blog

Klasická dobrá detektivka bez zbytečného násilí

28.04. 2014

Idyla na chatě v létě, eldorádo pašeráků v zimě – tak to vypadá na řadě míst podél norského pobřeží. Malé chaty se choulí mezi ohlazenými skalisky a ve vzduchu ještě slabě voní grilované maso. Ale zima se neúprosně blíží. Krajina se noří do podzimní mlhy a v oknech prázdných chat se zrcadlí šedomodré moře. Jørn Lier Horst popisuje opuštěné chatové oblasti tak zručně, že čtenářům běhá mráz po zádech. Po přečtení této knihy už podzimní víkend na chatě nikdy nebude jako dřív.

Pobřežní krajinu halí hustá podzimní mlha. Ove Bakkerud se chystá strávit poslední klidný víkend na chatě předtím, než ji na zimu zabední. Dorazí však na místo, které zloději vyrabovali a obrátili vzhůru nohama. A ve vedlejší chatě leží zavražděný muž.
Vrchní inspektor William Wisting už se s hrůznými vraždami setkal, ale zoufalství, jehož je tento podzim ve Stavernu svědkem, je pro něj nové.
Tato kniha potěší všechny vyznavače tradičních detektivních románů, které velmi přesně a věrně popisují průběh policejního vyšetřování. William Wisting však nepatří do řady detektivů alkoholiků s problémy v osobních i profesních vztazích. Je to prostě jen naprosto normální, zkušený a empatický policista plně oddaný své práci.

…………………………………………………………….

Když se milovníků detektivek zeptáte co je napadne, když se řekne Norsko, naprostá většina vám odpoví Jo Nesbø, současný král severské krimi. Tato země ovšem může nabídnout mnohem víc než jen tohoto bestsellerového autora. Jørn Lier Horst je toho zářným příkladem. S tímto autorem se mají možnost, díky nakladatelství Jota, seznámit konečně i čeští čtenáři, prostřednictvím jeho knihy Na zimu zavřeno, popřípadě Záhada mloka, která je určena mladší generaci budoucích „detektivů“.

Jørn Lier Horst je norský spisovatel a dramatik, který až do roku 2013 pracoval jako policejní vyšetřovatel. Díky tomu získal velkou řadu osobních zkušeností, ze kterých může čerpat ve svých románech. Právě tyto zkušenosti se nádherně odrážejí v jeho knize Na zimu zavřeno, která je první u nás vydanou knihou se sympatickým inspektorem Wiliamem Wistingem v hlavní roli. Právě tato série je v domovském Norsku velmi oblíbená a v současné době sbírá jednu cenu za druhou.

Poklidná podzimní idyla v chatové oblasti poblíž Larviku končí ve chvíli, kdy majitel jedné z chatek objeví svůj příbytek vykradený a u souseda mezi dveřmi mrtvého muže.

K případu je přivolán William Wisting, komisař který se těší dobré pověsti a nepatří do řady detektivů alkoholiků s problémy v osobních i profesních vztazích. Je to prostě jen naprosto normální, zkušený a empatický policista plně oddaný své práci. Vcelku oživení mezi severskými detektivkami Co se ovšem stalo nedaleko norského pobřeží, je záhadou a policistům zůstává velká řada otázek. Nehledě na to, že z nebe začínají padat mrtví ptáci….

Čtěte také  Manazuru: Hluboký příběh o ztrátě a paměti

Jak již bylo řečeno Jørn Lier Horst se rozhodl přinést čtenářům naprosto normálního hrdinu, který netrpí žádnými komplexy, nebo závislostmi. Takový normální chlap dalo by se říct, možná až moc velký slušňák, mezi všemi těmi alkoholiky, zamindrákovanými policajty a novináři. Na druhou stranu je vcelku příjemné přečíst si něco normálního a ne řešit to co všichni z vlastních životů moc dobře známe.

Na zimu zavřeno je krásnou ukázkou klasické detektivky, která dokáže zpříjemnit odpoledne. Navíc se autor díky svým zkušenostem z policie vcelku drží skutečností a zbytečně se nepouští na tenký led, což se rozhodně cenní. Protože nejeden autor se již nechal unést a potom jeho příběh nevyzníval právě uvěřitelně. To se zde nestává, alespoň tedy ne v této knize. Naproti tomu nepřináší v zásadě nic nového s čím by se čtenáři již nesetkali, proto se může stát, že za nedlouho tento autor zapadne. Na zimu zavřeno je sedmým dílem z prozatím devíti vydaných. Proč se Jota rozhodla začít právě od této knihy je otázkou, každopádně nechme se překvapit, zda přinese i další případy Williama Wistinga.

Tato kniha rozhodně potěší všechny fanoušky klasické detektivní práce, navíc například oproti posledním knihám Jo Nesba neobsahuje tolik násilí a krve a i díky tomu si může získat své čtenáře. Rozhodně ne bezdůvodně autor získal již řadu ocenění, které se dají v tomto žánru získat. Navíc pokud chcete na detektivky naučit svoji ratolest máte možnost s knihou Záhada mloka.

 

Na zimu zavreno (Jørn Lier Horst)

Na zimu zavřeno

Jørn Lier Horst  ·  Vydavatelství: Jota, 2014

Idyla na chatě v létě, eldorádo pašeráků v zimě – tak to vypadá na řadě míst podél norského pobřeží. Malé chaty se choulí mezi ohlazenými skalisky a ve vzduchu ještě slabě voní grilované maso. Ale zima se neúprosně blíží. Krajina se noří do podzimní mlhy a v oknech prázdných chat se zrcadlí šedomodré moře. Jørn Lier Horst popisuje opuštěné chatové oblasti tak zručně, že čtenářům běhá mráz po zádech. Po přečtení této knihy už podzimní víkend na chatě nikdy nebude jako dřív.
Pobřežní krajinu halí hustá podzimní mlha. Ove Bakkerud se chystá strávit poslední klidný víkend na chatě předtím, než ji na zimu zabední. Dorazí však na místo, které zloději vyrabovali a obrátili vzhůru nohama. A ve vedlejší chatě leží zavražděný muž.
Vrchní inspektor William Wisting už se s hrůznými vraždami setkal, ale zoufalství, jehož je tento podzim ve Stavernu svědkem, je pro něj nové.

Tato kniha potěší všechny vyznavače tradičních detektivních románů, které velmi přesně a věrně popisují průběh policejního vyšetřování. William Wisting však nepatří do řady detektivů alkoholiků s problémy v osobních i profesních vztazích. Je to prostě jen naprosto normální, zkušený a empatický policista plně oddaný své práci.

KNIHU MŮŽETE KOUPIT ZDE.

Čtěte také  Vetřelec: Rodinná idylka se nekoná