blog

Rovnoprávnost začíná v hlavě

19.11. 2013

Před pár týdny jsem seděla s Michelle Losekoot na kávě a během diskuze o mých čerstvě nabývaných zkušenostech z volné nohy jsem zabrousila na téma svých obav ohledně znalostí a zkušeností, které klientům předávám. Druhý den mi Michelle poslala fotku stránky z knihy Lean In – Opřete se do toho. Ty dva odstavce byly o mně!

Minulý týden jsem knihu Lean In dočetla, a Sheryl Sandbergová, provozní ředitelka Facebooku, ji napsala celou pro mne. V každé kapitole jsem našla myšlenky, které se mi zavrtaly hluboko pod kůži a ve kterých jsem se nechala nachytat vlastním ženským myšlením a hluboce se zastyděla. Od chvíle, kdy jsem začala knihu číst, narážím neustále v rozhovorech na moment, kdy říkám: “Musíš si přečíst jednu knížku, tam se mluví přesně o tomhle.” Dělám to, co v prvním kroku udělala Michelle. Sdílím. Protože cítím, že je potřeba sdílet. Mám chuť si vyrobit vizitky “Doporučuji knihu Sheryl Sandbergová: Lean In – Opřete se do toho” a rovnou je kolem sebe rozhazovat po hrstech.

Opřete se do toho v žádném případně není o tom, jak jsme utlačovány muži a jaké jsme chudinky. Dává nám možnost si uvědomit, že jsou to naše postoje, naše pocity a naše vlastní jednání, které většinou vede ke snižování našeho pracovního přínosu, nevyrovnaným platům a pracovním podmínkám.

Chceme stejné odměny, ale často se bojíme si o ně říct. Chceme rovnocenného partnera, ale pokud uvidíme muže na mateřské, možná jako první zapochybujeme o jeho pracovních schopnostech. Máme silně vštípenou výchovu, že muž má vydělávat a žena se má starat o potomky a domácnost. Mateřská má stále dovětek “dovolená”. A tahle historická, geneticky zakořeněná informace, jakkoliv se proti ní snažíme brojit, tam někde hluboko stále je a ovlivňuje naše reakce a chování. Mužů i žen. A pokud my, ženy, chceme rovnoprávnost, musíme začít ve své hlavě.

Čtěte také  5 knih, díky kterým letos zvládnete svá předsevzetí

Budu velmi ráda, pokud si uděláte 15 minut času na TED Talk, který Sheryl přednesla v roce 2010 na TEDWomen. Lze u něj zapnout i české titulky. “Přátelé a kolegové – muži i ženy – mě varovali, že bych si proslovem mohla poškodit kariéru, protože bych se tím zapsala jako “ženská provozní ředitelka”, a ne jako skutečná profesionálka ve vedoucí roli. Přestala bych splývat s okolím,” píše v knize. “Říkala jsem si, jestli nemají pravdu, a začala jsem se trochu bát. Ale ohlas, který můj TED Talk vyvolal, mi jasně ukázal, že se věci začnou měnit, pokud budu o tématu mluvit otevřeně. Ženy si proslov posílaly mezi sebou a přeposílaly ho svým kamarádkám, kolegyním, dcerám a sestrám. Začaly mi chodit e-maily a dopisy od žen z celého světa, které se se mnou chtěly podělit o svůj příběh, jak získaly odvahu sáhnout po více příležitostech, sedět u více jednacích stolů a více věřit samy v sebe.

Sheryl se nesnaží uplatňovat obecná moudra, ale vypráví svůj vlastní příběh o cestě vzhůru. Popisuje všechny nejistoty, přešlapy a pochybení. A právě to je přidanou hodnotou knihy.

Dozvíme se mnoho čísel, výsledky mnoha průzkumů a pozorování, ale ta jsou doložena osobními zkušenostmi ženy, která postupně hledala rovnováhu mezi rodinou a prací, utíkala za dětmi z práce zadními dveřmi (protože se styděla, že odchází už v pět) a přesto, zdá se, zvládla obojí. A při tom se ještě dostala do žebříčku nejvlivnějších žen světa podle časopisu Forbes. Možná vám právě teď proletělo hlavou: “No jasně, vsadím se, že na to měla chůvy.” Zastavte se prosím na chvíli a popřemýšlejte, zda by vás tohle napadlo, pokud bych psala o muži. Ha?! A přesně o tom Lean in je.

Čtěte také  Vinice ve Francii: Ideální čtení ke skleničce šampaňského!

 

Lean in. Oprete se do toho (Sheryl Sandbergova)

Lean in. Opřete se do toho

Sheryl Sandbergová  ·  Vydavatelství: Dokořán, 2013

Už přes 30 let absolvuje americké vysoké školy více žen než mužů. Ve vedení veřejných i soukromých institucí jsou však ženy v naprosté menšině. V rozhodnutích, která se dotýkají nás všech, tak nejsou hlasy žen přiměřeně zastoupeny. Kniha Opřete se do toho zkoumá, proč se ženy navzdory svým akademickým úspěchům nedostávají do vedení klíčových institucí a nabízí přesvědčivá a rozumná řešení, jak mohou ženy plně využít svůj potenciál.
Sheryl Sandbergová je první ženou (COO, tedy provozní ředitelkou) mediálního gigantu Facebook a jednou ze stovky nejvlivnějších lidí na světě podle žebříčku časopisu Time. Tato kniha je vyústěním jejích snah upozornit na zažité genderové předsudky, které ovlivňují chování žen, a uzavírají tak bludný kruh jejich společenské pozice. Pomocí četných studií a humorných historek z vlastního života vykresluje problematiku žen na trhu práce a nabízí rady, jak z tohoto bludného kruhu vystoupit a vybudovat skutečnou rovnost mezi pohlavími. Opřete se do toho je působivým apelem na odbourání společenských předsudků, které ženám svazují ruce v dosahování vysněných cílů.

Kniha vychází v úzké kooperaci se Sheryl Sandbergovou. Autorkou předmluvy českého vydání je ředitelka ING Pojišťovny pro Českou republiku a Slovensko Renata Mrázová.

KNIHU MŮŽETE ZAKOUPIT ZDE.