blog

Cosmopolis: Nelehké čtení pro fajnšmekry

14.08. 2012

Říká se, že byste nikdy neměli hodnotit knihu podle filmu, který byl podle ní natočený. U Cosmopolis se vám to přímo nabízí – pár dní po vydání knihy vstoupil do českých kin i film. Jaká je jeho knižní předloha?
Novela (avizovaná jako román) nepřesahuje ani 200 stran. Jestli si ale myslíte (stejně jako já), že ji budete mít za večer přečtenou, tak se mýlíte. Četla jsem ji snad týden a ne a ne ji dočíst. A tuhle zkušenost má víc čtenářů – Cosmopolis prostě není lehké čtení. Možná také kvůli tomu, že polovinu času se ptáte sami sebe: „Co to sakra je? “

V knize není snad jediná věc, která by vám nepřišla úchylná. Eric Packer je zparchantělý milionář, který ze své limuzíny vládne Wall Streetu. Osouloží, co se namane, přitom svou superbohatou ženu vlastně ani pořádně nezná. Celý svět zve za sebou do futuristické limuzíny, kde ho prohlíží lékař, vede s podřízenými poradu, souloží, močí, jí… kde prostě dělá absolutně vše. Jednou za čas se rozhodne vystoupit, a v ten moment se většinou stane něco ještě šílenějšího (např. je na něj spáchán atentát těstem).

A tak tu knihu čtete a říkáte si, že byste chtěli jet na stejných drogách jako Don DeLillo. Jenomže vy na ně nemáte, a tak nikdy nebudete slavný spisovatel.

Eric se v den, který s ním trávíme, rozhodne ostříhat. Sledujeme ho na jeho pouti za holičem, jak projíždí celým městem, které je ucpané kvůli návštěvě prezidenta. Dekadentní tón celé novely se do vás zakousne už na začátku, prostě už od první chvíle víte, že to celé půjde do kopru. A v momentě, kdy vám dojde, že Eric se do té záhuby vlastně řítí úmyslně, si připadáte tak nějak  oklamán ? vůbec nechápete, proč ta postava jedná tak, jak jedná. A můžete ji jen bezmocně sledovat.

Čtěte také  Ty moje skvostné zvířátko: Kniha, na kterou musíte mít silný žaludek

Z knihy si určitě odnáším několik skvostných myšlenek. Určitě mne donutila zamyslet se nad dobou, ve které žijeme, nad vyprahlostí, na kterou si den za dnem zvykáme a kterou přijímáme. Jasně, oukej. Ale přece jen – nepřenesl by DeLillo jednu z těch skvělých apokalyptických myšlenek trochu lépe, kdyby byl ten příběh jen o trochu normálnější?
Doporučuji všem knižním fajnšmekrům. Ti si totiž pod symboly budou umět najít odpovědi na nahozené filozofické otázky o smyslu života.

Jste-li ale mainstreamový čtenář, rozhodně se knize vyhněte. Nebo se druhý den budete taky chtít jet ostříhat.

 

Cosmopolis

Don DeLillo
Vydavatelství: Odeon

Vynikající román jednoho z klíčových amerických spisovatelů současnosti. Sonda do duše megapole stejně jako do psychiky člověka, který je zvyklý utrácet během vteřiny miliony. Nicméně ani svět „uvnitř“, tak bedlivě oddělený od toho reálného, není stoprocentně bezpečný…

Počet stran: 176 stran
ISBN: 9788020714534
Rok vydání: 2012