blog

Dva meče: Prokousnuté hrdlo z lásky

27.07. 2012

Danny je lovec upírů, Selena je upírka, dcera lovce. Kdysi ji dostali, ale zachránil ji přívěšek. Stejný má i Danny. Milý čtenáři, je jasné, co se bude dít. Láska jako trám, ólalá svatební zvony bijí. Problém tu je jeden: on je Montek, ona Kapuletová. Každý na jedné straně. Co se bude dít? Jak bude vyřešeno odvěké nepřátelství?

Dva meče jsou klasickou milostnou romancí. Nic víc, nic míň. Jen se odehrává mezi upíry. Hlavní hrdina Danny a jeho bývalá, upírka Kate, se objevili již v předchozím prvním dílu předpokládané volné trilogie Karoliny Limrové nazvaném Dvě zrcadla. A teď se vracejí, nikoli jako milenci, ale jako přátelé. Ti praví, kteří si pomáhají, kteří jsou ochotní nastavit pro druhého krk.

Jde o dobře odvyprávěný příběh. Milostná tematika, populární pijáci krve a jejich nepřítel – zlověstný upírský zloduch s příznačným jménem Faust. Svým způsobem strhující četba. Ale nesmíme od ní nic čekat. Letní román si přibalíte na cestu do vlaku a pak ho tam můžete v klidu zapomenout. Každý další ho přečte rád, ale jen jednou. Musíme si však uvědomit, že autorka nepíše literaturu s hlubokým metafyzickým přesahem a s intertextovými narážkami směřujícími k holému bytí. Píše populární literaturu a ve svém žánru je dobrá. Udrží pozornost čtenáře až do konce knihy (ačkoli je každému bystřejšímu konzumentovi tohoto typu literatury jasné, že lovestory mezi oběma hrdiny přes všechny překážky skončí happy endem). Zápletka nese rysy románu s tajemstvím – které je zdárně vyřešeno, když se dva meče setkají.

Po vydání série Stmívání jsou upíři v módě. Souvisí to také s různými skupinami mezi mladými lidmi, již tíhnou k různým subkulturám.

Vzpomínám si, jak mi kdysi studenti vyprávěli, kterak nějaký jejich spolužák se svou partou v noci v černých hábitech chodí na hřbitov a tam vzývají smrt. Ó kdyby vyvolali např. ducha Němcové, to by byla trhárna. Paní Božena by se jistě proměnila v upírku a uspěla by jedině s černým líčením a v černých šatech, lákajíc do svého hrobu nerozvážné mladíky.

Ale každá generace má své hrdiny. Proto upíři Karoliny Limrové mohou zaujmout. V jejich příbězích se totiž zhmotní sny náctiletých, kteří by chtěli prožít život plný dobrodružství. Nežít tak nudně jako jejich otcové a matky, skákat se slepou Selenou po střechách a zažít lásku, která si žádá oběti. Pro mladé sny je román vhodný, stane-li se však člověk skeptikem, dějová linka ho spíš pobaví.

Čtěte také  Vzpomínky na něj: Colleen Hoover opět nezklamala

A stejně jako jsou subkultury součástí naší současnosti, žijí i upíři Karoliny Limrové v dnešním světě. Danny má občanské povolání, Selena musí platit nájem. Velmi humorná je scéna, kdy dívka tvrdí, že je vegetariánka, a vyhlášený upíří lovec jí nakoupí květák a mrkev. Ještěže ne česnek. Jsou to životy za zrcadlem, v němž není vidět obličej. Limrová volí dobrou strukturu vyprávění, obě hlavní postavy mluví na přeskáčku. Jednou on, jednou ona. Selena se také vrací do minulosti. Z monologů obou samotářů se čtenáři jako z kostek Lega sestaví skládačka o velké lásce.

Hitem letošního léta román určitě není, ale své příznivce Limrová najde. Dokonce si myslím, že pokud by dle její knihy někdo natočil romantickou ságu, měla by své publikum. Leč nežijeme v Americe.

Pokud tedy chcete mezi upíry, vstupte.

Ale pozor, abyste neskončili s prokousnutým krkem.

 

Dva meče

VydavatelstvíHost, 2012
Počet stran: 312 stran
ISBN: 9788072945849
Naše katalogové číslo: 129578

KNIHU SI MŮŽETE ZAKOUPIT ZDE.