blog

Slavnost Johna Saturnalla

12.07. 2013

Představte si Anglii v 17. století. Z celé říše se pomalu vytrácí staré zvyky a tradice, které jsou zavrhovány a nahrazovány křesťanskými svátky. Lidé jsou nuceni se církvi, která se rychle dostává k moci, přizpůsobovat a za svou neposlušnost nebo sebemenší odmítání jejího učení jsou přísně a krutě trestáni.

Na vliv církve doplácí i mladá Susan Sandallová, která žije v malé chaloupce v lese. Vyzná se v bylinkách, léčivých odvarech, nápojích a mastech, kterými obyvatelům Backladského kraje pomáhá od všelijakých nemocí a neduhů. Církevním hodnostářům a kněžím se však její počínání nezamlouvá a Susan je nařčena z čarodějnictví. Je nucena opustit svůj příbytek a uchýlit se do opuštěné a poničené chatrče daleko v kopcích. Zde svého syna Johna učí starým zvykům a tradicím a vtlouká mu do hlavy všechny svoje znalosti.

A to je jen část z celého úchvatného příběhu z dílny Lawrence Norfolka. Celý příběh se začíná odvíjet ve chvíli, kdy je ještě coby malý chlapec převezen na Bucklandské panství, které pevnou rukou spravuje sir William Frementle, aby se zde na přání své zesnulé matky naučil kuchařskému řemeslu a našel zde nový domov a zázemí.

V panství si John mění své příjmení Sandall na Saturnall, aby si tak co nejlépe uchoval vzpomínky na svou matku a na bájnou slavnost antických saturnálií, kterou jeho předkové tajně organizovali v předchozích staletích a o které mu matka vyprávěla. John je velmi bystrý a učenlivý a během let, která na panství stráví, se dopracuje až na post dobrého a uznávaného kuchaře. John se tak stane nejmladším kuchařem tehdejšího světa. Je dokonce poctěn přípravou svatební hostiny Williamovy dcery Lucrécie. Ke svatbě však nedojde, neboť celá Anglie vstupuje do války.

Další z historických románů od anglického spisovatele Lawrence Norfolka přináší bravurně napsaný, poutavý a do nejmenšího detailu propracovaný příběh. Naleznete v něm nejen poznání historických událostí tehdejší doby, ale i příběh plný zvratů, intrik a lásky, který vás naprosto pohltí.

Kniha nám navíc dovolí nahlédnout do prostředí tehdejšího prostředí kuchyně a gastronomie, což v jiných historických knihách nenajdete. Je to zkrátka fantastická a naprosto jedinečná kniha.

A za zmínku stojí i její úžasná obálka, která je vážně moc povedená a upoutá vás na první pohled. Zkrátka vás donutí vzít knihu do ruky a podívat se, co že takováhle krásná obálka ukrývá. I celé vnitřní uspořádání knihy je moc krásné. Začátek každé kapitoly je uveden krátkým textem psaným jazykem, jakým se tehdy mluvívalo, který obsahuje popisy jednotlivých chodů bohaté hostiny, kterou pro vás čtenáře John Saturnall připravil.

Čtěte také  Vinice ve Francii: Ideální čtení ke skleničce šampaňského!

 

Slavnost Johna Saturnalla

Lawrence Norfolk  ·  Vydavatelství: Argo, 2013

Román odehrávající se v 17. století vypráví životní příběh nejlepšího kuchaře tehdejšího světa, Johna Saturnalla, jehož příjmení odkazuje k slavnostnímu rituálu antických saturnálií, který jeho předkové tajně organizovali v předchozích staletích. 
V mládí se John naučí umění vytvářet pokrmy tak, aby vypadaly jako něco úplně jiného, než jsou, stejně jako připravit pečeni z celého vola nebo vývar ze všech mořských potvor, co se jich hemžilo před biblickou potopou, anebo koláč pro nevěstu, plněný živými ptáky a hadem. Zjišťuje, že kulinářské umění není ničím jiným než šarlatánstvím. Pochopitelně se zamiluje do krásné a urozené Lukrécie – jenomže její místo je nahoře v komnatách, zatímco jeho dole v kuchyni.

KNIHU MŮŽETE ZAKOUPIT ZDE.