blog

Příběh americké pomsty

30.07. 2013

Příběh o tom, jak Američané vykonali svou pomstu. 11. září 2001 celý svět mlčky pozoroval zřícení Světového obchodního centra. Nejenom Amerika se tehdy postavila tváří v tvář zcela novému typu nepřítele – terorismu. Strach doprovázený touhou po odplatě se slil do podoby jediného člověka, Usámy bin Ládina.

 

Mark Bowden, renomovaný americký autor, který je českému čtenáři znám zejména coby autor knihy Černý jestřáb sestřelen, nabízí ve svém počinu Poslední akce detailní popis válečného tažení největší mocnosti světa proti malé organizované skupině teroristů, Al-Kaidě. Při svém popisu Bowden postupuje chronologicky; od vykreslení samotného dne nárazu letadel do Dvojčat, přes americkou invazi v Iráku až po dopadení obávaného nepřítele, včetně samotné mediální dohry.

Hlavním hrdinou, vedle bin Ládina, je v Poslední akci nynější nejmocnější muž světa, americký prezident Barack Obama. Autor sleduje prezidentovu cestu z pozice senátora až do Bílého domu. Spolu s ní je detailně vyobrazeno fungování monstrózní politické mašinérie, ve které stačí jediná nerozvážná věta k získání, nebo naopak ztrátě přízně voličů.

Deset let. Trvalo deset let, než se vůbec členové amerických tajných služeb dopídili jakékoli stopy bin Ládina.

A je to zásluhou zcela nového způsobu vedení boje. Tisíce ozbrojených vojáků, dennodenně nastavujících život tisíce mil daleko od domova, jsou postupně nahrazovány zástupy analytiků, kteří bedlivě sledují každý krok, dokonce i každý telefonát všech, kdo mohou být v kontaktu s obávanou teroristickou skupinou, aby pak mohli vytvořit ucelený obraz spletité hierarchie, v jejímž čele stojí samotný bin Ládin.

První polovina knihy na mě působila dojmem americké pohádky; Barack Obama stojí jako neohrožený hrdina, symbol americké síly a statečnosti, proti ztělesněnému strachu s plnovousem a turbanem na hlavě. Nicméně autor si svého černobílého pohledu byl vědom a věnuje jednu kapitolu i bin Ládinovi. Je vykreslena teroristova idea muslimského státu postupně se otřásající v základech, když jeho vlastní „bratři“ pozvedají zbraně proti sobě navzájem. Usáma bin Ládin již není nesmrtelným strašákem, ale „obyčejným“ muslimským fanatikem. Celé dílo se tak postupně vymaňuje z černobílé pohádky do drsně barevné reality. Bowden poukazuje jak na kalkulující jednání vysokých vládních úředníků, tak i na neočekávaně „lidskou“ sdílnost a toleranci některých muslimských bojovníků.

Čtěte také  Pohodová produktivita: Kniha, která vám produktivitu nastartuje „bezbolestně“

Mark Bowden při psaní Poslední akce vycházel primárně z rozhovorů s přímými účastníky válečného tažení, z autentických dokumentů a svědectví. Dokázal tak sestavit pravdivý příběh boje celého světa proti malé organizované skupině muslimských radikálů. A právě tak je třeba k dílu přistupovat; bude-li čtenář od díla očekávat vysokou uměleckou hodnotu, bude Poslední akcí zklamán. Na druhou stranu, Poslední akce ani nemá ambice stát se literárním skvostem. Poslední akce je v první řadě strhující svědectví toho, jak Američané dokázali vykonat svou pomstu – zabití Usámy bin Ládina – a tak je třeba knihu vnímat.

Posledni akce: Zabiti Usamy bin Ladina (Mark Bowden)

Poslední akce: Zabití Usámy bin Ládina

Mark Bowden  ·  Vydavatelství: CPress, 2013

Renomovaný americký spisovatel píšící o akcích americké armády a speciálních sil Mark Bowden nyní přichází se svou Poslední akcí – působivým popisem pátrání po Usámovi bin Ládinovi. Bowden získal přístup ke klíčovým pramenům a může nás díky tomu zavést do místností, v nichž byla přijímána klíčová rozhodnutí, i do míst, kde probíhala vlastní akce. Popisuje postupně vývoj událostí, které nakonec vyústily až v akci příslušníků námořní pěchoty z útvaru SEAL v Abbottábádu, v posledním úkrytu Usámy bin Ládina.

KNIHU SI MŮŽETE ZAKOUPIT ZDE.