blog

Labyrint duchů: Mistrovské zakončení volné tetralogie C. R. Zafóna

Dotisk knihy španělského spisovatele Carlose Ruíze Zafóna, Labyrint duchů, zakončení jeho populární a oblíbené série, čtenáře ještě naposledy přenáší do poválečné Barcelony. A stejně jako všechny předchozí knihy, nebudete moci ani tuto odložit - pohltí vás, zavine hávem tajemství a jen tak nepustí.

Carlos Ruiz Zafón byl španělský spisovatel, známý právě svou volnou tetralogií Pohřebiště zapomenutých knih. Mně učaroval hned první knihou, po které jsem od něj sáhla – shodou okolností to byl právě první díl této série. V červenci vyšel v češtině dotisk posledního dílu s názvem Labyrint duchů, který do svých sítí polapí kdejakého čtenáře – ať už se v myšlenkách rádi procházíte starou Barcelonou, máte rádi historické romány nebo třeba komplexní a rozvinuté příběhy.

Série Pohřebiště zapomenutých knih je fascinující literární cyklus, který kombinuje prvky gotického románu, historického thrilleru a po špetkách magického realismu. Knižní řada, která se skládá ze čtyř volně navazujících dílů – Stín větru, Andělská hra, Nebeský vězeň a Labyrint duchů – je zasazena do poválečné Barcelony a sleduje životy několika postav, které jsou spojeny s tajemným Pohřebištěm zapomenutých knih. Tento imaginární labyrint knih, kde jsou uloženy zapomenuté či nechtěné svazky, se stává ústředním bodem pro spletité příběhy plné záhad, nečekaných zvratů, zrady a lásky. Zafón mistrovsky propojuje celou řadu prvků, čímž vytváří fascinující svět, který je oslavou literatury, spisovatelů a spisovatelek a jejich nesmrtelné moci.

Labyrint duchů představuje třešničku na dortu a naprosto bezchybné zakončení celého spletence několikadílného vyprávění. Nejen, že se odehrává v čtenářům důvěrně známé Barceloně, ale také proplétá osudy a příběhové linky postav z předchozích románů. Poslední díl sleduje detektivku Alicii Grisovou, mnohovrstevnatou postavu s temnou minulostí, která je pověřena vyšetřováním zmizení ministra kultury. Vodítkem k vyřešení případu je samozřejmě kniha, a ne jen tak ledajaká. Publikace, která události v přítomnosti propojuje s minulostí, osobnostmi literatury a záležitostmi, které zmizení vkládají do hlubšího kontextu.

Jak už jsme zvyklí z ostatních Zafónových knih, jeho vyprávění je definované silnou atmosféričností, které nás přenese do doby a na místa, která podtrhují děj; detailně popisuje postavy, gotickou architekturu a krásu Barcelony. Jak už bylo řečeno výše – tento román je zakončením série, která se vyznačuje nejen dramatickými zvraty, ale také podrobným vykreslením lásky k literatuře a kultuře.

Čtěte také  Šikmý kostel 3: Klíčové sdělení celé trilogie odhalující zapomenuté dějiny

Čtenáři – ať už ti, kteří se knihy dlouho nemohli dočkat, anebo ti, kteří se do série ponořili až s vydáním tohoto posledního chybějícího dílku – ocení nejen způsob, jakým autor propojuje fakta a příběhy nám již známé, ale zároveň také ještě naposledy ukazuje, jak mistrně dokáže propojit komplexní a dlouho se vyvíjející svět – přičemž také dovytváří nové dějové linky. Ačkoliv se v každém z románů vyprávějících o Pohřebišti zapomenutých knih píše, že je možné každý z dílů číst samostatně, vnímaní příběhů se o to víc prohloubí, pokud věnujete svůj čas přečtení celé série. Litovat rozhodně nebudete!

Karolína Richterová

Karolína přispívá články na martinusácký blog, sdílí knížky na svůj instagram a doporučuje je všem okolo sebe. A to protože úplně nejraději čte, nebo píše: to nejlépe někde venku, vyhřívajíc se na sluníčku. V mezičase ale také ráda plete, běhá, nebo hraje tenis. Nedá dopustit na Lásku za časů cholery, knihy Annie Ernaux a zhruba stovky dalších oblíbenců.

Příspěvky autora