blog

Kniha pro každého fanouška norských detektivek

24.11. 2012

Unni Lindellová vytvořila svými myšlenkami román, který by si měl přečíst každý fanoušek norských detektivek. Dovolím si tvrdit, že Medová past je nejlepší detektivní román, jaký jsem kdy četla. Má zajímavý děj, zápletka vás pohltí, a dokonce se přistihnete, že na hlavních postavách vám začalo záležet. Detektivní příběh týkající se dvou zdánlivě nepropojitelných případů vás vtáhne do řádků knihy a donutí číst do poslední tečky za větou. A o čem že kniha je?

Kde je ten malý kluk, který tu běhal přes cizí zahrady? Kam zmizel? Kdo je ta divná sousedka a udělal to ten člověk s fotoaparátem? Jaký ubožák mohl proboha přejet přítelkyni zmrzlináře? Na všechny tyto otázky se v knize snaží odpovědět postarší detektiv Cato Isaksen, který se vrátil ze zdravotní dovolené. Když se dozví, že mu na oddělení přibyla nová detektivka a ke všemu s fenou, jež se mu stále plete pod nohy, rozhodne se, že ji ve službě dlouho nenechá. K jeho rozhodnutí mu Marian přihrává svým chováním, které Cato nazývá nepříslušným pro vykonávání kriminalistiky. I když má nová posila dar k řešení případů, detektiv si to nechce přiznat a případ řeší po svém. Jak případ dopadne? Je malý Patrik živý a která zrůda zabila Elnu? Odpověď najdete v poutavém příběhu tohoto detektivního románu.

Spisovatelka Unni Lindellová vám na 311 stranách představí mnoho zajímavého o novodobém Norsku a životě chudiny v Lotyšsku. Ukázka těžké práce kriminalistů a spleť příběhů, které dohromady ukazují na jeden velký případ, jenž není lehké rozluštit, emoce mezi detektivy a severská příroda, to je Medová past.

Jak říct ne dospělému muži, který rozhodne, že se má nasednout do auta?

Unni Lindellová

Než se tato norská autorka vůbec stala spisovatelkou, pracovala v novinách. Její první publikace vyšla v roce 1989 a byla nejprodávanější knihou roku pro děti a slavila velké úspěchy. Unni posbírala v 90. letech mnoho cen za tvorbu pro mladé čtenáře a čtenářky. V Česku si můžeme od roku 2010 díky nakladatelství Albatros přečíst knihu Strašidýlko Nela a Noční škola. Krom literatury pro děti píše i povídky, básně a vytváří komiksy. Za hranicemi Norska se stává stále slavnější díky svým detektivním románům, které byly převedeny norskou televizí do minisérií. Nyní poprvé česky vychází detektivní román ze série s inspektorem Cato Isaksenem, jež má prozatím deset dílů. Vychází sice díl šestý, ale první ve volné trilogii…

Čtěte také  Kdo ví: Autofikce, která bolí, ale nemůžete ji přestat číst

Medová past

Unni Lindellová  ·  Vydavatelství: Albatros Plus, 2012

Jednoho letního podvečera záhadným způsobem zmizí sedmiletý chlapec. Několik dní poté zahyne pod koly neznámého vozu lotyšská dělnice. Jakkoli je to nepravděpodobné, postupem času se ukáže, že obě tragédie spolu těsně souvisí. Policejní vyšetřovatel Cato Isaksen má z tohoto dvojitého případu noční můry. Čtenáři si v kriminálním románu Unni Lindellové užijí napínavou a rafinovanou zápletku a navíc se dozvědí mnoho zajímavého o současném Norsku.

 

KNIHU SI MŮŽETE ZAKOUPIT ZDE.

 

Autorka je blogerka. Její blog si můžete přečíst zde.