blog

Kraď jako umělec

12.10. 2012

Jestli budete mít dost štěstí, dostane se vám do ruky tenhle zlodějský manuál. Je totiž na čase, aby se někdo začal konečně pohoršovat. Jsme totiž prachsprostí zloději. Ty, ty, ty taky, já, ty, ty a ty. Všichni. Austin Kleon jen musel přijít a všem nám to vytmavit. Tedy vytmavit. On nám to vlastně ani tak nevytmavil, jako spíš sám nakradl myšlenky a udělal z nich knihu, kterou vydává za svoji.

 

Knížka je živoucím důkazem, že to s čmáráním myslí Austin Kleon smrtelně vážně. Stránka za stránkou jsou ručně psané poznámky, začmárané kusy textu, obrázky, skicy a nakradené citáty. Budete se smát, budete nad nimi přemýšlet. Jako kdyby nezáleželo na tom, kolik má stran. Můžete ji totiž číst stále dokola a neomrzí vás. Můžete ji otevřít na kterékoli stránce a prostě začít číst.

Je lepší vzít si něco, co vám nepatří, než aby to tam dál jen tak leželo.

Mark Twain

Nejenže je kniha soubor ukradených myšlenek. Austin se k tomu dokonce přiznává. Nejenže se k tomu přiznává, dokonce k tomu ve své knize nabádá. Vrcholem všeho není, že nabádá, on vás to dokonce naučí.

10 kapitol, do kterých je knížka rozdělena, není jen o krádežích. Je o respektu a úctě k těm, které jsme se rozhodli vykrást. Je také o pravidlech, která je třeba dodržovat, abyste na svou krádež mohli být pyšní. Narozdíl od všech skvělých návodů na dokonalý život mluví také o obtížích a pokoře ke každodennímu životu.

Začínáš falší, staneš se ryzím.

Glenn O’Brien

A pak najednou pochopíte, že není důvod se stydět. Krást a předstírat, že jste někdo jiný, je od nepaměti způsob, jak se posunout někam dál. Že potomek svých rodičů, vychovaný ve své kultuře, nemá naději vymyslet něco nového. Může jen těžit ze zkušeností, které mu život přináší, a pokusit se je roztrhat, rozstříhat, rozlámat, pospojovat v něco neobvyklého a doufat, že se jednou najde někdo, koho inspirujeme, a rozhodne se ukrást naše dílo.

Čtěte také  5 knih, díky kterým letos zvládnete svá předsevzetí

Austinova knížka Kraď jako umělec se mi líbí. Líbí se mi jeho skicy. Líbí se mi prázdná stránka na čmáranice. Líbí se mi, že ukazuje barevný, ne růžový svět. Líbí se mi, že už se nemusím stydět za svou inspiraci, že mě nenutí pokoušet se o nemožné: vytvořit originál ve světě kopií.

 

Kraď jako umělec

Austin Kleon ·  Vydavatelství: Jan Melvil publishing, 2012

Bohatě ilustrovaná, chytrá a vtipná knížka o tvoření, novátorství a plagiátorství v digitální době. Lze dnes vůbec být 100% původní? A má smysl o to usilovat? Austin Kleon dospívá k závěru, že absolutní původnost je nedosažitelný cíl. Tvorba je a bude VŽDY krádež. Umělec je totiž sběratelem. Sběratelem zážitků, vlivů, vjemů… který však bere jen to, co opravdu miluje. Díky své sbírce tak pozná sebe a svůj styl. Každá tvorba je tedy produktem zkušenosti a zkušenost je souhrn všeho, co prošlo geny a smysly a stálo za uložení v paměti či v zásuvce pracovního stolu.

Podle Kleona jde o to, jak krást (=tvořit) se ctí: tedy tak, abychom navzdory všem výpůjčkám přinesli něco nového a měli z výsledků radost. Zkrátka, nemusíte být génius, stačí být sám sebou.

S knihou dostáváte ilustrovaný manifest tvořivosti, kongeniální desatero, které pustí umělce ve vás konečně ven. Knížka je pro každého začínajícího spisovatele, muzikanta, výtvarníka, copywritera, bloggera, fotografa, prostě pro všechny tvůrce, aktivní či zatím stále neprojevené.

KNIHU SI MŮŽETE ZAKOUPIT ZDE.