blog

Říkejte víc ano

22.12. 2012

Britský filmař, komik, spisovatel, herec a televizní a rozhlasový moderátor Danny Wallace se narodil roku 1976 v Dundee ve Skotsku. Ve třinácti začal psát články pro herní časopisy jako součást zkušeností se školní prací – obvyklý recenzent totiž onemocněl a Wallace dostal příležitosti k tomu, aby zrecenzoval hru. V osmnácti začal psát komedie, hlavně prostřednictvím Comedy Review. Později vystudoval mediální studia na University of Westminster.Ve 22 letech se stal producentem v BBC. Byl součástí produkce, která stojí za úspěchem oceněných Dead Ringers, byl původním producentem kritiky velice chváleného The Mighty Boosh a tvůrcem i producentem Ross Noble Goes Global. Kniha Yes Man je autorovým autobiografickým počinem. Popisuje, jak se jeho život změnil po dobu šesti měsíců, kdy se rozhodl na všechno, na co by normálně řekl NE, říkat ANO. Chtěl svůj život vnímat pozitivně. Kniha byla popsána jako „jedna z těch vzácných knih, která má opravdu potenciál změnit váš život“.

Fakta a fikce

Danny býval se svým životem vždycky docela spokojený. Pracoval v BBC jako producent, měl stálou přítelkyni a kupu přátel. Jenže po rozchodu se z něj tak nějak stal pecivál. S přáteli se už tolik nevídá a vystačí si úplně sám. Na jakékoliv pozvání či nabídku říká ne a radši tráví čas doma u televize. Jenže jedna cesta autobusem a obyčejná věta náhodného cestujícího mu naprosto změní život.

Místo ne začne říkat ano. Na všechno. Opravdu na úplně všechno. Díky nové životní mantře zažije takové věci, jaké by nejspíš jindy nezažil. Dostane potvrzení o tom, že je knězem a může teď oddávat i křtít, zafinancuje děti v Africe i chudé seniory a jeho ano ho dovede nejen ke Stonehenge, ale až do Singapuru. Zatímco jedna šílenost střídá druhou, hledá si Danny svou cestu životem a obohacuje se přitom o nové a nové zkušenosti.

Čtěte také  Carrie Soto se vrací: Příběh o odvaze, nebo o strachu z prohry?

Postřehy a pocity

Kniha se dočkala své filmové adaptace s Jimem Carreym v hlavní roli, takže jsem tak trochu měla představu o tom, do čeho jdu. Přestože jsem film dosud neviděla. Samotná myšlenka toho, že by člověk i na naprosté hlouposti říkal ano, je velice zajímavá. Abych pravdu řekla, sama bych na to nejspíš neměla tu odvahu. Nedokážu si představit, že bych se ocitla někde v Singapuru a bavila se s místním taxikářem o důvodu, proč jsem do jeho země vůbec přijela. Ale četlo se mi o tom velice dobře.

Danny je sympatická postava, přesto mi někdy přišla mírně nereálná. Těžko říct, nakolik se postava shoduje se samotným spisovatelem. Na některé klamavé nabídky bych rozhodně nekývla, a to ani kvůli svému novému cíli – říkat stále ano. Ale díky své mírné hlouposti se dostal do hodně vtipných situací. Líbil se mi i styl vyprávění, který mě rozesmál už při samotném prologu.

Yes Man je kniha, u níž se budete smát od začátku do konce, u níž budete nad hlavním hrdinou jen nevěřícně kroutit hlavou, u níž se budete těšit na to, co vás čeká na dalších stránkách, a zároveň se toho budete bát. Byly chvíle, kdy jsem se smála tak moc, že mě až bolely svaly na tváři.

 

Yes Man – Řekni ano

Danny Wallace  ·  Vydavatelství: XYZ, 2012

Nejprodávanější humoristický román ve Velké Británii! Co se stane, když se rozhodnete odpovídat na každou otázku ANO? Tohle slovo totiž může změnit váš život…  Dannymu se zrovna moc nedaří, opustila ho přítelkyně, s nikým se nestýká. Pak mu v nočním autobuse podivný muž poradí, aby více říkal „ano“. A Dannyho život se rázem stane zajímavější, zábavnější a možná i lepší…

Čtěte také  Tři důvody, proč se zakousnout do feelgood detektivky Zlatá vařečka

KNIHU SI MŮŽETE ZAKOUPIT ZDE.

 

 

Autorka je knižní blogerka. Tento článek byl původně publikován najejím blogu.