna a věřím, že mnozí v knize najdou i inspiraci a chuť k tvoření a plnění si svých přání. Pro příště prosím jít víc do hloubky, ubrat na švitořivém chválení všeho kolem sebe a přidat špetku té naší drsné, syrové reality a věřím, že z Terezy Salte může vyrůst další Barbora Šťastná.