blog

Keňský příběh vám změní pohled na svůj život

9.08. 2013

Čtení této knížky bylo opravdu „africké“. Nejen proto, že nese název Všechny vůně Afriky, ale i proto, že jsem ji četla u řeky ve čtyřicetistupňových vedrech a že z toho, jak jsem četla a četla a četla, mám parádně spálená záda.

Kniha Všechny vůně Afriky rozehrává více příběhů. Na počátku se setkáváme se třemi příběhy − a také třemi postavami. Ústřední a hlavní postavou je bezesporu Tereza, nová konzulka v Keni. Tereza trpí nadváhou a z toho i plynoucím nízkým sebevědomí.

Při odletu do Keni opouští přítele Jiřího. Kdo ví, jak bude vztah pokračovat dál? Vydrží na dálku? Dalším příběhem je příběh Aleše, který se snaží zapůsobit na dívku v Čechách, je však zraněn při setkání s domorodci, kteří ho chtějí oloupit. Přežije? Okouzlí onu mladou dámu? Další příběh je možná trochu smutný. Vypráví o Janě, zooložce, která je vážně nemocná a nikoho nemá. Touží vidět Afriku, Keňu, zvířata… V Africe potká lásku − bezesporu svou poslední, jelikož na tomto zvláštním kontinentě umírá.

Kniha nám představuje ještě několik dalších postav a jejich osudy v Africe. Všechny příběhy však mají jednoho společného jmenovatele − a to právě konzulku Terezu, která jejich osudy dříve či později řeší a prožívá.

Tereza mi trošku připomněla mě a můj pobyt v Norsku. Nejela jsem sice pracovat na konzulát ani jsem netrpěla nadváhou, avšak nízké sebevědomí jsem měla zabaleno s sebou také. Stejně jako Tereza jsem po čase viděla svůj život v Česku s menším nadhledem. Proč dělám tohle, když to vůbec nemám ráda? Proč a čeho se bojím? Proč setrvávám v něčem, co nemá smysl? Zároveň také, v neznámém prostředí a v nebezpečí, které na ni na každém rohu číhá, Tereza objevuje své nové vlastnosti.

Terezin keňský příběh mi znovu osvěžil mé norské putování k mé vlastní duši.

 

Čtěte také  Empusion: Přírodně-léčivý horor nebo jen klub kašlajících a filozofujících šovinistů?

Vsechny vune Afriky (Zuzana Beranova)

Všechny vůně Afriky

Zuzana Beranová  ·  Vydavatelství: Jota, 2013

Afrika. Žhnoucí kontinent tisíce vůní. Vůní starodávné magie, temných rituálů, rozvláčného bezčasí, krví nasáklé země i nepolapitelného temperamentu jejích mužů. Afrika, která z vás dostane to nejlepší i to nejhorší a zbytek odhodí do prachu prudkého slunce. Tereza se do Afriky vydala za poklidnou úřednickou prací na českém konzulátě v Keni. Jenže to by nebyla Afrika, aby jí nepřičarovala pár českých turistů v nesnázích, jejichž dramatické osudy Terezu okamžitě pohltily. Ale protože má černý kontinent zvláštní erotický půvab a taky smysl pro humor, vedle jedovatých hadů, nesnesitelné šéfové a vrcholícího kmenového konfliktu jí nastražil do cesty také muže. Keňského umělce, jehož kouzlu Tereza dlouho neodolá a vydává se s ním na cestu, která voní… všemi vůněmi Afriky.

KNIHU SI MŮŽETE ZAKOUPIT ZDE.