blog

České kuchařky oceněné na Gourmand Cookbook Awards 2012

Škoda nevařit – Kuchařka plná hudby, Jezte česky – rok v naší kuchyni, Hovory s řezníkem – Kuchařka pro dceru z masa a kostí nebo Svět na pánvi aneb Cesta za šéfkuchařskou čepicí. To jsou ony – šampioni v prestižní soutěži GOURMAND COOKBOOK AWARDS 2012.Toto světové ocenění je udělováno každoročně, letos se soutěže účastní nakladatelé ze 171 zemí, kteří přihlásili několik tisíc titulů. porota je posuzuje zejména podle vzhledu, nápaditosti, kvality provedení a fotografií. Výše zmiňované kuchařky se tak kvalifikovaly pro postup do světového kola soutěže, v němž se utkají s vítězi ostatních státních kol. Celkové výsledky budou zveřejněny v únoru 2013. V minulých letech v soutěži zazářily například knihy Kuchařka pro dceru nebo Kniha o kávě.

Kniha Škoda nevařit – Kuchařka plná hudby mladého Martina Škody obsadila prvenství hned dvě, a to v kategorii Best Cookbook Design for professionals (nejlepší „designová kuchařka“) & Best First Cookbook (nejlepší „prvotina“).

Jezte česky – rok v naší kuchyni autorského dua Jany Vašákové a Zdeny Skokanové N. porazila ostatní české kuchařky v kategorii Best Easy Recipes Book, tedy nejlepší kuchařka se snadnými recepty (my to tvrdíme stále – vařit hezky česky je prostě easy!).

Hovory s řezníkem – Kuchařka pro dceru z masa a kostí je třetí kuchařkou Jany Florentýny Zatloukalové a stanula na zlatém českém stupínku v kategorii Best Single Subject Book (nejlepší kuchařka na jedno téma), tahle kniha je vážně maso!

Svět na pánvi aneb Cesta za šéfkuchařskou čepicí je pilotní dílo šéfkuchaře Romana Dolejše a hned se blýskla v kategorii Best Foreign Cuisine Book – nejlepší zahraniční kuchařka.

Všechny tituly vydalo nakladatelství Smart Press.

 

Škoda nevařit

Kuchařka plná hudby

Martin Škoda  ·  Vydavatelství: Smart Press, 2012

Kniha Škoda nevařit, sedmnáctiletého Martina Škody, je plná skvělých receptů, fotografií, rad a tipů, k nimž se autor postupem času vlastními zkušenostmi dopracoval. Mladý autor napsal kuchařku pro své vrstevníky s ohledem na jejich potřeby, možnosti i přání. Podle knihy Škoda nevařit zvládne připravit jídlo i naprostý začátečník, pokročilí (například rodiče) naopak jistě ocení Martinovi nápady a gurmánské inovace. Kuchařka je rozdělena na kapitoly, při kterých mladí chtějí nebo potřebují vařit (například při snaze okouzlit toho druhého, připravují si jídlo na cestu, nemají zrovna po ruce tunu ingrediencí, na stres či kocovinu nebo pokud touží vylepšit zaběhlou českou klasiku).
Každý recept je navíc doplněn songem, který může doladit atmosféru při vaření i po něm. A když už jsme u toho, že by byla škoda nevařit, tak by jistě byla škoda zůstat jen v kuchyni a nikam se nepodívat – s Martinem máte možnost vycestovat do světa, kam se vydal nejen za zábavou, ale také za tamní gastronomií. Kuchařka Martina Škody (média mu přezdívají český Jamie Oliver) je jedinečná nejen svým obsahem, ale také designem – o originální layout a vazbu, kterou se nepyšní žádná jiná česká kuchařka, se zasloužili mladí umělci, kteří na svém kontě již mají ocenění za nejkrásnější knihu roku 2010.

KNIHU MŮŽETE ZAKOUPIT ZDE.

Čtěte také  Otvíráme první Martinus v Brně!

 

Jezte česky

Rok v naší kuchyni

Jana VašákováZdena Skokan Němcová  ·  Vydavatelství: Smart Press, 2012

Kniha Jezte česky podporovaná Agrární komorou České republiky, nabízí svým čtenářům vyzkoušené tipy, jak používat zdravé lokální a sezónní suroviny v kuchyni, jak ušetří čas i peníze.
Kochařka obsahuje staré české recepty babiček a prababiček přizpůsobené současným potřebám a nutričním hodnotám. Nechybí ani zajímavosti, reportáže a speciály jako jsou např. Vánoce nebo Velikonoce.
Knihu doprovází autentické fotografie jídel i přírody podle jednotlivých ročních období a naučné ilustrace.

KNIHU SI MŮŽETE ZAKOUPIT ZDE.

 

Hovory s řezníkem

Kuchařka pro dceru z masa a kostí

Jana Florentýna Zatloukalová  ·  Vydavatelství: Smart Press, 2012

Jak se zbavit ostychu z pultu s masem a jak si vybrat ten správný kus na guláš?
Jak překonat obavy z nevyzpytatelného masa a poznat, které je vhodné na pánev, zatímco jinému to bude víc slušet v troubě? 

Knížka Hovory s řezníkem vás prostřednictvím 200 vyzkoušených receptů z české i světové kuchyně tohle všechno naučí. Jako nejlepší kamarádka vás však nejdřív vezme za ruku a odvede do nejbližšího řeznictví. Tam vás seznámí s tím záhadným mužem se zmijovkou na hlavě a sekáčkem v ruce, vybere s vámi maso a teprve potom se s vámi pustí do vaření. 
Stejně jako Kuchařka pro dceru a Vánoční kuchařka pro dceru vás obejme, pohladí po duši a odhalí všechno, co jiné kuchařky tak rády tají. I s ní máte jistotu, že díky podrobným, laskavým a vysvětlujícím receptům zvládnete vše hned napoprvé, ať už jsou to rychlé masové kuličky, vepřová čína, slavnostní kachna na dva způsoby nebo dech beroucí bramborová kaše k sekané.

KNIHU SI MŮŽETE ZAKOUPIT ZDE.

 

Svět na pánvi aneb Cesta k šéfkuchařské čepici

Roman Dolejš  ·  Vydavatelství: Smart Press, 2012

Kuchařka Svět na pánvi aneb Cesta k šéfkuchařské čepici šéfkuchaře Romana Dolejše je odrazem jeho kariéry – každému svému působišti věnoval jednu kapitolu, do níž vybral autentické místní recepty, ať už ty, které vařil na svém pracovišti, nebo domácí recepty svých spolupracovníků. Všechny jsou ale vybrány tak, aby je zvládl uvařit i laik a aby se daly uvařit i u nás z běžně dostupných surovin.
Můžete si tak uvařit dobroty, které znáte z dovolené (z Rakouska či Německa nebo třeba z Karibiku), ale také vyzkoušet něco zcela nového (například recepty ze zaoceánské výletní lodi nebo soukromého ostrova). Kromě toho vám kniha umožní nahlédnout do kuchařské profese. Roman v úvodu ke každé kapitole vypráví, jak na daném místě vypadala práce v kuchyni, popisuje její specifika, ale i to, co v kuchařině platí obecně – dozvíte se, na co všechno se kuchař musí připravit, jak probíhá vyučení v Rakousku, jak to chodí v kuchyních restaurací a hotelů v Evropě či na exotických plážích, na zámořské výletní lodi nebo na soukromém ostrově a jaké to je vařit třeba pro Billa Gatese nebo hvězdy NHL.