blog

Průvodce inspirací

23.07. 2012


My všichni prožíváme dny plné inspirace a dny, kdy se utápíme jejím hledáním. Inspirace je zdrojem štěstí, dobré nálady, ale i peněz pro mnohé tvůrčí profese.

Co je to inspirace?

Mnoho lidí si myslí, že inspirace je něco nepolapitelného. Že čím víc je hledána, tím méně je nacházena. Další hojně používaná definice zní:

Je to něco jako supernápad, který je víc než myšlenka.

Ale jak tento „supernápad“ přetransformovat skrze obyčejné myšlenky do reality?

Jak nalézt inspiraci?

Inspirace je všude. Jediný správný klíč, jak si udržet její náklonost, je mít oči neustále otevřené.

Až příliš často jsme u kouzelného pramene inspirace, který nám unikne jenom proto, že jsme příliš zaneprázdnění.

Některé možné zdroje inspirace:

  • blogy
  • knihy
  • časopisy
  • filmy
  • lidé kolem nás
  • příroda
  • děti
  • umění obecně
  • hudba
  • historie
  • cvičení
  • náboženství
  • sny
  • média
  • fotografie
  • veřejná fóra
  • Google
  • život

Skutečně stačí mít oči otevřené a vše okolo vás může promlouvat jazykem inspirativní múzy!

Jak být neustále inspirován(a)?

Inspirace je jedna věc, ale vy pravděpodobně potřebujete být inspirováni v pravidelných intervalech.

Některé způsoby, jak si udržet inspiraci:

  • Stýkejte se s kreativními lidmi – to je jedna z nejlepších možností, jak neustále přicházet na nové a nové skvělé nápady.
  • Denní četbou – od blogů, časopisů až po knihy všech možných žánrů.
  • Přírodou – po celou dobu lidské existence je příroda obrovským zdrojem inspirace. Nezapomeňte na ni a občas si ji dopřejte!
  • Promluvte si s novými lidmi – nové tváře znamenají nové názory, postoje a životní přístupy, ze kterých můžete obohatit svoji vyschlou studnu nápadů.
  • Vymaňte se ze stereotypu – jděte domů jinou cestou, navštivte novou restauraci či bar, zajděte místo nedělního oběda do kostela apod.
  • Najděte si čas na ticho – je víc inspirativní, než si možná myslíte!
  • Cvičením – rozprouděte svoji krev, která v rychlejším rytmu srdce jistě přinese do mozku nové možnosti. Nejvíce se doporučuje běhání (v přírode), ale může to být prakticky jakýkoli druh fyzického cvičení.
Čtěte také  Autofikce. O co jde a proč nás tolik přitahuje?

Nyní přeneste svoji inspiraci do světa!

Jakmile přetavíte nehmotnou myšlenku do reality, dobře s ní naložíte, 100% se k vám vrátí v jiné podobě. Toto pravidlo funguje neustále – čím více lidí budete sami inspirovat, tím více inspirace budete mít! 😉

Ani tisíc polibků múzy nic nezmůže, když je vyvolenec impotentní.

– Gabriel Laub

 

Jak hledat uměleckou inspiraci ve svém životě?

Možná jste někdy chtěli něco napsat nebo namalovat, bylo to silné, ale prostě to nešlo. Koukali jste na ten bílý papír (nebo prázdnou obrazovku počítače), minuty ubíhaly a stále nic nepřicházelo. A když se tu a tam nějaký matný záblesk nápadu objevil, rychle zmizel a jakýkoliv pokus o jeho zachycení jste hnedka smazali a vyhodili. Říká se tomu ztráta inspirace a následující cvičené od Raye Bradburyho vám snadnou formou pomůže ji znovu objevit.

 Ještě před tím než ho popíši, bych si neodpustil pár slov o druzích tvorby. Je jich hned několik, ale mezi nejcennější patří inspirace z vlastního života. Když jsem nastoupil na Literární akademii, řekli mi:

Dneska už nemůžete vymyslet nic nového. Všechno tady bylo. Jediná možnost je nabídnout sám sebe. Každý člověk totiž vnímá tenhle svět po svém, trochu jinak a originálně.

A je to tak. Dlouho jsem s tím zápasil, ale po mnoha hodinách přemýšlení a dnů praxe to mohu jen potvrdit. Klidně se pod to podepíšu tučným písmem. 😉

Ale vraťme se k tomu našemu cvičení. Opět je jednoduché a časově nenáročné.

Ráno, ihned po probuzení, si zapište do speciálního deníčku první slovo, které vás napadne. Vlastně je to “jednodušší” obdoba Kreativních stránek. Ovšem v tomto případě si poznamenáte pouze jedno slovo a zápisníček odložíte. Může to být cokoliv od “láhev” po “pracovat”.

Čtěte také  5 seriálových adaptací knih, které jste možná ještě neviděli (a měli byste)

Tato ranní slova sbírejte pokud možno každý den nebo kdykoliv, když se vám chce a vzpomenete si na to. Klidně si dejte zápisníček večer k posteli, aby vás ráno praštil do očí.

A až těch slov bude dostatečné množství a vy nebudete zase jednou vědět, co napsat nebo jinak ztvárnit, vezměte si deníček a jednotlivá slova si procházejte. Určitě vás nějaké zaujme, a tak se vydejte stopovat jeho význam pro váš život. Líbí se vám? Mělo nějakou úlohu ve vašem dětství? Jaké emoce ve vás vyvolává? Proč jste si ho tam napsali? Atd. apod.

Rozvíjejte vznikající nápady a hrajte si s nimi. To slovo z vás nějaké ráno vzešlo, takže musí mít jistou spojitost přímo s vámi! Jestliže vám nepostačuje vybrané slovíčko, koukejte se i na ostatní zápisy okolo a ono to půjde, uvidíte (ale měli byste se držet hlavního tématu prvního slova). Když k tomu budete přistupovat s hravostí a jistou dávkou zodpovědnosti, tak neexistuje důvod, proč by to nemělo fungovat. Váš slavný nápad určitě přijde!

Ray Bradbury například sbíral tato ranní slova po velmi dlouhou dobu a jednou, když si listoval svým diářkem, narazil na slovo “jezero”. Hned si vzpomněl na jedno jezero z dětství. Jak tam chodil s kamarády a co všechno pro něj znamenalo. Dál a dál vzpomínal, přemítal a přišlo to. Sedl za psací stroj, vzpomínku upravil a napsal jednu ze svých nejlepších povídek.

To není žádný vymyšlený příklad, to se opravdu stalo. A když to funguje jednomu člověku, může to fungovat i vám!

Sledujte své myšlenky a ještě více emoce. Vzpomínejte a vytvářejte si nové, zajímavější varianty příběhu, který je spojen s tím slovem. Co žilo v tom jezeře? Báli jste se tam plavat? Nestalo se tam něco zajímaveho? Ne? Nevadí, tak si to jednoduše domyslete!

Čtěte také  Jakub Stanjura: Gaslighting se může projevovat i nepatrnými, přesto děsivými drobnostmi

Tato ranní slova jsou zápisníčkem vašeho podvědomí. Měli byste je skutečně zapisovat jako první věc nového dne. Hned (anebo ještě před tím) než se vám nastartuje myšlení a přijde na řadu řešení denních problémů. Z těch se naopak můžete vypsat v Kreativních stránkách. 😉

Jedno slovo po ránu je jako flusnutí do moře. Vyzkoušejte to a uvidíte sami. Inspirace sice přichází sama, ale když se jí u vás bude líbit a budete k ní hodní a dobře ji nakrmíte, tak vás jen tak neopustí. A vězte, že tyhle ranní slůvka jí móc chutnají!

 

Autor je lektorem tvůrčího psaní na Literární akademii a autorem blogu ReneNEKUDA.cz, na kterém byl tento článek původně publikován.