blog

Teorie lásky: Zábavná romantika v duchu Big Bang Theory

Příběhy od Ali Hazelwood jsme si zamilovali. Aby ne – pod rukama téhle autorky vznikají šťavnaté knížky, které kombinují odpočinkovou romantiku se stimulujícím vědeckým prostředím. No a Teorie lásky není výjimkou. Sedla vám Hypotéza lásky nebo Hlava plná lásky? Pak jste na známé půdě! Přečtěte si, na co se můžete těšit tentokrát…

Teorii lásky Ali Hazelwood označila za „nejakademičtější“ příběh, jaký kdy napsala. Pravda je, že se v knížce skutečně objevuje více univerzitních intrik, a najde se tu o malilinko více oborových pasáží než v předchozích titulech. Po Hypotéze lásky z laboratorního prostředí a Hlavě plné lásky kroužící kolem NASA každopádně přichází romantická komedie, jejíž protagonistkou je sympatická teoretická fyzička, která svůj profesní život zasvětila tekutým krystalům.

Elsie si nepochybně oblíbíte. Je to inteligentní slečna, která má problém být sama sebou, a tak verze svého povrchového „já“ mění jako chameleon. Kromě toho trpí cukrovkou prvního typu, tajně miluje Stmívání, sdílí byt s lehce střelenou spolubydlící Cece a pracuje za mizerný plat odborné asistentky. Finančně je na tom dokonce natolik bledě, že si „ve volném čase“ přivydělává jako falešná přítelkyně přes aplikaci Faux (pozn. jde výhradně o předstírání vztahu, žádný eskort). Není divu, že když dostane nabídku zúčastnit se výběrového řízení na výzkumnou pozici na MIT, napne všechny síly, aby vysněné místo získala.

Nebudu prozrazovat, kdy a jak se v životě Elsie objeví neodolatelný muž jménem Jonathan Smith-Turner, jen poznamenám, že zpočátku stojí na opačné straně barikády – je to totiž experimentální fyzik. Pro objasnění: mezi teoretickými a experimentálními fyziky po léta panuje vzájemné opovržení (viz Sheldon Cooper vs. Leonard Hofstadter). A protože Jonathan navíc v raném mládí propašoval do vědeckého časopisu článek namířený proti „nepřátelům“, máme tu slibný základ hate-to-love romantiky.

Ali Hazelwood zkrátka jede podle svého prověřeného vzorce, který – zdá se – funguje skvěle. Nicméně pozor! V listopadu u nás vyjde autorčina mysteriózní novinka s názvem Nevěsta, která bude o vampýrech, vlkodlacích, paranormálních jevech – a to bude jiné kafe.

Čtěte také  Nikdy, nikdy: Chytlavá mystery romantika z americké střední

To už ale trochu předbíhám. Teď tu máme starou dobrou Ali a její Teorii lásky. Máte chuť na klasickou „hazelwood romantiku“ šmrncnutou Big Bang Theory? Tady je! Dynamická a pohodová oddechovka, ideální pro gaučový relax.

Lenka Měrková

Lenka píše články na martinusácký blog a taky si nenápadně pěstuje svůj vlastní (Budiž kniha!). Miluje čtení, miluje čaj a úplně nejvíc obojí zároveň. První místo jejího knižního top listu patří Lolitě. Bez debaty. Ale jinak se nejraději pročítá vším, co ji inspiruje a pozitivně naladí.

Příspěvky autora