blog

Konec světa: návod, jak zachránit svět

2.01. 2013

Kniha je zaměřená na historii mayského (aztéckého) kalendáře, popis všech událostí, předpovědí, které se vyplnily, nebo naopak nevyplnily. Jsou zde popsané všechny uváděné konce světa, jako například konec světa podle Mayů, konec světa kosmický nebo pozemský. Jsou zde představeni všichni proroci konce světa, např. slepá věštkyně Vanga a mnoho dalších.

Kniha vysvětluje princip mayského kalendáře a jeho užívání, prozradí nám mnoho zajímavostí. Jednou z nich je například fakt, že mayský kalendář vlastně není Mayů, ale Aztéků, a také, že to není žádný kalendář, ale obětní kámen.

Je tu i vložená sbírka různých pověstí o tom, kdy nastane konec světa. Vybrala jsem pro vás ukázku některých z nich: Konec světa nastane, až se kamenný kříž na Chlumku u Solnice u Rychnova nad Kněžnou propadne celý do země (Alois Jirásek), až jistý kamenný kříž na Moravě dojde až k silnici, až bude postavena loď Naglfar, a to celá z nehtů mrtvých (germánská mytologie, proto se také mrtvým před pohřbem odstříhávají nehty, aby se tento okamžik co možná nejvíce oddálil), až ožijí zkamenělé myší hlavy na kopci u Vácu, nastane soudný den. A mnoho dalších. 

Je tu sbírka nenaplněných předpovědí nebo také návod, jak zachránit svět.

Co mě ale naprosto zaujalo, byla pasáž „Jak zvládnout přechod do další dimenze“. Abychom tento přesun zvládli, doporučuje Matthew Ward například tato pravidla: Co nejvíce spát a odpočívat i na úkor dosud běžných aktivit, poslouchat uklidňující hudbu, jíst méně než obvykle atd. Také nás Matthew ujišťuje, že se rozhodně nestane: neobjeví se žádná 1000 stop velká tsunami, žádné nebeské těleso se nesrazí se Zemí, nepřijde žádná morová rána atd. 

Už samotná obálka vás pohltí a donutí přemýšlet nad koncem světa. Rudě ozářená planeta, kříž v pozadí s rudým nebem. No řekněte sami, neláká vás to přečíst si o tom co nejvíce? Hodně se mi líbí, že obrázek, který je na přebalu barevně, je i na deskách knihy, ale černobíle. 🙂

Čtěte také  Pouštní hvězda: Detektivka, při jejíž četbě zapomenete na okolní svět!

Pár slov o autorce:

Narozena 20. ledna 1963 v Táboře. Vystudovala PF UK v Praze. Do roku 1994 je úspěšnou komerční právničkou, poté se začíná věnovat psaní, především o záhadách a nadpřirozených jevech.

Kniha je velice poučná. Určitě bych ji doporučila všem, kteří se o toto téma zajímají více, jiné by to mohlo nudit. Mně, protože se o toto téma zajímám a přijde mi hodně zajímavé, přišla kniha hodně dobrá.

Konec světa

Jitka Lenková  ·  Vydavatelství: XYZ, 2012

S každým jen trochu magickým datem se vracejí úvahy o možném konci světa. Nyní se takovým aktuálním datem stal 21. prosinec roku 2012, protože toho dne má skončit pátý cyklus mayského kalendáře a s ním má nastat i konec jedné éry, často vnímaný jako konec světa. Možná, že konec světa už jednou nebo víckrát byl. Kde je asi ztracená Atlantida? Kam se poděla bájná Lemurie, Pacifida nebo Mu? Existuje mnoho možností, jak může skončit svět. Podívejme se na ně blíže.

 

KNIHU MŮŽETE ZAKOUPIT ZDE.