blog

Život s tyranem

14.11. 2012

Pod pseudonymem Hannah Shah se skrývá jedna pákistánská žena, která pochopila, že fanatické náboženství dokáže lidem ubližovat a ničit životy. Rozhodla se promluvit a upozornit tak na nebezpečí, o kterém mnozí z nás možná vůbec netuší. Ti, kteří vědí o tradicích a zvycích islámsky smýšlejících osob, se ve většině případů žádným způsobem nesnaží zabránit zvěrstvům odehrávajícím se v náboženských komunitách.

Autorka postupně popisuje svůj život v Anglii, dětství a hlavně svůj osobní vývoj. Z neznalého děvčátka vyrostla inteligentní žena, která se zřekla islámského náboženství a tímto činem si proti sobě poštvala celou svou rodinu. Jako dítě byla nejvíce opovrhována svými rodiči. Otec ji pravidelně znásilňoval, týral hlady a bil, kdykoliv chtěl. Jako imám měl ve své komunitě vybudovanou váženou pozici a nikdo se mu neopovážil cokoliv říct. Matka tušila, že něco není v pořádku, ale její postavení neumožňovalo zasahovat do rozhodnutí jejího muže. Jednoho dne se Hannah shodou okolností dozvěděla, že se ji chystají provdat do Pákistánu. Nedokázala si představit život s mužem, kterého nemilovala. Dokonce ani neviděla. Tato událost pro ni znamenala zlom. Rozhodla se postavit otci a utekla od komunity.

Někdy otec odešel do mešity, aby tam celé odpoledne kázal svému stádečku, a nechal mě zamčenou ve sklepě. Když nechal klíč zvenčí v zámku, mohla mi máma přinést jídlo: talíř kari a pár čapátí. Ale přinesla to ke dveřím nahoře a beze slova mi talíř podala. Někdy jsem byla polonahá, když jsem si po vrzajících schodech šla pro jídlo, ale nijak to nekomentovala, ani mi nenabídla pokrývku.
Nedívala se na mě. Nechtěla si přiznat to, co měla před očima – že její manžel, imám, zneužívá jejich šestiletou dceru.

Nezbylo jí nic jiného, než se protloukat Anglií sama. Bez své rodiny, bez pořádného zázemí. Nakonec však i ona našla svoje místo v životě a nyní se snaží pomáhat lidem, kteří zažili podobné peklo jako ona sama.

Čtěte také  Naše ztracená srdce: Celeste Ng nezklamala ani napotřetí

Osobně musím říct, že jsem měla problém přenést se přes určité pasáže. Autorka si nebere žádné servítky a otevřeně popisuje všechny hrůzy, kterými si musela projít. Celý její příběh ve mně vyvolával řadu emocí ? od rozhořčení po lítost a smutek. Tato kniha by měla otevřít oči všem radikálním věřícím, jejichž slepá víra často překračuje pomyslné meze lidskosti. Já jsem opravdu šťastná za své „normální“ dětství. Ve srovnání s tím, čím si musela projít autorka, jsem vyrůstala jako princezna.

Imámova dcera

Hannah Shah ·  Vydavatelství: Ikar, 2012

Hannah Shah se narodila v Londýně v rodině pákistánských přistěhovalců. Otec je imám a v muslimské komunitě požívá velkou vážnost, ale pod nátěrem svatého muže se skrývá násilník, který si svou krutost vybíjí nejprve na manželce a pak dceři. Holčičce je šest, když ji otec poprvé udeří, a následujících deset let dívku s neuvěřitelnou vynalézavostí a krutostí týrá a sexuálně zneužívá. Když Hannah v šestnácti zjistí, že se ji proti její vůli chystají provdat do Pákistánu, kde by ji nejspíš čekala smrt, sebere odvahu a rozhodne se uprchnout z domu.

KNIHU SI MŮŽETE ZAKOUPIT ZDE.

 

 

Autorka je knižní blogerka. Recenze byla původně publikována na jejím blogu