blog

Kde rostou divoké růže a netopýr věští smrt

28.01. 2013

Kniha Zlín vydává první ze série knih s detektivem Harrym Holem

Austrálie je jiná, vyrostla z jiných kořenů, a ač kolonizována Angličany i jejich vězni, stala se specifickou kulturou, kde se promísilo původní obyvatelstvo s nově příchozími. Do země klokanů míří také Harry Hole, hlavní hrdina Nesbøho detektivních románů. Je nalezena mrtvá norská dívka a detektiv osloské policie přijíždí, aby tento složitý případ řešil.

Netopýr je Nesbøho literární debut, spisovatel jím nastartoval sérii detektivních románů, které jsou spojeny postavou vyšetřovatele alkoholika Harryho Holea. Kniha vyšla česky již jednou, ale zapadla bez povšimnutí. Velký dík patří Knize Zlín za to, že norského autora revitalizovala. Ocenit bychom měli hlavně vynikající překlady Kateřiny Krištůfkové, které jsou na jedné straně poetické, na druhé však neopomínají drsný jazyk prostředí, v němž se obvykle Harry pohybuje. V Nesbøho prvotině navíc upoutají slovní hříčky v souvislosti s vyslovováním detektivova jména.

Kniha s sebou přinese to, co fanoušek Nesbøho příběhů už čeká: detektiv a krásná žena, vražda, vyšetřování, několik falešných stop, za nimiž se Harry Hole žene jako lovecký pes, rozhovory s vrahem, jímž je samozřejmě ten nejméně podezřelý.

Zároveň také uvidíme to, co už také známe – poměrně drsné způsoby provedení vraždy, v případě několika hrdinů dokonce jde až o divadelní ztvárnění smrti – jako by vám ji někdo zaranžoval přímo na jevišti a vy na to jen nevěřícně koukali. Na druhou stranu honění vraha a jeho dopadení připomíná akční film, je to rychlé a napínavé a představíte-li si to – je to až nereálné. Přesto se to děje, jako by Nesbø porušoval určité zažité scénáře. Nemusíte vraha pronásledovat jen v autě. Šílená honička může mít zcela jinou tvář.

Čtěte také  U jezera: Kvalitní sonda do nefunkční rodiny

Harry neumí stát v koutě, a ačkoli je v Austrálii jen formálně, dá do svého vyšetřování opět osobní nasazení. V románu čtenář vidí příčiny jeho alkoholismu, přesto ani Netopýr neodhalí prapočátek – detektiv pije už v době, kdy umírá jeho kolega. Proč? Jaký temný démon osedlal jeho duši? Snad Nesbø nakonec na tuto otázku odpoví v nějakém z dalších románů.

Netopýrovi kromě honění vraha vylézají na povrch i další skryté rozměry textu – až kulturněantropologickou studii připomínající rozbor původních obyvatel – Austrálců. Harry poslouchá jejich legendy, které jsou odlišné od toho, co zná západní civilizace.

Přesto je v nich patrné jakési zasvěcení, zrání, přerod chlapce v muže. Člověk by čekal, že tímto zasvěcením projde i hlavní hrdina, ale jeho osud spíše připomíná legendu, která je mu vyprávěna. Legendu, v níž netopýr značí smrt.

Poslední věc, na kterou je třeba upozornit, je hudba. Rockeři už si všimli až postmoderního propojení s různými kapelami a zpěváky, které provázejí sympatického detektiva. Já se v hudbě nevyznám: nicméně tady (ač neznalec) jsem slyšela knihu zpívat. A zajímavé je, že to nebylo nefunkční, naopak zcela to korespondovalo s osudy hrdinů. Velmi nenásilně, ale přesto. Nemůžeme tedy pak na Nesbøho romány pohlížet jednostranně jako na laciné detektivky, je to koláž, která nám jako mozaika představuje různé střípky tohoto světa. A některé se barevně blyští na slunci, jiné krásně znějí a jiné se ostře zabodávají do kůže jako chladný mráz.

Hlavní hrdinové detektivek jsou vždy nějakým způsobem úchylní, přesto tady je něco zvláštního. Alkoholismus hlavní postavy je sympatický. A čtenář má chuť se za detektivem vypravit do Austrálie, jít s ním do mořského akvária a pak na pivo. A k tomu celou dobu poslouchat Nicka Cavea.

Čtěte také  Trýzeň a touha: Dojemný příběh jednoho podivuhodného manželství, slzy i smích zaručeny!

 

Netopýr

Jo Nesbo  ·  Vydavatelství: Kniha Zlín, 2013

První román ze série případů Harryho Holea, ve kterém nekonvenční kriminalista odjíždí do Sydney sekundovat místní policii při vyšetřování. Kniha získala řadu ocenění a odstartovala dráhu Joa Nesboho k dnešní pozici hvězdy světové krimi.

V Austrálii je nalezena mrtvá norská dívka. Vše poukazuje na to, že byla znásilněna a zavražděna. Oddělení vražd osloského policejního ředitelství vysílá do Sydney kriminalistu Harryho Holea, jehož úkolem je sekundovat místní policii při vyšetřování. Zároveň si zde má Harry odpočinout od problémů s alkoholem i psychických potíží. Při autonehodě totiž jeho vinou zemřel mladý kolega. Pasivně přihlížet a jen radit však Harry neumí, a tak se ve vyšetřování začíná navzdory nelibosti australských kolegů silně angažovat, zvláště poté, co vyjde najevo, že nejde o jedinou vraždu a že má policie patrně co do činění se sériovým vrahem. Harry se postupně dostává do prostředí pasáků, drogových dealerů, prostitutek, transvestitů, cirkusáků i boxerů a seznamuje se se světem a s legendami původních Austrálců a jejich prostřednictvím také s netopýrem – symbolem smrti.

KNIHU MŮŽETE ZAKOUPIT ZDE.