blog

Co kdyby si celý svět myslel, že jste zemřeli?

5.12. 2012

Ze začátku se to možná bude zdát jako obyčejný román. Ale nesmírně poutavý a zajímavý příběh. Protože když Emma Tupperová zjistí, že jí její matka odkázala letenky do Afriky, tak prostě musí jet. Jak by nemohla nesplnit přání své nedávno zesnulé matky? A možná to také bude vhodná příležitost, jak se vyrovnat se svým smutkem. Původně to měl být pouze měsíční výlet, kdy se Emma měla rozhlédnout po krásách Afriky. Ale stane se něco mnohem horšího.

Zemětřesení, které otřese celou Afrikou, Emmu odřízne od domova. A tak se z jejího výletu stane půlroční odtržení od civilizace, kdy žije pouze v malé vesničce, ze které není možné spojit se s okolním světem. Tím pádem je ohrožena její skvěle rozběhlá kariéra nemilosrdné právničky a její pohledný přítel i její přátelé si myslí, že je po smrti a zemřela při zemětřesení.

Zapomenutá

Jak by to mohlo vypadat ve světě, kde vás lidé mají za mrtvou? V práci se uspořádal smuteční obřad, přítel najde útěchu u nepřítelkyně a do jejího bytu se nastěhuje někdo jiný. Protože to všechno Emma poznává, když se konečně vrací domů. Přijít do bytu, ve kterém najdete naprostého cizince, a přijít do práce, kde se na vás každý dívá jako na ducha.

Napadlo vás už někdy, co by se stalo, kdybyste zemřeli? Kolik lidí by pro vás plakalo a kolik ne? Emma zjišťuje, že její život možná nebyl tak perfektní, jak si myslela, a že ani ona sama nebyla dokonalá. Možná, že ji její matka poslala do Afriky, aby objevila něco, co jí předtím chybělo.

Emma se velmi zvláštními způsoby vyrovnává se svou vlastní domnělou smrtí a společníka jí dělá i tajemný Dominik, kterého najde ve svém bytě jako nového nájemníka. Oba dva se potýkají s krizí ve svém životě a navzájem si pomáhají se s tím vyrovnat.

Čtěte také  Píseň L.: Nádherný příběh ze stínu lesa

 

„Co máte do hajzlu za problém, lidi?“ vyštěkne Stephanie.

„Podvedla mě snoubenka.“ Odpoví jí Dominik.

„Mě podvedl přítel,“ přidám se.

„Ale ne s tvou nejlepší kamarádkou.“

„To ne, ale zatímco jsem byla nezvěstná.“

„Čtyři týdny před svatbou.“

„S mou úhlavní nepřítelkyní.“

„V naší posteli.“

Zarazím se a pak dodám: „Fajn, vyhrál jsi.“

 

Nejvíce se mi líbilo, jak byla Emma skutečná a jak se vyrovnávala se svou situací. Už od první stránky jsem poznala, že to bude kniha plná humoru a sarkasmu, ale přesto mě donutila se zamyslet. Je to poutavý příběh, od kterého jsem se nemohla celý den odtrhnout. Protože i když je Emma ve velkém problému, poté, co se vrátí domů, tak se tam objevují i vtipné a realistické situace, které vás prostě donutí si ten příběh zamilovat. A možná pouvažuji taky o nějaké té cestě do ciziny. Ale pravděpodobně ne do Afriky. Přestože Emma má vlastnosti, které bych u svých přátel nehledala, tak jsem si ji v průběhu té knihy oblíbila. Překvapilo mě ale, že o tom, co se dělo v Africe, se dozvíte pouze nutný zlomek.

 

 

Zapomenutá

Catherine McKenziová  ·  Vydavatelství: Fortuna Libri ČR, 2012

Emma Tupperová má slibně rozběhnutou kariéru, spoustu přátel, skvělého milence… Všechno se však náhle sesype jako domeček z karet. Její umírající matka projeví přání, aby navštívila Afriku. Emma do Afriky skutečně odjede a stráví tam proti své vůli více času, než původně plánovala. Přežije zemětřesení, ale doma ji zatím prohlásí za mrtvou. Po návratu s hrůzou zjistí, že přišla o byt, o prestižní práci i o přítele. Lze v takové situaci začít nový život?
Emma pomalu otvírá mysl i srdce novým možnostem. Jednu z nich představuje přitažlivý muž, kterého po návratu našla ve svém bytě. Emma obnovuje svou zhroucenou existenci a postupně s překvapením zjišťuje, proč ji vlastně matka poslala do Afriky.

Čtěte také  Young Mungo: Drsný příběh ze Skotska

 

KNIHU SI MŮŽETE ZAKOUPIT ZDE.