blog

To nejcennější, co ženy mají

16.07. 2013

Už dlouho jsem nad knihou neuronila slzu. A už dlouho jsem ji neuronila nad knihou, která nebyla románkem. Románkem o lásce. Možná se to stalo proto, jak opravdové příběhy knížka vyprávěla.
Kniha Přítelkyně Barbary Nesvadbové obsahuje dvě povídky. Obě vyprávějí příběhy o holčičím přátelství. První povídka Horevašek nás zavádí do světa Karly, která se rozhoduje mezi mužem a vlastní autonomní svobodou. Popravdě jsem si donedávna myslela, že i to právo na soukromí do vztahu prostě patří. Ale příběh Karly mě trošku znervóznil. S příběhem se zároveň prolíná i příběh Karliny kamarádky Jany, která žije v Anglii, provdaná za Angličana. Prochází v podstatě stejnými problémy jako Karla. Nepřála snad Karle lepší život? Nebo si myslela, že takhle musí skončit každá žena? Podřízená svému muži? Myslím si však, že si Martin tohle všechno vymyslel, aby zničil holčičí přátelství, ve kterém měla Karla oporu. Ale kdoví, možná jsem jen moc podezíravá.

Druhá povídka vypráví o dvou sestrách − Anně a Lucii. Lucie je vdaná, má dvě děti a … Manžel ji podvádí. Lucie o tom ví, ale svého muže miluje, a proto ho nechce opustit. Anna naproti tomu stojí na druhé straně. Právě se vrátila z Francie, chce se odpoutat od vztahu s ženatým Francouzem. I přesto, že se sestry pohádají, jejich přátelství to nenaruší. Jednoho dne Luciin manžel odejde od rodiny a následně chce při rozvodu Lucii sebrat i děti. Anna se tak najednou dostává do konfrontace − najednou vidí, co sama mohla způsobit. Sestře se snaží pomoci jak při rozvodu, tak hlavně znovu se postavit na vlastní nohy a – to je možná úkol nejtěžší – přestat se bát svého bývalého manžela.

Kniha mne v mnohém poučila. A nejzásadnějším poučením bylo to, že naše holčičí přátelství jsou jedním z nejcennějších pokladů, které my ženy máme.

 

Ale co ten další týden? A ten další? Kdy se mi začne stýskat?
Byla jsem sama ráda. Milovala jsem svoji samotu. Za jakou krátkou chvíli on tuhle tezi rozbil, zvykl mne, že doma někdo čeká. A není to pes.
Domov? Vážně potřebuji k pocitu domova muže? Teplou večeři a náruč?
Proč jsem to sakra nechala zajít tak daleko? Jaká naivita. Jaká hloupost! Co jsem si nalhávala. Že udržím vlastní nezávislost, když mu budu prát slipy? Že se mi nedostane pod kůži. Vážně nedomyšlené.

 

Čtěte také  Vinice ve Francii: Ideální čtení ke skleničce šampaňského!

Přítelkyně

Barbara Nesvadbová  ·  Vydavatelství: Motto, 2013

Dva příběhy – první je o dvou kamarádkách z vysoké školy, z nichž jedna žije v Londýně a druhá v Praze. Druhý vypráví o dvou sestrách, z nichž jedné, ženě podnikatele, se rozpadne manželství a ona bojuje o děti, druhá se zamiluje do ženatého muže.

KNIHU SI MŮŽETE ZAKOUPIT ZDE.