blog

Pohodová produktivita: Kniha, která vám produktivitu nastartuje „bezbolestně“

Všichni chceme být produktivní. Avšak… ne všichni jsme kvůli tomu ochotni obětovat své pohodlí. A protože absolvent medicíny Ali Abdaal má za to, že produktivita nemusí být bezpodmínečně spojena s pocity krutého přemáhání, rozhodl se své poznatky sdílet. Jednak prostřednictvím podcastů, jednak videí na YouTubu... a jeho posledním projektem je titul Pohodová produktivita, který funguje jako kompaktní shrnutí jeho osobního zkoumání.

Autor publikace – Ali Abdaal – se otázkou produktivity zabýval odjakživa. A ještě víc v době, kdy ho převálcovala realita lékařského povolání. Tehdy propadal skepsi, nevěděl co dřív, cítil se frustrovaně. To byl důvod, který ho donutil přehodnotit své vnímání úspěchu. Najít způsob, jak do svého pracovního života dostat více nadšení. A když jeho hledání začalo nést plody, založil si blog, Youtube kanál (ten má aktuálně 5 milionů odběratelů), podcast – a prostřednictvím těchto platforem se svými sledujícími dodnes sdílí tipy na spokojený pracovní život.

Obecně se předpokládá, že produktivita vedoucí k úspěchu musí být nevyhnutelně vykoupena nepříjemnou dřinou. Podle Aliho Abdaala je to ale přesně naopak. Tvrdí, že nejúspěšnější a nejproduktivnější jsme tehdy, když nás činnosti, které děláme, upřímně baví. Asi se ale shodneme na tom, že není vždy jednoduché propadnout se do stavu flow. Jak tedy proměnit práci v radost?

Tak přesně na to vám Pohodová produktivita odpoví. Sice se možná neztotožníte s každou Aliho radou, ale určitě si tu najdete své AHA momenty a life hacky, které dostanete chuť vyzkoušet. A protože je text srozumitelný, výpravný, a navíc autor každý bod ilustruje na příkladech a studiích, vždycky perfektně chápete, v čem spočívá jádro myšlenky.

Pravda je, že některé tipy se kryjí s informacemi, na které už jste mohli narazit v „sesterských“ knížkách o produktivitě. Pokud jste četli Atomové návyky, Mít vše hotovo nebo třeba Konec prokrastinace, tak vás titul posune o něco méně, než kdyby to bylo vaše první čtení na dané téma. I tak ale pohlédnete na věc zase z trochu jiné perspektivy… a to nikdy není úplně od věci.

Zaujala vás představa úspěchu bez přemáhání? V tom případě si připravte zvýrazňovače, zápisníky, tužky a barevné lepíky – vyplatí se je mít po ruce! 🙂

Čtěte také  Chybějící světlo: Dokáže přátelství překonat neodpustitelnou zradu?

Lenka Měrková

Lenka píše články na martinusácký blog a taky si nenápadně pěstuje svůj vlastní (Budiž kniha!). Miluje čtení, miluje čaj a úplně nejvíc obojí zároveň. První místo jejího knižního top listu patří Lolitě. Bez debaty. Ale jinak se nejraději pročítá vším, co ji inspiruje a pozitivně naladí.

Příspěvky autora