blog

RECENZE: Žízeň Joa Nesbøho vás nezklame

6.04. 2017

Když v roce 2013 vyšel krimi román Policie, zdálo se, že série s legendárním detektivem Harrym Holem je uzavřená. V rozhovoru pro Sunday Express pak Jo Nesbø oznámil, že s Harrym skončit nehodlá, že se vrátí. Návrat se odehrál právě teď. A že to nebyl špatný nápad jsme se přesvědčili na vlastní kůži.

smad

Kritiky a recenze posledních dílů hovořily v rámci série o virtuozitě Sněhuláka, které Nesbø v poslední knize už dosáhnout nedokázal. Vyčítali mu, že má sklon dělat z Holea nereálného superhrdinu, objevovala se přirovnání k Jamesi Bondovi. Zdá se však, jako by se z těchto slov Nesbø poučil a stáhl detektiva zpět do roviny lidskosti. Zároveň recenzenti autorovi vyčítali přílišnou komplikovanost, způsobenou množstvím zápletek, které musel na počet románů vymyslet.

Po intermezzu, kdy Nesbø vydal v krimi žánru tři knihy – velmi úspěšný román Syn a dvojici noirových detektivek Krev na sněhu a Půlnoční slunce, dva roky po vydání posledního dílu přichází s dalším příběhem. Harry Hole se vrátil v Žízni. Anotaci k příběhu si můžete přečíst TADY.

Nesbøho dominantou je po celou dobu extrémně čtivý styl, vtipné dialogy i propracovaná psychologie postav. Tento standard si hravě udržuje i v Žízni. Dokazuje, že skutečně je nejen lídrem žánru severské detektivky z hlediska jeho rozšíření a popularizace, ale že si tuto pozici dokáže udržet i po publikování čtrnácti detektivek. Výtku, že jeho možnosti v žánru jsou vyčerpané, nebo snad omezené, tu jednoznačně vyvrací. Být stále na vrcholu čtenářské i kritické pozornosti po takovém množství knih je bez debaty raritou, za kterou Nesbø vděčí své zřejmě nevyčerpatelné fantazii v rámci jedné postavy, citu pro detail a talentu na hru s lidskou psychikou.

V Policii byla pozornost směřována spíše k vedlejším postavám, což mohlo být pro čtenáře jehož hlavní motivací ke čtení Nesbøho knih je právě ikonický Harry Hole trochu zklamáním. Tady se vrací zpět k němu, ač ne v takové podobě, v jaké ho známe (nebo možná chceme znát). O něco méně alkoholu, o něco méně sympatických nesympatií.

Čtěte také  Vraní oko: Nový případ pro Josefa Bergmana

Žízeň vás nezklame. Neuklouzává k plytkosti, hluchým místům ani podivně nesmyslným úkrokům k dějovým vycpávkám, které jsou častým nešvarem krimi žánru. Nechá vás vytvořit si vlastní teorii o pravdě v příběhu, nechá vás přesvědčit se o ní a pak vám ji za zuřivého smíchu rozdupe na kousky. Ostatně, nebude to poprvé.

Historie je Harrymu nakloněna

Přízrak, který vyšel v říjnu roku 2014 v rámci Velkého knižního čtvrtku, se stal podobně jako jeden z jeho předchůdců Sněhulák suverénním bestsellerem. Přízraku se během několika dní prodalo na dvacet tisíc výtisků. Historie je tedy úspěchu další Nesbøho knihy nakloněna.

Tento text vznikl na základě slovenského překladu knihy – Smäd, Ikar, 2017, překlad Jozef Zelizňák