blog

Řekněte si ano

21.01. 2013

Nemám ráda knihy, které vás cvičí. Obecně. Chtějí učinit váš život lehčím, hezčím, svěžím, bohatším, chtějí vám přinést miliony bez práce a lásku, kdykoli budete chtít. Jenže ono to tak nefunguje. Ve světě fungují totiž, světě div se, prazvláštní nitě, za které zřejmě tahá zlobivý šotek nebo amorek nebo si tomu můžeme říkat třeba Bůh.

Domnívám se, že knihy jako takové mohou člověku hodně pomoci, protože od dětství miluju knihy. Ale je také možné, že někteří lidé v nich neumí hledat, nebo si neumí najít ty svoje pomocné berle, se kterými mohou kulhat třeba i po šikmé ploše.

A právě pro ně je určeně kniha Loral Langmeierové Řekněte si ano.

Autorka je velmi bohatá dáma, odbornice na finance, žena s neomezenou důvěrou. Udílí čtenářům rady, jak mají žít, aby se jim přihodilo to samé. Trochu neočekává, že je cestou za honem po penězích, může přejet vlak. Kniha má červené desky, má čtenáře dráždit jako červený hadr toreadorův býka – nezvládáš, čti mě, mohu pomoci.

Zajímavá je i její struktura – po jednotlivých kapitolách následuje vždy shrnutí a úkoly pro čtenáře typu: Najděte si chvilku na to, abyste si představili svůj nejlepší možný život. Jak vypadá? Recipient má posléze cosi jako domácí úkol – vypracovat si seznam věcí, které chtěl vždy dělat, sestavit množinu nepříjemných věcí. Obvykle si vše má psát na papír. Když to vše udělá, při procesu psaní si uvědomí, co je špatně, a podle toho se zařídí.

Langmeierová pracuje s negativní a pozitivní energií lidí, věcí. Pomáhá čtenáři budovat tým u udílí rady, jak ho sestavit. Dodává i své osobní zážitky, co se jí stalo, co se stalo jejím známým, jak reagovala v určité situaci.

Čtěte také  Koketujete s myšlenkou napsat vlastní knížku? Přečtěte si, co radí Ruta Sepetys

Chápu, že v Americe musí být každá takováto kniha velmi populární. A asi je tam i hodně lidé píší, asi jako u nás se píšou kuchařky. Lidí, kteří potřebují radu, se najde mnoho všude. A dokonce jsou lidé, kterým je hloupé si o pomoc říkat. Naše kultura je ale poněkud cynická, chodit k psychologům považujeme všichni za zvěrstvo. I když na druhou stranu: už jsem se s pár psychology setkala a k několika z nich bych opravdu neposlala ani svého největšího nepřítele. O tom, že někteří vyučují budoucí učitele nemluvě.

Avšak možná pro lidi, kteří potřebují pomoci, a neumí si říci, kde oni sami udělali chybu může Langmeierové Řekněte si ano být dobrou učebnicí.

Knihu jistě ocení i matematik, neboť si pomocí různých rovnic energií máte vypočítat, co je pro vás výhodné. Tedy já to zkusila a ve změti EOE, D + T atd. jsem se přestala záhy orientovat, ač jsou značky vždy vysvětleny. Nevím, jak přepočítat život plný náhod, podivných zážitků, hrůz a nespravedlností do rovnice, mi nějak jasné není.

Nechci říci, že by autorka neměla v mnohém pravdu, líbila se mi např. idea, že když mě nebaví uklízet, ať to nedělám, nebo že za velké talenty dostávají lidé malé odměny, nicméně na služku nemám, a ačkoli mám velký talent, nějakými zářivými miliony neoplývám. Protože některé věci prostě nejdou, i kdybychom si řekli stokrát ano. A některé ani třeba nechceme, aby šly – úplně by se pak zkazila jejich poetika.

Poslední věc jsou rady, které Langmeierová udílí, např.

1. zjistit, co jsou vaše dary,

2. nepovažovat je za samozřejmé,

3. učinit je dostupnými.

Chápu, že to hezky zní, ale není to nic, na co by člověk nepřišel sám.

Čtěte také  Čokoládová krev: Mnohovrstevnatý román z historie s odkazem k přítomnosti

Pokud potřebujete, sáhněte po Langmeierové Řekněte si ano a opakujte ji jako mantru. I když by možná stačilo občas udělat něco spontánního. Třeba skočit do sněhu.

 

Pozitivní energie jako cesta k úspěchu

Řekněte si ano

Loral Langmeierová  ·  Vydavatelství: BIZBOOKS, 2012

Pozitivní energie je klíčem ke změně života v takový, jaký jste si vždy přáli. Kniha Řekněte si ano vám ukáže cestu. Autorčina rovnice extrémní energie a optimismu vás navede, jak dělat méně a získávat více – dělat méně práce, dělat méně věcí, ve kterých nejste dostatečně dobří, méně ztrácet čas, méně se znepokojovat, dělat méně chyb. Jestliže se chcete naučit, jak dosáhnout nekonečné produktivní energie, extrémního optimismu a zdokonalit tak svůj život ve všech směrech – je to kniha právě pro vás.

 

KNIHU MŮŽETE ZAKOUPIT ZDE.