blog

Hledání Phoebe: Tuhle hrdinku (mimojiné na autistickém spektru) si zamilujete

Na poli young adult contemporary, tedy současných příběhů psaných hlavně pro mladé, se už pár let rodí opravdové skvosty, které se nebojí velkých a důležitých témat, ale zároveň je zpracovávají citlivě a přístupně pro mladistvé publikum. A Hledání Phoebe je přesně takový skvost.

Gavin Extence má už na kontě knih více – za svou prvotinu Vesmír versus Alex Woods z roku 2013 dokonce získal vícero ocenění, vyvolala o něco větší boom než následující kniha Potíže s empatií. Čtenářstvo po celém světě si jeho psaní zamilovali pro jeho bezprostřednost, schopnost přístupně popsat lidské emoce, pobavit a dojmout. Hledání Phoebe je jeho první literární počin pro young adult publikum a těší se taky krásným ohlasům – ne nadarmo má nyní na Databázi knih 91 %.

Phoebe je středoškolačka, miluje číst a psát fantasy knížky, kávu, bydlí se svým tátou, který vlastní kavárnu (příhodné!), chodí do školy, má nejlepší kamarádku Bethany a mimo jiné je na autistickém spektru. Což ovlivňuje každičkou další oblast jejího života. Phoebe by chtěla, aby se všechno řídilo podle pravidel, která jsou pro ni srozumitelná, přehledná a skrznaskrz ideální. 

Tak ale svět samozřejmě nefunguje. Phoebeina nejlepší (a do té doby dobrovolně jediná) kamarádka Bethany, jak to u teenagerů na středních školách bývá, „vzbouří“ proti svojí katolické rodině a začne si žít život po svém. Začne randit s novým spolužákem a prosí Phoebe, aby ji kryla a rodičům dosvědčila, že byly v inkriminovanou dobu rande spolu. Jak už dobře víme, život se často zamotává a stejně tak se Phoebe s Bethany vydají na zamotanou cestu, při které musí objevit nové stránky svých osobností, které zvládají dospěláčtější problem-solving. 

Během téhle cesty se Phoebe dostane mimo jiné do šachového kroužku (lehoulinké Dámský gambit vibes!), seznámí se s novými lidmi a překonává svoje limity, což je strašně obohacující pozorovat. Phoebe je hrdinka, které držíte palce, i když si na její styl přemýšlení musíte zezačátku zvyknout, nebo alespoň já při čtení musela. Kromě autismu se kniha věnuje rodinným vztahům, sexualitě, náboženství, dospívání obecně, vyrovnávání se s novými skutečnostmi a je to psané citlivě, povzbudivě, mile, čtivě, skvěle. Rozhodně ne jen pro young adult, tahle kniha je z těch, které vás zahřejí i v pozdějším věku. Mě v jednu chvíli rozplakala, a to se mi u knih nestává. 

Čtěte také  Empusion: Přírodně-léčivý horor nebo jen klub kašlajících a filozofujících šovinistů?

Poslední rozkošný fakt, který zmíním, je, že Gavin Extence knihu napsal pro svou dceru, která je na autistickém spektru stejně jako titulní hrdinka Hledání Phoebe a dospívání má ještě před sebou. Autor-otec doufá, že si i přes těžkosti, které jí takový život zákonitě přinese, dokáže ve světě poradit a já jí přeju to stejné.

Lucie Hartmannová

Lucie je martinusácká knihoholka. Ač ráda cestuje a fotí, nejčastěji ji najdete doma schoulenou nad queer nebo feministickou fikcí i nefikcí nebo velkými společenskými romány.

Příspěvky autora