blog

6 velkých milostných příběhů, které by si měl přečíst každý romantik

Blíží se svátek svatého Valentýna, který bývá označovaný za nejromantičtější den v roce. My si však myslíme, že správný čas na romantiku je kdykoliv a nemusí nutně zahrnovat plyšáky nebo srdce z čokolády (ačkoliv čokoládu milujeme!). Ještě víc ale milujeme knihy a jsme přesvědčení, že se správnou knihou v ruce můžeme mít Valentýn i v říjnu. Po kterém příběhu ale sáhnout, když máme chuť na lásku jako z velkého románu? No přece po skutečném románu! :-)

Máme pro vás tipy na šest klasických romantických příběhů, které prověřily už mnohé generace láskychtivých čtenářů před námi. Možná mezi nimi i na vás čeká velká knižní láska na celý život 🙂

Žádný seznam knih o lásce nemůže být kompletní, pokud v něm chybí tato. Příběh zakázaného vztahu dvou mladých lidí ze znepřátelených rodin uchvacuje čtenáře a diváky filmových i divadelních zpracování už celá století. Romeo a Julie se během let stali synonem tvrdého boje za lásku, které neváháte přinést i ty největší oběti.

Ach, kolik žen na světě se po přečtení tohoto románu zamilovalo do charismatického pana Darcyho! Mužný, sebevědomý a bohatý Darcy a mladá, inteligentní a vtipná Elizabeth Bennetová tvoří mimořádně zajímavou dvojici. K jejich šťastnému konci však vede pořádně komplikovaná cesta, a proto je tento román už dlouhé roky jedním z nejpopulárnějších ve svém žánru.

Když se řekne Scarlett O’Harová a Rhett Butler, spoustu lidí si tuto dvojici vybaví navzdory tomu, že román Jih proti Severu nečetli. Byla by velká škoda to nenapravit! Vztah Scarlett a Rheta je komplikovaný, osudový a odehrává se na pozadí americké občanské války. Scarlet není žádná křehká květinka, ale hrdá, nezávislá a odhodlaná žena, která se nebojí jít si za svým navzdory všem zavedeným konvencím. Rhett nezůstává svému ženskému protějšku nic dlužný, a tak se u této knihy nebudete nudit ani na chviličku.

Další klasika z těch nejklasičtějších. Nenápadný sirotek Jana a bohatý pan Rochester jsou na první pohled poměrně nesourodá dvojice a jejich vzájemná láska prochází těžkými zkouškami, díky čemuž je však kniha Charlotte Brontëové skutečně zajímavým čtením.

Na našem seznamu určitě nesmí chybět ani tahle velká romance. Příběh Jaye Gatsbyho, který tak moc miloval svou Daisy, že se rozhodl pro ni obětovat úplně všechno, je zároveň sondou do života newyorské smetánky ve 20. letech 20. století, do její zvrácené morálky, která si cení peněz víc, než lásky, přátelství, cti nebo dokonce lidského života. Kniha je spíše z kategorie jednohubek, navzdory tomu jí ale nechybí nic z kvalit skvělého románu.

Příběh Florentina, který celý život miluje jedinou ženu a je ochotný čekat na ni navzdory tomu, že se jejich cesty rozdělili a ona je vdaná za někoho jiného. Protože osudová láska si vždy najde způsob, jak dojít k naplnění. Přesně o tom se dočtete v knížce, která bývá řazena mezi nejoblíbenější romány od Márqueze.

Čtěte také  5 tipů na zimní čtení: Co číst, když venku mrzne


Tak co, navnadili jsme vás? Je nám jasné, že tento seznam není ani zdaleka kompletní a na světě je ještě spousta skvělých knih, ve kterých hraje romantika a láska hlavní úlohu. Inspiraci na další takové knihy najdete kupříkladu v naší romantické kolekci!

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora