blog

Za temnotou Hilary Mantelové

30.07. 2012

Někdy je těžké považovat lidi, kteří již nežijí, za mrtvé. Jindy se sotva dá říct, zda ti, kteří jsou ještě naživu, zabředlí do vzpomínek a událostí dávno minulých, ještě stále žijí. Hilary Mantelová zachytila ten zvláštní okamžik mezi vědomím a sněním, absurditu a komičnost snů prolínající se s realitou. Tenká hranice mezi životem a smrtí se pomalu stírá a jeden svět se prolíná do druhého.

Tyto dva křehce se prolínající a neuchopitelné světy dokázala Hilary Mantelová přenést na papír. Tahle knížka se nedá zhltnout. Můžete ji po pár stranách odložit, nebo se smířit s tím, že hlavní postavy holt bude třeba pochopit. Co je reálné, co sen a co shoda náhod?

Žít obklopena smrtí

Alison je obtloustlá paní, která přijde na pódium a s chápavostí a nadhledem milující tetičky vyřizuje publiku vzkazy ze záhrobí. Duchové si tak nějak dělají, co chtějí, a pochopit, kdo co komu vzkazuje, je pro Alison denní chleba. Můžete jí věřit, můžete si z ní dělat legraci. O tom vlastně celý svět duchů a záhrobí vlastně je. Milující a chápavá, chtělo by se říct jednodušší. Jenže žít obklopena duchy, znamená žít obklopena smrtí. A to bez trochu nadhledu a přízemnosti úplně nejde.

Od toho je tu Colette, průvodce, ochránce, organizátor. Tak jako se Alison vyrovnává se světem svou laskavostí a naivitou, je svět Collete chráněn pořádkem. Vždy ochotná se pohádat o každou libru, vynadat každému koho potká, sekýrovat, rozhodovat a třeba tím i něco málo ze sebe skrýt. Ono žít s někým, kdo si neustále povídá s duchy, které jiní nevidí a kdo vám čte myšlenky, není žádný med.

A duchové. Bez nich by to tak nějak nešlo. Oplzlý násilník Morris, osobní duch Alison, je tak nějak protikladem všeho co byste od svého duchovního průvodce očekávali. Pokud se zrovna neobnažuje, nebo není se svou bandou duchů někde na tahu je jeho nejhlubší myšlenkou touha po červený řepě.

Čtěte také  Kalmann: Forrest Gump z Islandu

 Společná cesta

Ingredience máme všechny, čas uvařit z nich román. Ačkoli kniha popisuje nějakých osm let života duchařského “média” Alison a jeji asistentky Colette, čas jakoby v něm nebyl důležitý. Je jen vypravěčem, prostředkem, jak spolu s hlavními hrdinkami a hromadou duchů najít cestu. Někdo do nebe, někdo ke své minulosti, někdo k sobě sama. Duchové totiž promlouvají nejen skrze Alison, ale také k ní.

Román je označován za černou grotesku. Humor a absurdita situací tu slouží jako filtr, který dovoluje prožít s postavami děsivou, násilnou a bolestivou minulost. Kdyby byla kniha o trochu vážnější, stane se zbytečně krvavou, kdyby byla o trochu grotesknější, stane se prázdnou fraškou. Udržet se na této tenké hranici celý román je jistě znakem dobrého psaní.


Za temnotou

Vydavatelství: Argo, 2012

Počet stran: 352 stran
Jazyk: český jazyk
ISBN: 9788025706459
Rok vydání: 2012

KNIHU MŮŽETE ZAKOUPIT ZDE.